|

Dışişleri Bakanlığı: BM'nin kararı doğru yönde bir adım

Cihan
00:00 - 2/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 18:44 - 2/08/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanlığı: BM'nin kararı doğru yönde bir
Dışişleri Bakanlığı: BM'nin kararı doğru yönde bir

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda düzenlediği baskınla ilgili BM Genel Sekreteri tarafından uluslararası bir kurul oluşturulması kararı üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlık, bunun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, İsrail'in gerçekleştirmiş olduğu baskın ile ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılabilmesini teminen BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1 Haziran 2010 tarihli Başkanlık Açıklaması'nın uluslararası bir Kurul kurmuş olmasının memnuniyet verici olduğu belirtildi. Genel Sekreter'in bir süredir bu doğrultuda sarf etmiş olduğu yoğun çabayı ve sergilediği kararlı tutumu takdirle karşıladığının belirtildiği açıklamada, Bugün kurulduğu açıklanan Soruşturma Paneli'ni bu bağlamda doğru yönde atılmış bir adım olarak görüldüğü ifade edildi.

Yürütülecek soruşturmanın BMGK Başkanlık Açıklaması'nın lafzı ve ruhuyla bağdaşır şekilde, uluslararası standartlara uygun, süratli, tarafsız, muteber ve şeffaf bir nitelik taşımasının zaruri olduğunun kaydedildiği açıklamada:" Kurul'un çalışmalarının etkin bir şekilde yürütüleceğine ve tüm üyelerinin üzerlerine düşen tarafsızlık ve sorumlulukla hareket edeceklerine inanıyoruz. Soruşturmanın varacağı sonuçların bölgenin ihtiyaç duyduğu huzur ve barış kadar, uluslararası hukuka saygının yerleşmesine ve benzer ihlallerin tekrarının önlenmesine önemli katkılarda bulunacağını temenni ediyoruz. " denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:"Bu çalışmaların etkin bir şekilde yürütülmesi bakımından Genel Sekreter'e güvenimiz tamdır ve ülkemizin gereken katkılarda bulunacağı da tabiidir.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 2 Haziran 2010 günü almış olduğu karar uyarınca oluşturulan Veri Toplama Misyonu'nun faaliyetlerinin de, Genel Sekreter tarafından başlatılan bu çalışmalara tamamlayıcı bir işlevi olmasının beklendiği belirtildi.

Bölgesinde herkes için istikrar, barış ve güvenliğin tesisini hedefleyen Türkiye, her zaman olduğu üzere, bundan böyle de bu yöndeki çabalarını aynı kararlılıkla sürdürecektir. Temennimiz tüm ülkelerin de bu anlayışla hareket etmeleridir."

14 yıl önce