|

Erdoğan: Bizim sıçrayışımız çok farklı olacak

Başbakan Erdoğan İçişleri Bakanlığı Valiler Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında terörün Türkiye önünde büyük bir sorun olduğunu ancak atılan adımlarla terörün biteceğini ve Türkiye'nin önünün açılacağını söyledi.

yenisafak.com.tr / POLİTİKA
00:00 - 31/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:13 - 31/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Erdoğan: Bizim sıçrayışımız çok farklı olacak
Erdoğan: Bizim sıçrayışımız çok farklı olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanlığı Valiler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada terör sorununa değindi.

Erdoğan, terörün Türkiye önünde 30 yıldır büyük bir sorun olduğunu, terörden kurtulmak için yaklaşık 400 milyar dolara yakın kaynağın harcandığını belirterek, "Bugün terör belası olmamış olsaydı bugünkü Türkiye yoktu, çok daha farklı bir Türkiye vardı. Olmuş. Şimdi hem terörle mücadele edeceğiz evelallah hem de bu hedefleri yakalayacağız ve biz, terörü alt ettiğimiz andan itibaren ki altedeceğiz, ondan sonra pik yapacağız ve bizim sıçrayışımız çok farklı olacak. Dünyaya o zaman farklı bir ufuk vereceğiz" dedi.

"Bizim sıçrayışımız çok farklı olacak"

Terör belası olmasaydı Türkiye'nin çok farklı yerlerde olacağını söyleyen Erdoğan, 30 yıldır Türkiye'nin terör yüzünden birçok kayıplar verdiğini hatırlatarak, "Bu ülke benim ülkem. O halde hep beraber birbirimize sarılmamız lazım. Biz daha dün Güney Kore'nin önündeydik ama Güney Kore geldi bizi geçti. Biz şimdi onları geçemez miyiz? İstersek geçeriz. Terör belası bizim başımızda olmasa Türkiye çok farklı bir ülke olurdu. Şimdi hem terörle uğraşacağız, hem de hedeflerimizin peşinde olacağız. Bizim sıçrayışımız çok farklı olacak." diye konuştu.

"Her il otorite olsun"

Türkiye'de her ilin kendine ait bir konuda otorite olmasını istediğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Her ilimiz bir konuda bilim merkezi ve otorite olsun istiyorum. İstiyorum ki Mardin tüm dünyada mimarinin merkezi olsun. Mesela Bursa, adeta termal turizmi denildiğinde, tıp denildiğinde Bursa'daki üniversitemiz otorite olsun. Hayvancılık dediğimizde Kars'taki üniversitemiz aklımıza gelsin."

Bu konuda valilere de büyük görev düştüğünün altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir şehrin valisi, en başta o şehre bir vizyon verebilmeli, o şehre bir hedef gösterebilmeli, o şehre, gerçeklemesi mümkün bir hayal sunabilmeli. Olur ya da olmaz. Siz görebilirsiniz ya da göremezsiniz. Bizden sonra kucaklanacak bir geleceğin tohumlarını ekmeliyiz. Doğru bildiği yolda azimle ilerleyenler kendileri hakkında tüm ön yargıları boşa çıkarır. Türkiye 2023 hedeflerini yakalayacak hatta o hedeflerin üstüne çıkacak."

Geçmişten devraldıkları makro sorunlardan birinin de terör olduğunun altını çizen Erdoğan, "Terör yoksulluğun da, göçün de, alt yapı eksikliğinde de önemli bir gerekçe oluyor. Terör, kalkınmanın önünde yegane engel oluyor. 10 yıldır hiçbir zaman tek boyutlu düşünmedik. 10 yıllık süreçte terörle mücadele tarzımız zaman zaman eleştirildi. Hatta engellenmek istendi. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, Allah gazilerimizden razı olsun. Bu verilen mücadelenin şüphesiz ki neticesini alacağız." dedi.

"Hepimiz birbirimizi kardeş olarak görmeliyiz"

Türkiye'nin büyümesi için aramızdaki kardeşlik bağlarının önemine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "76 milyonu aynı ailenin bireyleri olarak görmek hepimizin görevidir. Ülkede sadece ülkeyi yönetenlerin değil, medyanın da sorumluluğu var. Milli birlik ve kardeşlik projesindeki ısrarımız boşuna değil. Biz Türkiye'yi normalleştirdikçe terörün elindeki bahaneler de tek tek ortadan kalkıyor. Terör artık yoksulluğu bir bahane olarak kullanamaz, elindeki istismar alanlarını kaybettikçe zayıflayacak ve mutlaka gündemimizden çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

"Bizim mesaimiz 24 saat"

Terör sorunun çözümü için valilere büyük sorumluluklar düştüğünü kaydeden Başbakan Erdoğan, "81 vilayeti siz ayağa kaldıracaksınız. Yan gelip yatmak yok. Protokol valiliği yok. Bulunduğu ilde "Devletin demir yumruğu"nu temsil eden vali dönemi artık geride kaldı. Benim için 24 saat mesaidir. 24 saat boyunca beni arayabilirsiniz. Ama ben de 24 saat boyunca sizi arayabilirim." şeklinde konuştu.

"Bütçenin yüzde 50'sini eğitime harcıyoruz"

Eğitime bütçede önemli bir pay ayırdıklarını hatırlatan Erdoğan, "Bazıları 'o kadar öğretmen var, neden onlara ders verilmiyor' diye soruyor. Siz, bütçeniz buna muktedir değilse 'hepsini alayım, doldurayım' diyemezsiniz. Ondan sonra öğretmenlerin maaşlarının verilmemesi sorunu yaşanır. Bizden önce yaşandı ama biz yaşamak istemiyoruz. Biz, milli bütçemizin yaklaşık yüzde 50'sini eğitime harcıyoruz ve böyle yapmaya da devam edeceğiz." dedi.

İstanbul'a 500 yeni ambulans

Sağlık alanında da büyük gelişmeler kat ettiklerinin altını çizen Başbakan Erdoğan, "Yarın İstanbul'a 500 yeni tam donanımlı ambulans gönderiyoruz. Derdimiz, vatandaşların rahatlıkla hastaneye ulaşabilecekleri imkanlar oluşması. On sene önce nerede bunlar. Nerede helikopter ambulans, jet ambulans?" şeklinde konuştu.

11 yıl önce