|

Emrullah İşler'den randevuyla oy kullanma açıklaması

Başbakan Yardımcısı İşler, yurt dışındaki seçmenlerin randevuyla oy kullanmasında yaşadığı sıkıntılarla ilgili "YSK esnek davranırsa vatandaşlar demokratik hakkını kullanmış olur" dedi.

Aa
00:00 - 31/07/2014 الخميس
Güncelleme: 23:59 - 31/07/2014 الخميس
Yeni Şafak
Emrullah İşler'den randevuyla oy kullanma açıklama
Emrullah İşler'den randevuyla oy kullanma açıklama

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışındaki seçmenlerin randevuyla oy kullanmasından yaşanan bazı sıkınıtılarla ilgili, "Top ve yetki YSK'da. YSK bu konuda eğer bir karar alırsa, esnek davranırsa, bence vatandaşlarımız da demokratik hakkını kullanmış olur" dedi.

İşler, TRT Haber'e telefonla bağlanarak yurt dışındaki seçmelerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Daha önceki seçimlerde yurt dışındaki vatandaşlar için sadece gümrük kapılarında sandıkların kurulduğunu ve katılımın yüzde 5'ler civarında kaldığını belirten İşler, Türkler'in yaşadığı ülkelerde sandıkların kurulmasıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılımın daha yüksek olmasının beklendiğini söyledi.

Seçimlere katılımla ilgili, "Ben eski yıllarla karşılaştırdığımız zaman çok ciddi bir artış olacağını düşünüyorum. Genel seçmen sayısına göre, oy kullanan seçmen sayısı yüzde 50'lerde kalabilir, üstüne çıkabilir. Bunu göreceğiz" diyen İşler, yurt dışındaki 2 milyon 770 bin civarındaki seçmenden yaklaşık 240 bininin oy kullanmak için randevu aldığını bildirdi.

İlk olması nedeniyle uygulamada çeşitli sıkıntıların yaşandığına dikkati çeken İşler, vatandaşların bu konuda esnek davranılmasına dönük YSK'dan bir takım taleplerinin olduğunu dile getirdi.

İşler, konuşmasına şöyle devam etti:

''Umarım YSK, burada olumlu karar verir, böylece vatandaşların diyelim ki bugün oy kullanması randevu gereği, eğer bugün oy kullanması gereken vatandaş işinden dolayı vakit bulup oy vermeye gidemediyse Avrupa ülkelerinde, hafta sonu cumartesi veya pazar işte sandıkta oyunu kullanmak istediyse, burada YSK eğer esnek davranırsa, çünkü bu seçmenlerin bulundukları ülkede ilk defa böyle bir demokratik haktan yararlanacaklar.

Dolayısıyla tabii top ve yetki YSK'da. YSK bu konuda eğer bir karar alırsa, esnek davranırsa, bence vatandaşlarımız da demokratik hakkını kullanmış olur. Tabi ilk olması hasebiyle bir takım sıkıntılar doğaldır ama buna rağmen katılımın, eskiye kıyasladığımız zaman, yüzde 5'lerle kıyasladığımız zaman kat kat üstünde olacağı bir gerçek. ''

Vatandaşların alternatif olarak gümrük kapılarında da oy kullanma hakları bulunduğuna işaret eden İşler, bu sürecin de Temmuz'un 26'sından başladığını ve 10 Ağustos'a kadar devam edeceğini söyledi.

Yurt dışından gelen vatandaşlara çağrı

Türkiye'ye gelen vatandaşlara da çağrıda bulunan İşler, ''Sandıklar, gümrük kapılarında kurulmadan önce geldilerse, onlar en yakın gümrüklü havalimanına gittikleri takdirde, giriş-çıkış yapmadan kendi kimliklerini ibraz ettikleri zaman yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlıysa o vatandaşlarımız orada oylarını kullanabilirler. Bu demokratik hakkından da tatile gelen vatandaşlarımızın yararlanmasını öneriyorum. Şunu düşünmesinler, yani 'sandık kurulmadan önce biz geldik, dolayısıyla biz burada gümrük kapısında kullanamayız' diye bir kanaate kapılmasınlar. Burada onların da Türkiye'de ne zaman giderlerse oy kullanabilecekler, bunu bilmelerinde fayda var'' şeklinde konuştu.

٪d سنوات قبل