|

Dava açılmasaydı 25 milyar $ gelirdi

Türkiye'de hâlâ demir perde örme gayreti içinde olanların bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Fransa ve Avusturya olmak üzere birçok ülkeden gelen ciddi yatırım tekliflerinin kapatma davası yüzünden askıya alındığını kaydetti. Ortadoğu'da Türkiye'nin çok faal bir rol üstlendiğinin de altını çizen Erdoğan, “Lübnan'daki uzlaşmada Türkiye çok önemli bir rol üstlendi. Şimdi İsrail ile Suriye arasında taraflardan gelen talep üzerine diplomatik bir süreç başlattık” dedi.

Yusuf Ziya Cömert
00:00 - 27/05/2008 Salı
Güncelleme: 01:08 - 27/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Dava açılmasaydı  25 milyar $ gelirdi
Dava açılmasaydı 25 milyar $ gelirdi

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman'ın yemin törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'ya dönüşte gazetecilerle sohbet etti. Süleyman'ın cumhurbaşkanlığı konusunda sağlanan uzlaşmaya Türkiye'nin katkılarını anlatan Erdoğan, Türkiye'deki gelişmelere de değindi. Erdoğan, açılan kapatma davasını kastederek, “Eğer bu olaylar olmasaydı, bu yıl Türkiye'ye 25 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olurdu” dedi.

TÜRKİYE AĞIRLIĞINI KOYUYOR

Lübnan Cumhurbaşkanlığı seçiminde taraflar arasında uzlaşma sağlanması için Türkiye'nin çok önemli bir rol üstlendiğini belirten Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman isminin ortaya çıkmasında da Türkiye'nin etkisi olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle konuştu; 'Ahmet Davutoğlu'nu gönderdim. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la, Nebih Berri ile görüşmelerim oldu. Beyrut Büyükelçisi Serdar Bey diğer büyükelçilerin evlerine çekildiği zor süreçte görüşmeler yaptı. Hariri'nin ofisine gitti. Hizbullah Serdar Bey'i engellemedi. Hariri ile evinde konuşurken silah seslerinin geldiğini söyledi bize. Mişel Süleyman isminin ortaya çıkmasında bizim etkimiz oldu. Ortak bir isim olabileceği kanaatine vardık. Beşar'la konuştuk, olumlu baktı.”

TEKLİF OLMERT'TEN GELDİ

Türkiye'nin sadece Lübnan'da değil, bütün bölgede etkili bir diplomasi yürüttüğünü belirten Erdoğan, Suriye ile İsrail ile barış görüşmelerinin başlatılmasını örnek verdi. Arabuluculuk teklifinin İsrail Başbakanı Olmert'ten geldiğini belirten Erdoğan “Olmert konuyu kendisi açtı. Senin Beşar'la aranız iyi, arabulucuk yaparsanız ben hazırım dedi. Beşar Esad da, Türkiye'nin arabuluculuğunu isabetli buldu” diye konuştu.

YATIRIMLAR ASKIYA ALINDI

Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin dışarıda olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Erdoğan, “Eğer bu olaylar yaşanmasaydı, bu yıl Türkiye'ye 25 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurdu. Bu olaylar patlayınca herkes ertelemeye başladı” diye konuştu. Körfez ülkelerinden, Avusturya'dan, Fransa'dan ciddi yatırım teklifleri geldiğini belirten Erdoğan, “Biz, devlette devamlılık esastır, gelin diyoruz. Yatırımların sürdürülmesine çalışıyoruz” dedi.


Dünya bizi konuşuyor

Erdoğan Türkiye'nin girişimi sonucu İsrail ve Suriye arasında başlayan görüşmelerin dünya medyasında yankılanmasına rağmen Türk medyasının ilgisizliğine sitem etti. Erdoğan şunları söyledi; 'Dünya basınında 300'ü aşkın haber yer aldı. Türkiye'nin gündem olduğu yayınlar yapıldı. Türk basınında neredeyse hiç yer almadı. Vurdumduymazlıkla geçti. Dış politikada bir ülkenin şanı bu. Türkiye dünyada gündem belirledi. Bunu görmemezlikten gelmek doğru değil'.


Petrole karşı GAP

Petrol fiyatlarının hızla yükseldiğine dikkat çeken Erdoğan, yakın gelecekte gıdanın petrol gibi değerleneceğini söyledi. Özellikle hububatın önem kazanacağını belirten Erdoğan, bu yüzden, Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu'da tarıma dönük projelere hız verdiklerini anlattı. GAP'a geçen yıl 8,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Erdoğan, bu yıl bölgeye yatırımların yüzde 50 oranında artacağını anlattı. Erdoğan, toprakta tuzlanma olmaması için yağmurlama şeklinde sulamanın yaygınlaştırılacağını, Türkiye'nin buğday ambarı olan Konya Ovası'nın da 'Mavi Tünel' projesiyle daha verimli hale geleceğini söyledi. Bugün Diyarbakır'da 12,5 milyar dolarlık yatırım paketini açıklayacağını belirten Erdoğan, Suriye sınırındaki 780 kilometrelik alandaki mayınların temizleme işinin TBMM'ye getirildiğini, bu geniş verimli bölgenin organik tarıma açılacağını söyledi.



16 yıl önce