|

Dışişleri: Karabağ seçimini tanımıyoruz

Türkiye, Ermenistan'ın işgali altında bulunan Yukarı Karabağ'da yapılacak sözde cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını tanımayacağını açıkladı.

İha
00:00 - 16/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 18:15 - 16/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Dışişleri: Karabağ seçimini tanımıyoruz
Dışişleri: Karabağ seçimini tanımıyoruz

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan'ın Ermenistan'ın işgali altında bulunan Yukarı Karabağ bölgesinde uluslararası hukuk gözardı edilerek ve uluslararası toplumun beklentilerinin hilafına 10 Aralık 2006 tarihinde yapılan 'Anayasa Referandumu'nun ardından bu kez 19 Temmuz 2007 tarihinde sözde 'cumhurbaşkanlığı' seçimlerinin düzenleneceğinin öğrenildiği belirtildi. Yukarı Karabağ'da hukuka aykırı mevcut durumu tek yanlı olarak meşrulaştırma çabalarının birparçası olarak görülen bu seçimlerin, aynı zamanda uluslararası hukuk ilkelerinin, BM Güvenlik Konseyi kararlarının ve AGİT ilkelerinin açık ihlali niteliğinde olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yukarı Karabağ ihtilafı, Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve işbirliğinin tesisinin önünde en önemli engeli teşkil etmekte ve bölge ülkeleri arasında iyi komşuluk ve işbirliğine elverecek bir ortamın oluşturulmasını engellemektedir. Yukarı Karabağ sorununa ve Azerbaycan-Ermenistan ihtilafına barışçı çözüm bulunması amacıyla AGİT Minsk Süreci çerçevesinde görüşmelerin sürdüğü bir aşamada, işgal altındaki Yukarı Karabağ bölgesinde bir 'cumhurbaşkanlığı' seçiminin düzenlenmesinin barışçı çözüme yönelikçabalara meydan okuyan bir girişim olduğu açıktır. Bu itibarla Türkiye, Azerbaycan'ın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeni bir ihlalini teşkil eden bu eylemi kınarken, gayrı meşru addettiği cumhurbaşkanlığı seçiminin uluslararası hukuk bakımından herhangi bir bağlayıcılığı olmayacak sonuçlarını da tanımayacaktır. "

17 yıl önce