|

Erdoğan: O an süreç fiilen başlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'deki teröristler sınırdan ikinci bir ülkeye gittiği anda bu süreç fiilen başlamış demektir. Ondan sonra Mahmur Kampı var, bu Birleşmiş Milletler ile görüşülerek halledilmesi gereken bir süreçtir' dedi.

Aa
00:00 - 25/02/2013 الإثنين
Güncelleme: 12:12 - 25/02/2013 الإثنين
Yeni Şafak
Erdoğan: O an süreç fiilen başlar
Erdoğan: O an süreç fiilen başlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'deki teröristler sınırdan ikinci bir ülkeye gittiği anda bu süreç fiilen başlamış demektir. Ondan sonra Mahmur Kampı var, bu Birleşmiş Milletler (BM) ile görüşülerek halledilmesi gereken bir süreçtir. Çünkü orası adeta kuluçka merkezi gibi' dedi.

Başbakan Erdoğan, Birleşik Arap Emirliği'nden Ankara'ya dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çözüm süreci

Gazetecilerin 'çözüm süreci'ne ilişkin sorularını da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, 'İmralı Süreci' diye bir şey olmaz, 'Çözüm Süreci' olur' ifadelerini kullanarak, 'Türkiye'deki teröristler sınırdan ikinci bir ülkeye gittiği anda bu süreç fiilen başlamış demektir. Ondan sonra Mahmur Kampı var, bu BM ile görüşülerek halledilmesi gereken bir süreçtir' dedi.

'Suriye'nin bütünlüğü bizim için çok çok önemli' diyen Başbakan Erdoğan, 'Irak'ta yaşanan sıkıntının da yaşanmasını istemiyoruz. Biz, Kuzey Suriye gibi bir oluşuma Türkiye olarak müsaade edemeyiz. O bize farklı yetkiler, farklı haklar verir. Kimsenin de böyle bir şeye müsaade etmemesi lazım' şeklinde konuştu.

Amerika'nın net tavrı yok

Başbakan Erdoğan, Suriye'de 2 yılın hemen hemen devrildiğini ve bu süre içerisinde henüz Amerika'nın net tavrının ortada olmadığını belirterek, 'Kınıyor falan, bu tür şeylere eyvallah tamam da biz Amerika'dan başka bir şey bekliyoruz' dedi.

Rusya'nın ortaya koyduğu menfi tavrın ve Çin'in tavrının ortada olduğunu dile getiren Erdoğan, 'Bunlarla bizim görüştüğümüz kadar Amerika'nın da görüşmesi lazım, eğer bu işi çözmek istiyorsa onlarla masaya oturması lazım' ifadelerini kullandı.

Ciddi bir yük almadılar

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da Arap Ligi'nin de eleştirilmeye layık olduğunu söyleyebileceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, ne Arap Ligi ne de İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Suriye konusunda şu ana kadar ciddi bir tavır, yük almadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Suriye konusunun böyle gitmeyeceğini belirterek, 'Ben, bunun çok daha fazla uzayacağı kanaatinde değilim. Artık son dönemece giriliyor gibi geliyor bana' dedi.

Rektör akademik işlerle uğraşsın

Rektörler konusuna da değinen Erdoğan, 'Amerika'da okulların, üniversitelerin yönetimini rektörler yapmaz, rektör akademik işlerle uğraşır. Yönetim başka bir şey, bu başka bir şey. Rektör bunlarla niye uğraşsın, rektör gitsin akademik işlerle uğraşsın' şeklinde konuştu.

Üçüncü havalimanı konusu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ile ilgili olarak da 'Açık, net söyleyeyim; 150 milyon diye bir şey söz konusu değil. Bu işin ilk etabı 100 milyondur' dedi.

Başbakan Erdoğan, Çamlıca'ya yapılacak cami ile ilgili ise 'İş kemale erdi. Şimdi inşallah orada hafriyata başlıyoruz ve 2,5 yılda orayı tamamlayalım diyoruz' ifadelerini kullandı.

Otoyollarla ilgili ihale iptal edildi, bu iptal nasıl oldu? sorusuna ise Erdoğan, 'Kesin değil ama büyük ihtimalle burayı halka açacağız. Halka arz ile bu işi çözelim istiyoruz' yanıtını verdi.

٪d سنوات قبل