|

DTP terörün siyasi odağı

00:00 - 1/01/2010 Cuma
Güncelleme: 23:47 - 31/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
DTP terörün  siyasi odağı
DTP terörün siyasi odağı

Anayasa Mahkemesi'nin, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP), kapatılmasına ilişkin kararının gerekçesi resmi gazetede yayımlandı. Gerekçeli kararın yayımlandığı günden itibaren Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düştü.

Yüksek mahkemenin kararında, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Türk ve Tuğluk dahil hakkında siyasi yasak getirilen 37 kişi bugünden başlayarak 5 yıl süreyle başka bir partinin kurucusu, üyesi, yönetici, deneticisi olamayacak.

Kararda, “Parti, devletin ve milletin bölünmezliğine aykırı fiillerin odağı haline geldiği için kapatıldı” denildi. 150 sayfalık gerekçeli kararın sonuç bölümündeki en dikkat çekici nokta, DTP'nin “Devletin ülkesi ve milletiyle, bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği” tespiti oldu. Yüksek mahkeme, Anayasa'nın 68 ve 69'uncu maddeleri ile siyasi partiler kanunun ilgili maddeleri uyarınca DTP'nin kapatılmasına karar verdi.

Gerekçede, “Ülkemizde yürürlükte bulunan Anayasa ve kanun hükümleri ile konuyla ilgili uluslararası temel belgeler ve AİHM içtihatlarıyla belirlenen esaslara göre, demokratik siyasal yaşamın vazgeçilmez ögeleri sayılan siyasal partiler, demokrasiye ters düşen, demokrasiyi güçsüz ve etkisiz düşürecek, toplumsal barışı yıkacak eylemlerde bulunamazlar” görüşü vurgulandı.


14 yıl önce