|

Daha çok mesafemiz var

Cumhurbaşkanı Gül, "Tarihin hızla aktığı ve milletler arasındaki yarışın küresel düzeyde devam ettiği bir ortamda, millet olarak alacak daha çok mesafemiz vardır" dedi.

Aa
00:00 - 30/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 14:17 - 30/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Daha çok mesafemiz var
Daha çok mesafemiz var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5. İzmir İktisat Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Tarihin hızla aktığı ve milletler arasındaki yarışın küresel düzeyde devam ettiği bir ortamda, millet olarak alacak daha çok mesafemiz vardır. Gerçekçi bir vizyon etrafında geleceğimizin yol haritasını bugünden çizmemiz muhakkak ki zarurettir" dedi.

Gül'ün konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Türkiye gerek dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin Asya'ya doğru kayması gerek demokratik değerlerin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya doğru yayılması bakımından kritik bir coğrafyada bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz yüzyılın bu iki temel dinamiğinin de kesişme noktasında bulunan ülkemiz eşsiz bir tarihi fırsatla da karşı karşıyadır"

"Türkiye, bugün iddialı hedefler koyan ve bu hedeflere bir bir ulaşan bir ülke haline gelmiştir. Bu neticelerin alınmasında ülkemizdeki siyasi istikrarın ve son 11 yılda hayata geçirilen hukuki, demokratik ve ekonomik reformların çok büyük bir payı vardır"

"Orta gelir tuzağından kurtulmamız için, eğitim, bilim, Ar-Ge, teknoloji ve yeniliğe ağırlık veren bir iktisadi büyüme stratejisini izlememiz elzemdir"

"Ülkemizin, etrafında cereyan eden tüm kriz, kargaşa ve iç savaşlara rağmen bölgenin durulması, kargaşanın önlenmesi ve bölgede barış ortamı oluşması için elinden gele çabayı göstermesi, sadece güvenliğimiz açısından değil ekonomik geleceğimiz bakımından da hayati önem taşımaktadır"

"Gelişmiş piyasa ekonomileri, halihazırda sürdürdükleri parasal genişleme politikalarını, bir gün mutlaka terk edeceklerdir. Bu nedenle parasal genişleme politikalarından çıkışın ekonomimiz üzerinde olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için önümüzdeki sürecin iyi yönetilmesi gerekmektedir"

10 yıl önce