|

Dünya basını AK Parti'ye geniş yer ayrıdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden genel başkanlığa seçildiği AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi, dünya basınında geniş yer buldu

Aa
00:00 - 1/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 14:25 - 1/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Dünya basını AK Parti'ye geniş yer ayrıdı
Dünya basını AK Parti'ye geniş yer ayrıdı

Dün Ankara'da gerçekleştirilen ve aralarında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Sudan Devlet Başkan Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, eski Bosna Hersek Devlet Başkanı Haris Sladziç, eski Lübnan Devlet Başkanı Emin Jamayel, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, eski Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Tunus Nahda Hareketi Partisi lideri Raşid el-Gannuşi, Filistin Hamas hareketi Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile Asya Parlamentolar Asamblesi Grup Başkanı Cung Eui-Yong'un da bulunduğu 200'e yakın yabancı konuğun katıldığı AK Parti Kongresi'ne dünyanın önde gelen basın kuruluşları bugünkü haberlerinde yer verdi.

ABD basınındaki yansımalar

CNN, internet sayfasında yayımladığı haberinde, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti genel başkanlığına yeniden seçildiğini duyururken, Erdoğan'ın kongrede coşkulu bir kalabalığa yaptığı konuşmasında hem partisinin iktidarı döneminde elde edilen başarıları anlattığını, hem de gelecekte siyasette üstleneceği role ilişkin bir yol haritası ortaya koyduğunu belirtti.

Haberde, Erdoğan'ın, AK Parti'nin Türk siyasetine yeniden şekil veren bir parti olduğuna ve Arap Baharı'nın ardından ortaya çıkan bölgesel demokrasi hareketleri için bir "rol modeli" olarak öne çıktığına vurgu yapmasına da yer verildi.

CNN, Erdoğan'ın, Müslüman nüfusa sahip bir ülkenin ileri demokrasiye sahip olabileceğini kanıtladıklarını ifade ettiğini belirterek, Başbakanın "Bu bir veda değil, bu bir estir" sözleriyle delegelere çalışmaya devam edeceği mesajını verdiğine de dikkati çekti.

Washington Post gazetesi de, uluslararası ajanslardan aktardığı haberinde, Erdoğan ve kongreye katılan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin, Suriye rejimini eleştiren ve Filistin davasını destekleyen konuşmalarına dikkati çekti.

Mursi'nin Suriye'de yaşananları "yüzyılın trajedisi" olarak nitelendirdiğinin belirtildiği haberde, Erdoğan'ın da, Türkiye'nin Esed rejimine son vermek isteyen Suriye halkını desteklemeyi sürdüreceğini söylediği, öte yandan Rusya, Çin ve İran'a Suriye rejimine arka çıkmayı durdurmaları çağrısında bulunduğu belirtildi.

İngiltere'den yorumlar

Kongre merkezinde bulunan muhabiri James Reynold aracılığıyla gelişmeleri aktaran İngiliz yayın kurumu BBC, Başbakan Erdoğan'ın, "partisinin, diğer Müslüman ülkeler için bir model olduğunu" söylediğini aktardı.

Mısır ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlarının da kongreye katıldığına dikkati çeken BBC, Hamas liderlerinden Halid Meşal'in Erdoğan'a yönelik "Erdoğan, sen artık sadece Türkiye'nin lideri değil, Müslüman dünyasının da liderisin" sözlerine yer verdi.

BBC, muhabiri Reynolds'un, "Erdoğan gömleğinin kollarını sıvayarak sahnede iki saatten fazla konuştu ve tüm gün konuşabilecek rahatlıkta görünüyordu" gözlemine de haberinde yer verdi.

Kongre Alman basınında

Alman basını da, AK Parti Kongresi ile ilgili haberlerinde ağırlıklı olarak Erdoğan'ın parti tüzüğüne göre son kez genel başkanlığa seçilmesine değindi.

Berlin'de yayımlanan Tageszeitung gazetesi, Erdoğan'ın son başkanlık dönemini yaşadığına ancak bunun ne ülke, ne de parti içindeki rekabetten endişe etmesinden kaynaklandığına, yalnızca parti tüzüğünün bir gereği olduğuna işaret etti.

Frankfurter Rundschau gazetesi, haftalık Die Zeit gazetesi ve Focus dergisinin internet sayfalarında yer alan haberlerde ise, Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin gelecek yıl IMF'ye olan 1,3 milyar dolarlık son kısım borcunu ödeyeceğini söylediği hatırlatıldı.

Erdoğan'ın Türkler ve Kürtler arasında barış ve kardeşlik çağrısında da bulunduğuna işaret edilen haberlerde, kongreye Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve eski Almanya Başkanı Gerhard Schröder'in de katıldığına dikkat çekildi.

Rus basınının saptamaları

Rusya'da yayımlanan Kommersant gazetesi yazarlarından Olga Kuznettsova, kongreyi yorumlarken, Erdoğan'ın son kez genel başkanlığa aday olmasına rağmen siyaseti bırakmayacağını ön plana çıkarttı.

AK Parti'nin, Erdoğan'ın başkanlık sistemi önerisini desteklediğini belirten Kuznetsova, 2014'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın aday olacağını ve kazanacağını, böylelikle Türkiye'deki en önemli politik aktör olmaya devam edeceğini ifade etti.

Aynı gazeteye açıklamada bulunan Moskova Devlet Üniversitesi Asya-Afrika Bölümü Öğretim Üyesi Pavel Şlıkov da, kongredeki yabancı katılımcılara dikkati çekerek, Mısır Devlet Başkanı Mursi ve Hamas liderlerinden Meşal'in kongrede bulunmasını, Türkiye'nin dış politikadaki önceliğinin İslam dünyası olacağının işareti olarak değerlendirdi.

Rusya devlet haber ajansı Ria Novosti'nin haberinde ise, Erdoğan'ın 2023 ve 2071'i hedef olarak göstermesi, Suriye krizi konusunda Çin, Rusya ve İran'a yönelik açıklamaları ve 2014'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ön plana çıkan konular oldu.

Çin'deki yansımalar

Çin'in resmi ajansı Şinhua da, AK Parti Kongresi'nde Erdoğan'ın yeniden genel başkanlığa seçilmesini "Türkiye'nin Başbakanı, parti liderliği görevine devam ediyor" diye duyurdu.

Erdoğan'ın yeniden göreve seçildiğinin belirtildiği haberde, kongrede genel başkanlık için tek aday olan Erdoğan'ın toplam 1424 oyun 1421'ini alarak güçlü bir şekilde tekrar göreve geldiği vurgulandı.

Haberde, Erdoğan'ın son kez genel başkan seçildiğinin altı çizilirken, Başbakan'ın "Milletimizin atadığı her vazifede vicdanımızla elimizden gelenin en iyisini yapacağız" sözlerine yer verildi.

Şinhua haberinde, AK Parti'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı için belirlediği 2023 vizyonuna da değindi.

AA


11 yıl önce