|

'Darüşşafaka'yı özüne kavuşturuyoruz'

Cihan
00:00 - 14/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 18:20 - 14/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
'Darüşşafaka'yı özüne kavuşturuyoruz'
'Darüşşafaka'yı özüne kavuşturuyoruz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Darüşşafaka eğitim kurumlarında öğrenim görme şartları arasında yer alan 'Türk ve İslam olma' şartının 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' olarak değiştirildiğini söyledi. Ayrıca sadece yetim olanları değil öksüz olanların da burada eğitim görebileceğini ifade eden Erdoğan, “Tüzükte yapılan bu değişikliklerle Darüşşafaka'yı ruhuna yaraşır bir vizyona kavuşturuyoruz.” dedi. Erdoğan, Darüşşafaka bünyesinde artık bir üniversite kurulması gerektiğini de ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Darüşşafaka Cemiyetin'nin Olağanüstü Genel Kurulu'na katıldı. TİM Show Center'da yapılan toplantıya İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın katıldı.

Erdoğan, cemiyetin tüzüğünde yapılan değişikliği tarihi olarak niteledi. Tüzükte yapılacak değişiklikle artık Darüşşafaka eğitim kurumlarında sadece babasını kaybedenlerin değil babasını, annesini veya her ikisini de kaybedenlerin eğitim göreceğini söyledi.

Erdoğan, “Yine yapacağımız değişiklikle tüzüğün ikinci maddesindeki Türk ve İslam olma şartını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak değiştiriyor, cemiyetin kapsama alanını genişletiyoruz. Ayrıca yine ikinci maddedeki değişiklikle Darüşşafaka eğitim kurumlarının vizyon ve misyonunu da çağın gereklerine uygun bir düzeye yükseltiyoruz.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak cemiyetin başkanı sıfatıyla böyle tarihi nitelikte bir değişikliğe şahitlik etmekten büyük gurur ve heyecan duyduğumu ifade eden Erdoğan, “Darüşşafaka kurumsal anlamda alanında bir çığır açmış, bu alandaki tüm faaliyetlere öncülük etmiş bir kuruluştur.” diye konuştu.

“Bizim toplum olarak yüzyılların hatta bin yılların içinden süzülerek gelmiş dayanışma kültürümüz 1863 yılında Darüşşafaka'da kurumsal bir kimliğe bürünmüştür.” diyen Erdoğan, Türkiye'de yetimlerin, öksüzlerin, yoksulların ve yolda kalmışların elinden tutmak isteyen her oluşumun, her kuruluşun kendisine Darüşşafakay'ı örnek aldığını kaydetti.

Darüşşafaka'nın hem ülkenin hem de bu milletin göz bebeği bir kuruluş olduğunu ifade eden Erdoğan, “Toplumsal dayanışmamızda bu kadar önemli bir yer edinen Darüşşafaka takdir edersiniz ki toplumsal değişimde de aynı şekilde sorumluluk üstlenmek durumundadır. 1971 yılında Darüşşafaka sadece yetim erkekleri değil yetim kızları da çatısı altına kabul ederek toplumdaki değişime, dünyadaki gelişmelere paralel bir düzenlemeyi gerçekleştirmiştir. Ancak sadece yetimlerin sadece Türk ve İslam olanların kabulü gibi Darüşşafaka'nın özüne, ruhuna, misyonuna paralel düşmeyen bir durum vardı. Elbette kurulduğu yıllarda sadece yetimlerin sadece Türk ve İslam olanların kabulü bir ihtiyaçtı. O günün şartları belki onu gerektiriyordu. Ordumuz onlarca cephede savaşıyor, vatan savunmasında yüz binlerce Mehmetçiğimiz şehit düşüyordu. Hemen her gün Anadolu'nun yoksul köylerine mektuplar ulaşıyor hemen her gün çocuklar yetim kaldıklarını öğreniyordu. 150 yıl önce tamamen bir ihtiyaçtan hasıl olan esasen hedef kitleyi mümkün olduğunca daraltarak kaliteli hizmet vermeyi sağlayan şartlar artık geride kalmış durumdadır.” dedi.

Bugün imkanların arttığını belirten Erdoğan, “Ekonomimiz büyüdü. Sosyal politikalarımız tarihte hiçbir dönemde görülmemiş ölçüde yaygınlaştı. Biz devlet olarak hedef kitleyi daraltmanın değil mümkün olduğunca genişletmenin, 81 vilayette 780 bin kilometrekare üzerindeki her ihtiyaç sahibine ulaşmanın mücadelesi içerisindeyiz. Son 9 yıl içerisinde ülke genelinde vatandaşa ulaştırdığımız sosyal yardım miktarı yaklaşık 16 milyar Türk lirası. Zengin fakir demeden tüm öğrencilere ders kitaplarını ücretsiz dağıttık, şartlı nakit transferiyle ihtiyaç sahibi öğrenci ailelerine nakit yardım ulaştırıyoruz. Sağlık yardımlarıyla özürlü, ihtiyaç yardımlarıyla gıda yakacak barınma yardımlarıyla sosyal hizmet projeleriyle ihtiyaç sahibini buluyor ve onlara ihtiyaçlarını giderme fırsatını sağlıyoruz. Vatandaş arasında ayrıma gitmiyoruz. Bizim için ölçü ihtiyaç sahibi olması. Bugünün dünyasında ve Türkiye'sinde artık yetim ve öksüz ayrımı kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

Annesini kaybeden öksüz çocukla babasını kaybeden yetim çocukların artık aynı yerde durduğunu, ihtiyaçlar noktasında aynı kaderi paylaştıklarını kaydeden Erdoğan, 'İşte bu nedenle biz artık Darüşşafaka'da yetim öksüz ayrımı yapılmasının uygun olmadığını düşünüyor ve tüzükte bu ayrımı kaldırıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliğinde buluşmuş herkes hem devletin hem de devlet kurumlarının karşısında her yönüyle eşittir, eşit olmalıdır. Özellikle çocuklar arasında din ve etnik köken bakımından bir ayrıma gidilmesine asla müsaade edilmemelidir. Tüzükten bunu çıkarıyoruz ve Darüşşafaka'yı özüne ruhuna yaraşır bir vizyona kavuşturuyoruz.” şeklinde konuştu.

Çocuklara daha yaşanabilir, daha müreffeh, daha aydınlık bir Türkiye'yi miras bırakmak zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan, “Çocuklarımızın eğitimlerini, sağlıklarını, istihdamlarını ve güvenliklerini düşündüğümüz kadar onların sıcak şefkat ve bütün bunlarla beraber çağın en ileri seviyelerini yakalayabilecek bir eğitim öğretim anlayışını onlara sağlamanın bilinci içerisindeyiz. Bu hassasiyeti gözetmek hepimizin ortak görevidir.” dedi.

Bu yaşında, çocuk ve torun sahibi olduğu halde yüreğinin derinliklerinde hala öksüzlüğün ve yetimliğin sızısını taşıdığını dile getiren Erdoğan, “Bu sızının masum küçük yüreğinde ne büyük bir yük olduğunu hissedebiliyor, bu sızıyı anlayabiliyorum.” diye konuştu.


'PEYGAMBERİ YETİM VE ÖKSÜZ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ'

Bu akşama Peygamber Efendimizin Kutlu Doğum haftası etkinliklerine katılacağını söyleyen Erdoğan, “Biz arkasından yürüdüğü peygamberi yetim ve öksüz olan bir dinin mensuplarıyız. Yetimlerine öksüzlerine sahip çıkmayan toplum çürüyen bir toplumdur. Yetimlerine, öksüzlerine kimsesizlerine kol kanat germeyen bir devlet vazifesini yerine getirmeyen bir devlettir. Biz yetimler k taçlandırmak ve böylece Darüşşafaka'ya giren buradan Darüşşafaka Üniversitesi'ni de bitirmiş olarak mezun olması ona farklı bir özgüven ve güç katacaktır.” diye konuştu.

Erdoğan, “Ayrıca yaptığımız bir çalışmayı da zaten biliyorsunuz. Bu bölgede arazi üzerinde inşallah yapılan bir çalışma ile gerek belediyemiz gerek Çevre ve Sağlık bakanlığımızla birlikte burada bizim vakıf ruhumuzda olan sabit akar noktasında bir temin çalışması yapılmakta. Bu çalışmanın nihayete ermesiyle birlikte çok ciddi bir akarın sağlanması Darüşşafaka'nın geleceğini teminat alması bakımından isabetli olacaktır. Geçenlerde de söyledim fanilerle buraları ayakta tutmaktan çok ilkelerle kurumsallaştırarak ayakta tutmak çok daha isabetli olacaktır. İnanıyorum ki mevcut yönetiminde en başarılı girişimi bu olacaktır.” dedi.

Başbakan Erdoğan'ın üniversite açılması yönündeki talebi üzerine Daruşşafaka Cemiyeti Başkanı Zekeriya Yıldırım, Erdoğan'a "Mesajı aldık" karşılığını verdi. Konuşmasının ardından Erdoğan'a Yıldırım tarafından plaket verildi.

12 yıl önce