|

Ekşi gitti

Hükümet üyeleri için “Şimdi, analarını bile satan işte o zihniyetin marifetlerini görüyoruz” ifadelerini kullanarak basın tarihinde eşi görülmemiş bir skandala imza atan Hürriyet başyazarı Oktay Ekşi istifa etti. Yoğun tepkiler üzerine dünkü yazısında önce özür dileyen Ekşi'nin akşam saatlerinde istifa ettiği haberi geldi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 31/10/2010 Pazar
Güncelleme: 00:49 - 31/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Ekşi gitti
Ekşi gitti

İkizdere Vadisi'nin sit alanı olduğuna karar verecek kurulun Çevre Bakanlığı'na bağlanmasını eleştirirken, hükümet üyeleri için “Şimdi, analarını bile satan işte o zihniyetin marifetlerini görüyoruz” şeklinde skandal bir ifade kullanan Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi, yoğun tepkiler üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Yazıda kullandığı ağır ifadeler nedeniyle dünkü yazısında özür dileyen Ekşi'nin özür dilerken bile eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bir sözünden esinlendiğini söyleyerek kendini savunması dikkat çekti.

UNAKITAN'DAN ESİNLENDİM

Ekşi, “Aklıma bir önceki Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın meşhur 'Babalar gibi satacağız' sözü geldi. Ondan esinlenerek 'her şeyi satan zihniyet' ifadesini değiştirip 'analarını bile satan' yaptım ve o metni gazeteye faksladım” ifadesini kullandı.

“Protestolar yağınca, başa döndük ve 'vurucu ifade' şehvetine kapılıp birilerini -özellikle siyasi iktidarı- rencide ettiğimizi gördük” diyen Ekşi böylece bu hakaretinden de sadece hükümet üyelerinin rahatsız olduğu gibi bir izlenim vermeye çalıştı.

PARDON SEVİYEYİ DÜŞÜRMÜŞÜZ

Ekşi, taşra baskılarında söz konusu ifadenin “Şimdi, her şeyi satan işte o zihniyetin marifetini görüyoruz” şeklinde olduğu bilgisini veren daha vurucu olsun diye şehir baskılarında “analarını bile satan” ifadesini eklediğini belirtti.

“Ayarı kaçırmışız” başlıklı dünkü yazıda Ekşi şu şekilde özür diledi: “Okuyucudan tepki gelmese belki unutup gidecektik. Ama 'Bu düpedüz hakaret anlamına geliyor' türü uyarılar üzerine dönüp bakınca, itiraf edelim, 'Lafın hem ayarını kaçırmışız, hem de seviyesini çok düşürmüşüz' diye çok rahatsız olduk. Önce kimi rencide etmişsek tüm içtenliğimizle özür diliyoruz.”

AKŞAM İSTİFA ETTİ

Tepkiler dinmeyince akşam saatlerinde Oktay Ekşi'nin istifa ettiği haberi geldi. Ekşi'nin istifasıyla ilgili değerlendirmeyi bugünkü köşesinde yapacağı öğrenildi. 35 yıldır Hürriyet'in başyazarlığını yapan Ekşi 20 yıldır Basın Konseyi başkanlığını yürütüyordu. 78 yaşındaki Ekşi, yaklaşık 60 yıldır gazetecilik yapıyordu.

29 Ekim resepsiyonunda Ekşi'nin ifadelerini sert bir dille eleştiren Erdoğan, “Gazetecilik buysa, bununla mücadele etmem, savaşırım. Bunların cibilliyeti bu. Herhalde eskiden Başbakanlara bunları yazmışlar, onlar cevap vermemiş. Öyle olacak zannediyor” şeklinde konuşmuştu.


'Alçakları tanıyalım'

Patron ve genel yayın yönetmenleri değişmesine rağmen 35 yıl boyunca Hürriyet'te başyazarlık yapan Oktay Ekşi, 28 Şubat'ta kaleme aldığı “Alçakları tanıyalım” yazısıyla ciddi eleştirilere maruz kalmış ancak yerini korumuştu. O dönemde Genelkurmay tarafından hazırlanan andıçla bazı gazetecilerin PKK'dan para aldıkları yönündeki Şemdin Sakık'ın ifadeleri arasına yerleştirilmişti. Hürreyet'in başyazarı Oktay Ekşi de, “Alçakları tanıyalım” yazısıyla söz konusu kişileri hedef göstermişti. Süreç içerisinde Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar çalıştıkları gazetelerden kovuldu, İHD Başkaın Akın Birdal ise kurşunlandı. İddiaların asılsız olduğu ortaya çıkınca Ekşi daha sonraları özür dilemişti.



13 yıl önce