|

Erdoğan Hollande ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Paris'teki temasları çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.

Aa
00:00 - 20/06/2014 Cuma
Güncelleme: 17:38 - 20/06/2014 Cuma
Yeni Şafak
Erdoğan Hollande ile görüştü
Erdoğan Hollande ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Paris'teki temasları çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.

Elysee Sarayı'nda, Fransa Cumhurbaşkanı ile bir araya gelen Erdoğan, basına kapalı görüşmenin ardından saraydan ayrıldı.

Görüşmeye, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı.

Erdoğan, Lyon'da Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) 10. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılacak.

İkili ilişkiler, uluslararası sorunlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesinde, Türkiye-Fransa arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası sorunlar hakkında da görüş teatisinde bulunuldu.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine değinen Erdoğan ile Hollande, ticaret hacminin daha da artırılması için gayret gösterilmesi konusunda mutabık kaldı. Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili olarak yeni fasılların açılmasına yönelik çabaların önemine değinilen görüşmede, Erdoğan, bu çerçevede 2014'ün Türkiye açısından yeni bir AB yılı olmasına büyük önem verdiklerini ifade etti.

Fransa-Türkiye arasında 1952'de imzalanan kültür anlaşmasının güncellenmesi gerektiği de belirtilen görüşmede Erdoğan ve Hollande, nükleer enerji ve savunma sanayii konularında iki ülkenin iş birliğinin artırılması ve hızlandırılması gerektiğine de işaret etti.

Avrupa enerji güvenliği, bu konuda Türkiye'nin oynayabileceği rol ve TANAP projesi de görüşmede masaya yatırılan konular arasında yer aldı. Terörle mücadele konusunda uluslararası iş birliğinin önemine dikkati çeken iki lider, bu husustaki iki ülke arasındaki iş birliğinin ve koordinasyonun daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İki lider, Irak ve Suriye'deki son gelişmelerin yanı sıra Kırım meselesi de dahil olmak Ukrayna hakkında da görüş teatisinde bulundu. Görüşmede, Karabağ sorununa çözüm bulmaya yönelik çabalara da değinildi.

Otelde karşılama

Öte yandan, Başbakan Erdoğan, Fransa'nın başkenti Paris'te konaklayacağı otelde, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) yetkilileri ve Türk vatandaşlarınca karşılandı.

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, geniş güvenlik tedbirleri eşliğinde Royal Monceau Hotel'e vardı.

Erdoğan'ı burada, UETD'nin Fransa yöneticileri ile Türk vatandaşları karşıladı.

Başbakan Erdoğan, otel girişinde Fransa'da yaşayan Hasan Deniz ve Şiringül Arslan çiftinin nikah yüzüklerini taktı. AA muhabirine konuşan Deniz, "Çok onurlu bir şey. Gerçekten çok duygulandım. İsteğimiz buydu ve gerçekleşti. Başbakanımız sağolsun bizi kırmadı" dedi. Arslan ise "Böyle bir şeyin hayalini bile kuramazdım. Başbakanımıza çok teşekkür ederim" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım eşlik ediyor.

10 yıl önce