|

Diplomasiye gençlik aşısı

Dışişleri Bakanlığı uluslararası diplomaside büyük bir atağa geçiyor. Dışişleri Bakanlığı'nda 45 büyükelçi için hazırlanan kararname tamamlandı. Davutoğlu'nun imzasını taşıyan kararnamenin en önemli özelliği, Dışişleri Bakanlığı'nın tepe yönetimini daha genç ve dinamik hale getirmesi. Davutoğlu'nun yeni atamaları telefonla bizzat büyükelçi eşlerine bildirdiği öğrenildi

Haber Merkezi
00:00 - 24/07/2009 Cuma
Güncelleme: 01:38 - 24/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Diplomasiye gençlik aşısı
Diplomasiye gençlik aşısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uzun zamandır beklenen büyükelçi kararnamesini hazırladı. Toplam 45 büyükelçinin ataması ve yer değiştirmesini öngören kararname, “diplomaside genç kuşak” dönemini başlattı. Kararnameyle Dışişleri Bakanlığı'nın tepe yönetimi “genç ve dinamik” bir hale gelecek. Müsteşar ve müsteşar yardımcılarının çoğunluğu, sadece bir kez büyükelçilik yaptıktan sonra merkeze dönen genç büyükelçilerden oluşuyor. Daha önce Tel Aviv'de büyükelçilik yapan ve son iki yıldır da Ankara'da Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan Feridun Sinirlioğlu müsteşarlığa atanıyor.

Müsteşar Yardımcılıklarına ise, Namık Tan, Halit Çevik, Selim Yenel ve Naci Koru, Hakkı Akil gibi, yine sadece bir kez büyükelçilik yaptıktan sonra Ankara'ya dönen büyükelçiler atanıyor. Tan, daha önce ABD ve Tel Aviv'de görev yaptığından, Türkiye'nin ABD ve İsrail ile ilişkileri konusunda bakanlıktaki en önemli uzmanlardan biri. Tan'ın Tel Aviv'e gitmeden önce Dışişleri sözcülüğü görevini yürütmesi de, kendisine Türkiye'nin dış politikası konusunda genel bir bakış sağlamıştı.

KORU MÜSTEŞAR YARDIMCISI

Büyükelçi olarak ilk defa Riyad'da görev yaptıktan sonra Ankara'ya dönen Naci Koru da idari işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı oluyor. Koru daha önce Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesiyle yurtdışındaki Türk vatandaşlarının işlemlerini çok kolaylaştıran “e-konsolosluk” sistemini kurmuştu. Şam'dan Ankara'ya Müsteşar Yardımcısı olarak atanan Halit Çevik ise, Ortadoğu uzmanı bir diplomat. Avusturya'dan gelecek Selim Yenel'in uzmanlığı ise Avrupa Birliği. Müsteşarlık görevine atanan bir başka genç diplomat ise, Hakkı Akil. Halen Müsteşar Yardımcısı olan Büyükelçi Ünal Çeviköz ise, bu görevine devam edecek.

Davutoğlu'nun tebligatı ile atama süreci başlamış oldu. Ancak atamaların kesinleşmesi için, büyükelçilerin, ilgili ülkeden agreman (bir elçinin bir ülkeye atanmasından önce o ülkeden istenen uygun görme yazısı) da almaları gerekiyor.


Gürsoy Vatikan'a Kayalar Kenya'ya

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan bir yöntemi, Türkiye'nin önde gelen entelektüellerinden büyükelçi olarak yararlanma geleneğini yeniden hayata geçiriyor. Atatürk döneminde de Yahya Kemal Bayatlı ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi isimler, genç Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmek üzere büyükelçi olarak atanmışlardı. Davutoğlu'nun bu çerçevede altına imza attığı atama Vatikan'a oldu. Galatasaray Üniversitesi'nde felsefe profesörü olan Kenan Gürsoy, Vatikan'a büyükelçi olarak atandı. Gürsoy için Vatikan'dan agreman istenecek. Agremanın gelmesinin ardından da ataması Resmi Gazete'de yayınlanarak, yürürlüğe girecek. Halen Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Dekanı olan Gürsoy'un büyükelçi olarak atanmasının, Vatikan'a “Türkiye ilişkileri önemsiyor” mesajı vereceği ifade ediliyor. Kararnamedeki ikinci sürpriz isim ise, ekonomi alanından. Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Kenya'ya Büyükelçi olarak atanıyor. Kayalar, Türkiye'nin 2005 yılında başlattığı “Afrika açılımının” önemli mimarlarından biri. Kayalar'ın Afrika'nın kalbi Kenya'ya atanması, Türk iş dünyasını bu kıtaya yatırıma, işbirliğine ve ortaklığa çekmek amacını taşıyor.


Davutoğlu'ndan gece yarısı büyükelçilere ve eşlerine özel teşekkür telefonu

Uzun zamandır beklenen kararnameye çok önem veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, atamaları telefonla bizzat kendisi bildirdi. Çalışma ziyareti için Belgrad'da bulunan Davutoğlu, yeni atanan büyükelçilere tebligatları, önceki gece otel odasından, telefonla yaptı. Telefonda ilk olarak büyükelçi eşleriyle konuşan ve atama haberini veren Davutoğlu, daha sonra büyükelçilerle görüştü. Davutoğlu Musul Başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı ve eşine özel olarak teşekkür etti. Bakan, İnci Botsalı'ya “Hüseyin Avni Bey'in zor şartlarda görev yaptığı Musul'daki başarısında, sizin desteğiniz çok önemli. Bu nedenle size Dışişleri Bakanlığı'nın çok özel teşekkürleri iletmek istiyorum” dedi. Davutoğlu'nun bizzat arayıp, atamalarını bildirdiği büyükelçilerden bazıları şunlar: Roma'ya atanan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Dışişleri Danışmanı Büyükelçi Ali Yakıtal. Türkiye'nin AB daimi temsilciliğine atanan Müsteşar Yardımcısı Selim Kuneralp. NATO Daimi Temsilciliği'ne atanan Müsteşar Yardımcısı Haydar Berk. Birleşik Arap Emirlikleri'ne atanan Vural Altay. Kualalumpur'a atanan Serap Atay. Libya'ya atanan Levent Şahinkaya. Malta'ya atanan Ethem Tokdemir. Riyad'a atanan Ahmet Muhtar Gün. Riga'ya atanan Ayşa Asya. Doha'ya atanan Emre Yurt.

15 yıl önce