|

Eksenimiz Ankara yörüngemiz 360˚

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 2009 yılındaki Türkiye'nin dış politikasını değerlendirirken Türkiye'nin 'reaktif değil, proaktif ve bütüncül' bir politika izlediğini belirtirken 'eksen kayması' tartışmalarına tepki gösterdi. Davutoğlu, “Eksenimiz Ankara ekseni, ufkumuz 360 derecedir” ifadesini kullandı.

Ankara
00:00 - 1/01/2010 Friday
Güncelleme: 23:46 - 31/12/2009 Thursday
Yeni Şafak
Eksenimiz Ankara  yörüngemiz 360˚
Eksenimiz Ankara yörüngemiz 360˚

Türkiye'nin, küresel her probleme çözüm adresi olmak istediği bildirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2009 yılındaki Türkiye'nin dış politikasını değerlendirirken Türkiye'nin “proaktif ve bütüncül” bir politika izlediğini vurgularken “eksen kayması” tartışmalarına tepki gösterdi. Davutoğlu, “Eksenimiz Ankara ekseni, ufkumuz 360 derecedir” ifadesini de kullandı. Davutoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve diplomasi muhabirlerinin katılımıyla Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında 2009 yılındaki Türk dış politikasını değerlendirdi.

Türkiye'nin dış politikasındaki üç temel yöntem ilkesini, krizlere vizyon oluşturmak, reaktif değil proaktif bir politika izlemek ile parçacı veya tek eksenli değil, bütüncül ve sistematik bir politika yürütmek olarak özetleyen Davutoğlu, “eksen kayması” tartışmalarını iyi niyetle bulmadıklarını söyleyerek tepki gösterirken “Bizim eksenimiz Ankara eksenidir ve ufkumuz 360 derecedir” ifadesini de kullandı. “Amaçlarımız zihniyetimizdeki Türkiye vizyonunu hayata geçirmektir” de diyen Davutoğlu, bu vizyonu “Küresel her probleme çözüm oluşturan bir Türkiye” olarak özetledi.

TÜRKİYE AB'YE YAKINLAŞTI

Daha sonra Türkiye'nin dış politikasının çeşitli alanlarını da değerlendiren Davutoğlu, AB konusunda 2009 yılında birçok noktada ciddi adımların atıldığını söyledi ve açılan fasıllara yeni fasılların ekleneceğini vurguladı.

KIBRIS'TA KALICI ÇÖZÜM

Davutoğlu 2009 yılında Kıbrıs konusunda aktif bir dönem yaşandığını, kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin ciddi bir ivme kazandığını, Türkiye'nin adil bir çözüm sağlanması için ellerinden gelen çabayı göstermeyi sürdüreceğini kaydetti. Davutoğlu, AB'nin KKTC'ye izolasyonları kaldırma sözüsüne uymadığını anımsatarak “AB'den taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.

2010 TÜRK-YUNAN YILI OLACAK

Bakan Davutoğlu, “Türkiye ile Yunanistan ne zaman masaya oturacak” sorusuna karşılık da bu iki ülkenin her zaman masaya oturduğunu belirtti.

Davutoğlu, “Biz komşuyuz. Coğrafyamız ortak, geçmişimiz ve geleceğimiz ortak. 2010 yılının Türk-Yunan ilişkilerinde çok parlak bir yıl olacağını düşünüyoruz” dedi.

KAFKASLAR'DA SÜREÇ İŞLİYOR

Ermenistan ile protokollerin imzalandığını, kapsamlı bir normalleşme dönemine girildiğini anlatan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin Türkiye'nin dış politikasının en önemli ilişkilerin başında geldiğini vurgulayarak “Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü bizim için azizdir” ifadesini kullandı.


Ortadoğu'da ilkeli strateji

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin Ortadoğu politikasını “hem ilkeli hem de gerçekçi” olarak niteledi. Türkiye'nin Gazze'deki insanlık dramaya seyirci kalmadığını, kalmayacağını söyleyen Davutoğlu, “Gazze'deki trajedi bitmeli, abluka kalkmalı” dedi.

Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki süreçte her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu da bildiren Davutoğlu, Türkiye'nin yeniden arabuluculuğu yapmasına ilişkin İsrail hükümet üyelerinden gelen çelişkili beyanları, “İsrail'deki iç tartışmaları burada ele alacak değilim” diyerek yorumlamadı.

Davutoğlu, Türkiye'nin İran konusunda üç ilkesini, “barışçıl nükleer teknolojiye hakkı var”, “nükleer silahlar kabul edilemez”, “tüm sorunlar diyalogla çözülmeli” olarak sıralarken “Terör dengesine dayalı bir barışı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

HA BASRA HA ERBİL

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “komşuluk politikası”nın çok önemli sonuçlar verdiğini belirtti. “Hedefimiz komşu ülkeler ile mutlak ve kapsamlı işbirliği” diyen Bakan, Suriye gibi komşu ülkeler ile vize zorunluluğunun son bulduğunu anımsatarak 2010 yılında başka komşu ülkelerle de vize kaldırılacağı müjdesini verdi.

“Irak ile ilişkilerimiz, çok sağlıklı bir zeminde ilerliyor” diyen Dışişleri BakanıDavutoğlu, Irak'taki tüm etnik gruplar ile iyi ilişkilere dikkat çekerek “Basra ile Erbil'i birbirinden ayırmıyoruz” şeklinde konuştu.


2009'da toplam 93 ülkeyi ziyaret ettik

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, basın toplantısında bu yıl yapılan çok sayıda yurt dışı ziyaretlere dikkat çekerek bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 29, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 23, selefi Ali Babacan ve kendisinin de toplam 93 ülkeyi ziyaret ettiklerini açıkladı. Davutoğlu, diğer bakanlar eklendiğinde de haftada ortalama 5-6 yurt dışı gezinin gerçekleştirildiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı ahmet Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Türkiye, 2009 yılında Afrika'nın çeşitli ülkelerine 10 yeni Büyükelçi atadı. Latin Amerika'da iki yeni büyükelçilik açıldı. 14'ü Afrika, 6'sı Asya, 3'ü Kuzey Amerika, 2'si Güney Amerika, 1'i Ortadoğu'da olmak üzere toplam olarak yılında 26 yeni dış temsilciliğin devreye gireceği belirtildi.




14 years ago