|

Dışişleri: Ermenistan'la mutabakat sağlandı

İha
00:00 - 1/09/2009 Salı
Güncelleme: 09:44 - 1/09/2009 Salı
Yeni Şafak
Dışişleri: Ermenistan'la mutabakat sağlandı
Dışişleri: Ermenistan'la mutabakat sağlandı

Türkiye ve Ermenistan'ın İsviçre'nin arabulucuğunda sürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları 'Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü' ile 'İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü'ne dair iç siyasi istişarelerini başlatma hususunda mutabakata vardıkları bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları ile İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı'nın ortak basın açıklamasına yer verildi.

Yapılan ortak açıklamada Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti'nin İsviçre'nin arabuluculuğu ile sürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları 'Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü' ile 'İkili İlişkilerin Geliştirilmesi'ne dair iç siyasi istişarelerini başlatma hususunda mutabakata vardıkları belirtildi.

Bu iki protokolün, ikili ilişkilerin makul bir zaman diliminde normalizasyonu için bir çerçeve sunduğu belirtilen açıklamada, siyasi istişarelerin 6 hafta içinde tamamlanacağı, bunu müteakiben iki protokolün imzalanacağı ve her iki Parlamentonun onayına sunulacağı kaydedildi.

Açıklamada her iki tarafın anayasal ve yasal prosedüklerine uygun biçimde onay işleminin zamanlıca ilerlemesi için çaba göstereceği ifade edildi. İkili ilişkilerin normalizasyonunun bölgedeki barışa ve istikrara katkı sağlayacağı

belirtilen açıklamada "Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti İsviçre'nin desteğiyle ortak gayretlerini sürdürme konusunda kararlıdırlar" denildi.

15 yıl önce