|

Derin diplomasi

IŞİD'in, Musul başkonsolosluğunu basarak 49 kişiyi rehin almasının ardından Türkiye uluslararası alanda yoğun bir diplomasi trafiği başlattı. Olay tarihinde bulunduğu ABD'de girişimlere başlayan Davutoğlu, uluslararası camiayı harekete geçirdi. Rehinelerin kurtarılması için 9 Avrupa ülkesi ile Arap devlet ve aşiretleriyle temasa geçildi

Çetiner Çetin
00:00 - 14/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Derin diplomasi
Derin diplomasi

Dışişleri Bakanlığı, IŞİD'in Türkiye'nin Başkonsolosluğu'nu basıp 49 kişiyi rehin almasının ardından uluslararası alanda derin diploması yürütüyor. Baskın haberinin alındığı tarihte ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, girişimlerini orada başlattı.

ZEBARİ İLE TEMASA GEÇİLDİ

Türkiye, rehine krizi ile ilgili bütün parametrelerini masaya yatırdı. Operasyon seçeneği dahil olmak üzere 9 ayrı yol haritası oluşturuldu. İlk yöntem olarak diyalog ve görüşme gündeme getirildi. ABD ziyaretini yarıda kesen Davutoğlu, ABD, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Irak ve 9 Avrupa ülkesi ile diplomasi trafiği başlattı. Aynı gün Türkiye'nin çağrısı üzerine NATO toplantı.

Baskın haberi alınır alınmaz Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile temasa geçildi. Kriz boyunca konsolosluk çalışanlarıyla TIR şoförlerinin kurtarılması için görüşmeler sürüyor. Ayrıca Kuzey Irak yönetimiyle de görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde hem konsolosluk baskınında rehin alınan 49 kişi hem de kaçırılan TIR şoförleri konusunda görüş alışverişinde bulunuluyor.

ARAP AŞİRETLERLE GÖRÜŞME

Türk Dışişleri Bakanlığı, krizin hemen ardından başta Musul'un en saygın ailesi Nuceyfi Ailesi başta olmak üzere bölgedeki önemli Arap aşiretleri ile görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerin ardından baskının yaşandığı günün gecesi saat 23.30'da IŞİD ile dolaylı temas sağlandı. Musul'un en önemli Arap aşiretlerinden ve Irak alimler heyetinde yer alan üç isim, IŞİD'in ana karargah olarak kullandığı Musul Valiliği'nde ilk görüşmeyi gerçekleştirdi. Gece 2 saat süren görüşmede Musul Başkonsolosumuz Öztürk Yılmaz ve tüm çalışanların sağlık durumları ile can güvenlikleri konusundaki bilgiler Ankara'ya aktarıldı.

Türkiye kurtarmada tecrübeli

Türkiye, vatandaşlarının rehin alındığı durumlarda 'sessiz diplomasi' ile sonuca ulaşıyor. Türkiye'nin son yıllarda bu kapsamda yaptığı kurtarma ve riskli ülkeden tahliye çalışmalarından bazıları şöyle:

- Şubat 2011'de Libya'dan bir haftada 25 bin kişi tahliye edildi.

- Gazeteci Bünyamin Aygün Suriye'de kaçırıldıktan 40 gün sonra kurtarıldı.

- Suriye'de 10 ay rehin tutulan 4 Fransız gazetecinin kurtarılmasında Türkiye'nin girişimleri etkili oldu.

- Lübnan'da 2013'te kaçırılan pilotlar Murat Akpınar ve Murat Ağca için Türkiye, Lübnan ve Suriye arasında uzun süren bir diplomasi trafiği sonucu kurtarıldı.


10 yıl önce