|

DTP'nin kapatılmasını kabullenmek mümkün değil

Cihan
00:00 - 12/12/2009 Cumartesi
Güncelleme: 13:35 - 12/12/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
DTP'nin kapatılmasını kabullenmek mümkün değil
DTP'nin kapatılmasını kabullenmek mümkün değil

İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, DTP'nin kapatılmasını kabullenmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Kapatma kararının ardından yazılı bir açıklama yapan Uras, "12 Eylül hukuku bir kez daha işledi ve Türkiye'yi bir çıkmaza itti. DTP'nin kapatılması toplumun büyük çoğunluğunun beklediği barış ve kardeşlik umutlarını belirsiz bir geleceğe erteledi." dedi.

Barışa, sağduyuya en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde, açılımdan bahsederken kapatma kararı alınmasını aklın ve vicdanın kabul edemeyeceği bir durum olarak nitelendiren Uras, "Hukukun evrensel ilkelerine aykırı olması bir yana, Kürt sorununda barışçı çözüm ihtimalini de zayıflatan bu kararı kabullenmek mümkün değildir." diye konuştu.


Şiddeti siyasal bir yöntem olarak kullanmayan partilerin kapatılmasını kabullenmenin, demokratik prensipler bakımından mümkün olamayacağına dikkat çeken Uras, kararın kendisinin bile 12 Eylül Anayasası'nın değiştirilmesi ihtiyacını bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı. Uras şöyle devam etti:


"DTP'nin kapatılması bundan çok daha vahim sonuçları olabilecek bir süreci önümüze koyuyor. 25 yıldır süren kanlı çatışmanın durması ve silahların susması umudunun gömülmesi ve toplumun, yaraları uzun süre sarılamayacak daha büyük bir çatışmaya sürüklenmesi riskini doğuruyor. Bu sonuçtan Anayasa Mahkemesi'nden çok 12 Eylül Anayasası ve Siyasal Partiler Kanunu'nu değiştirmeyen iktidar ve muhalefet partileri sorumludur. Bugün en çok ihtiyaç duyacağımız şey sağduyu ve TBMM içinde barışçı bir çözüm bulabilmek için çaba harcama kararlılığıdır. Bu ülkenin bütün akıl, vicdan ve adalet duygusu taşıyan insanlarının, TBMM içinde barışçı bir çözümün oluşabilmesi için siyasete ağırlığını koyması gerekiyor. Bu düşünceleri savunan binlerce insanın duyarlı davranacağına, ülkeyi duyarsız ve beceriksiz yöneticilerinin getirdikleri uçurumun kıyısından döndürecek bir iradeyi sergileyeceklerine inanıyorum. Siyasal hayatı boyunca barışı, eşitliği, kardeşliği ve Kürt sorununun parlamentoda çözülmesi gerektiğini savunan bir milletvekili olarak, bu kritik dönemde, savunduklarımı hayata geçirmek için gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceğime tüm seçmenlerimin ve yurttaşların bilmesini istiyorum. Sorunların siyaset ve demokrasi çerçevesinde çözülebilmesi için herkesin elindeki tüm imkanları kullanması gerekiyor. Bunun için aydınlara, demokrasi ve emek güçlerine, sağduyu sahibi tüm yurttaşlara birlikte davranma ve Türkiye demokrasisini kurtarma mücadelesine katılma çağrısı yapıyorum."





14 yıl önce