|

Erdoğan Silopi'de net konuştu!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak, devlet olarak tüm şartları oluşturmalarına rağmen terör yüzünden Doğu ve Güneydoğu'ya arzu ettikleri yatırımları yapamadıklarını belirterek, ''İnşallah şu anda dikkatle hassasiyetle ve kararlılıkla yürütüğümüz çözüm süreci başarıya ulaştığında, terör meselesi bu bölgenin gündeminden çıktığında önümüzdeki son engeli de aşmış olacağız'' dedi.

Aa
00:00 - 9/03/2013 Saturday
Güncelleme: 19:16 - 9/03/2013 Saturday
Yeni Şafak
Erdoğan Silopi'de net konuştu!
Erdoğan Silopi'de net konuştu!

Erdoğan, Silopi'de yapımı tamamlanan Ciner Termik Santrali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada,altyapı yatırımlarında daha da ileriye gideceklerini, TOKİ'nin bu bölgelerdeki altyapı yatırımlarını artıracaklarını, vatandaşların tamamının bu hizmetlere ulaşmasını sağladıklarını ve daha da sağlayacaklarını kaydetti.

Bölgeye yapılan yatırımların insanca bir hayatı sürdürebilmek için gerekli ancak istihdam ve işsizliğin önlenmesi konusunda tek başına yeterli olmadığının farkında olduklarını vurgulayan Erdoğan, ''İstihdam için çok ciddi yatırımlar gerekiyor, aynen böyle. Artık devlet üretime dönük yatırım yapmıyor, kamu kurumları bu yatırımların gelmesi için gerekli altyapıyı teşvik ediyor. Biz, yatırımcının önünü açıyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'de ulusal ve uluslararası yatırımcıların yatırımlarının arttığına işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Yerli ve uluslararası girişimci yatırım yapmak için gerekli altyapı ve teşvik uygulamaları dışında ne arar- Tabii ki güven arar, huzur arar, istikrar arar. Biz hükümet olarak, devlet olarak diğer tüm şartları oluşturmamıza rağmen maalesef 30 yıldır bölgenin üzerinde bir kara basan gibi çöken terör yüzünden Doğu ve Güneydoğumuza arzu ettiğimiz yatırımların gelmesini temin edemedik. Ne derece cazip teklifler getirirsek getirelim, kendini güvende hissetmeyen yatırımcı buralara gelmedi, gelmek istemedi. Onun için Cinerlerin artması lazım. Bu bakımdan çoğu kez bizzat devreye girmemize rağmen, rica etmemize, yönlendirmemize rağmen maalesef bunu arzu ettiğimiz seviyede yakalayamadık. İnşallah şu anda dikkatle hassasiyetle ve kararlılıkla yürütüğümüz çözüm süreci başarıya ulaştığında, terör meselesi bu bölgenin gündeminden çıktığında önümüzdeki son engeli de aşmış olacağız.''


''Biz de ayrımcılık yok, çünkü bizim dinimiz böyle emrediyor''

Başbakan Erdoğan, İslam dininde kan dökmenin haram olduğunu, bir insanı öldürmenin tüm insanlığı öldürmekle eş değer olduğunu vurgulayarak, ''Bir insana yaşam zeminini hazırlamak tüm insanlığa yaşam zeminin hazırlamak gibidir. Huzurun ve güvenin tesisiyle birlikte... Ben, sizi Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Roman, Arap bundan dolayı sevmiyorum ki beni yaradan Allah sizi yarattığı için seviyorum. Benim için Türk de bir, Kürt de bir, Arap da bir hepinizi seviyorum'' diye konuştu.

Erdoğan, ''Biz de ayrımcılık yok, niye- Çünkü bizim dinimiz böyle emrediyor da onun için. Biz, Arap'ın Acem'e, Acem'in Arap'a üstün olmadığını bilenlerdeniz. Kürt'ün Türk'e, Türk'ün Kürt'e üstünlüğü yoktur. Kimse bu gayretlerin içerisine girmesin, biz sizi Allah için seviyoruz'' ifadelerini kullandı.

AK Parti iktidarının ret, inkar ve asimilasyon politikalarını ayaklar altına aldığını ve Türkiye'de yaşayan 76 milyon insanın tamamını kucakladığını belirten Başbakan Erdoğan, huzurun ve güvenin tesisiyle bu bölgeye yatırım yağacağına inandıklarını ve o zaman yıllardır istismar konusu yapılan işsizlik ve yoksulluk sorununu da kendiliğinden ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, vatandaşların ''kıskananlar çatlasın'' şeklinde tezahürat yapması üzerine, ''Çatlamasın onlar da bize lazım, onları da kucaklayacağız, onları da aramıza alacağız. Bir olacağız, beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hiç merak etmeyin'' diye konuştu.

Ciner Grubu'nu yatırımcılara örnek olduğu için kutlayan Başbakan Erdoğan, açılışı yapılan tesisin hayırlı olmasını dileyerek, ''Ekmeğiniz bereketli olsun, bol olsun. Siz de kazanacaksınız, Ciner'de kazanacak'' dedi.

Konuşmaların ardından Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, Başbakan Erdoğan'a plaket takdim etti.

Başbakan Erdoğan daha sonra Turgay Ciner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le santralin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış kurdelesinin kesilmesi sırasında, santral işçilerinin gökyüzüne bıraktığı beyaz güvercinleri gören Başbakan Erdoğan, ''Ak güvercinler uçacak, ak güvercinler refaha, huzura, mutluluğa uçuyor, hayırlı olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun. Ya Allah, Bismillah'' diyerek kurdeleyi kesti.


BDP'den ihraç edilen belediye başkan vekili karşıladı

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında, bir kişinin santralin çevreyi kirlettiğini söylemesi üzerine, ''Nankörlük yapma otur. Ekmek bulamazsınız yemeğe, ekmek gelir ondan sonra ekmeği tepersiniz. 800 milyon dolarlık yatırımı buraya kim getirir- Teşekkür edeceğiniz yerde başka şeyler konuşuyorsunuz. Bu Başbakan gerçek neyse gerçeği konuşur. Biz marifet iltifata tabidir diye böyle bakmışız, böyle inanırız. Bu ülkede taş üstüne taş koyana biz teşekkür ederiz'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ı Silopi'ye gelişinde AK Parti Şırnak Milletvekili Emin Dindar, Şırnak Vali Vekili Deniz Zeyrek ve bir süre önce BDP'den ihraç edilen Silopi Belediye Başkanı Vekili Hüsnü Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu yetkililer karşıladı.

11 years ago