|

"Erdoğan, Suriye'ye değil Hakkari'ye gitsin"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye gideceğine Hakkari'ye gitmesini istedi.

Cihan
00:00 - 8/10/2012 понедельник
Güncelleme: 13:09 - 8/10/2012 понедельник
Yeni Şafak
"Erdoğan, Suriye'ye değil Hakkari'ye gitsin"
"Erdoğan, Suriye'ye değil Hakkari'ye gitsin"

Irak'la ilgili daha önce tezkereye evet dediklerini hatırlatan Tekin, "Nasıl ki 2003 yılında 1 Mart tezkeresinde olağanüstü bir direnç gösterdiysek Suriye'deki olaylarla ilgili de aynı direnci göstereceğiz." dedi. Tekin, gerçekten bir iç barış sağlanacaksa CHP olarak katkı sunmaya hazır olduklarını vurguladı.

Tekin, kısa bir süre önce faaliyete geçen Yurttaş Hakları Derneği'nin genel merkezini ziyaret etti. Dernek çalışmalarına ilişkin bilgi alan Tekin, güncel ve siyasal gelişmelere ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Örgütlü toplumlarda herkesin rahatsız olduğunu dile getiren Tekin, bundan rahatsız olanların 12 Eylül'ü uyguladıklarını söyledi. 12 Eylül'ün mimarı kimse 28 Şubat'ın mimarı da onların olduğunu savunan Tekin, AK Parti'nin mimarının da 12 Eylül dönemindeki insanların aynısı olduğunu belirtti.

Ülkede çok ciddi sorunlar bulunduğunu dile getiren Tekin, Başbakan'ın 18 yaşında milletvekili seçilme teklifini eleştirdi. Başbakana sağlıklı bilgi verilmediğini, 18 yaşındaki bir insanın liseyi bitirdiğini anlatan Tekin, "Hatta liseyi bile bitiremiyor. Diyelim ki bitirdi, Sayın Başbakan'ın bu hassasiyetini doğru varsayalım. Ankara'da Başkent'te bir üniversiteye gidiyorsunuz, gittiğiniz üniversitede olağanüstü önlem alınıyor. Binlerce polis eşliğinde bir Başbakan bir bilim yuvasına gidiyor. Daha önce rektöre hangi öğrencilerin olup olmayacağının listesi de alınıyor emniyetten. Gerçekten bu doğruysa rektörün derhal istifa etmesi gerekiyor. Yani bir bilim yuvasına Başbakan da gelebilir, herkes gelebilir. Bunun için olağanüstü bir önlemin alınması gerekmiyor ve burada duyarlı gencecik çocuklar sadece savaşa hayır dedikleri için, hak arama sloganı attıkları için üç gündür gözaltında, bugün de duruşmaları devam ediyor. Umut ediyorum ki serbest bırakılacak. Şimdi böyle olağanüstü, otoriter dönemden geçerken Yurttaş Hakları Derneği gibi derneklerin kurulmasının çok büyük bir önemi var." dedi.

"3 Y İLE BAŞLADILAR 3 Z İLE SONUÇLANDI"

12 Eylül öncesi örgütlü toplumun oluşturulması gerektiğini dile getiren Tekin, bu yapılmadan bugünkü gidişata dur demenin zor olacağını kaydetti. Bugünkü gidişatın ne yazık ki zamla, zulümle, zindanla sonuçlanan bir gidişat olduğunu ileri süren Tekin, "3 Y ile başlamışlardı. Yolsuzluğu, yoksulluğu ve yasaksız bir Türkiye yaratacağız diyenler; bugün ne yazık ki 3 Z ile sonuçlandırmış durumdalar. Zulüm ediyorlar, zalim ediyorlar ve zindanlara sokuyorlar. Bu gidişata dur demek için herkesi göreve davet ediyoruz." diye konuştu.

"BAŞBAKAN BİZE CUMHURBAŞKANLIĞI KANUNUNU ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRDÜĞÜMÜZ İÇİN ÖFKELİ"

Suriye tezkeresi konusunda CHP'nin tutumuna yönelik eleştirilere Tekin, zulüm yapabilmeleri için iktidar olmaları gerektiğini söyledi. 50 yıldır iktidar olmadıklarını ama zalimin kendileri mağdur ve mazlumun da Başbakan olduğunu dile getiren Tekin, şöyle devam etti: "Sayın Başbakanı anlamakta zorluk çekiyoruz. CHP'ye karşı olağanüstü bir öfkesinin olduğunu biliyoruz. Son dönemdeki gerekçesini de biliyoruz. Anayasa Mahkemesine Cumhurbaşkanlığı kanununu götürdüğümüz için büyük bir öfke duyabilir. Ama CHP hep doğruları yapacaktır. Irak'la ilgili daha önce tezkereye biz evet demişiz. Ama Suriye ile ilgili tezkere çok farklı. Nasıl ki 2003 yılında 1 Mart tezkeresinde olağanüstü bir direnç gösterdiysek Suriye'deki olaylarla ilgili de aynı direnci göstereceğiz. Mutlak ve mutlak barış ortamını sağlamak zorundayız."

"İÇ BARIŞ SAĞLANACAKSA CHP OLARAK KATKIYA HAZIRIZ"

Başbakanın İstanbul'da bir konuşma yaptığını ve muhalefeti eleştirirken 'gerekirse ben de giderim' dediğini aktaran Tekin, "Yolu açık olsun. Bir yere gidemezler. Oraya kadar gideceğine Hakkari'ye gitsin sayın Başbakan." dedi.

Diyarbakır Emniyet Müdürünün açıklamalarının sorulması üzerine ise Tekin, "Onu Sayın Arınç ve Başbakana soracaksınız. Onların memurları, onların sözcüleridir, bizim değil." karşılığını verdi.

AK Parti'nin açıkladığı demokratik paketin ikinci açılım olarak algılandığı yönündeki bir soruya da Tekin, "Birincisi neredeydi, bu ikincisini konuşuyoruz? Sanki birincisi uygulanmış gibi ikinci paket geliyormuş. Nerede biz bu birincisini hiç göremedik. Siz gördünüz mü? Biz ne birincisini ne de ikincisini görebildik. CHP olarak bizim en önemli talebimiz iktidardan iç barış sağlansın, analar ağlamasın ne yapacaklarsa yapsınlar. Ama ben zannetmiyorum ki iktidarın şuanda konuyla ilgili bir paketin olup olmadığını. Paketi olsa bu kadar zikzaklar olmaz. İktidar yol haritasıyla ilgili net bir karar vermesi gerekiyor. Gerçekten bir iç barış sağlanacaksa CHP olarak katkı sunmaya hazırız. Sayın Genel Başkanımız sayın Başbakanın bütün nezaketsizliğine rağmen ayağına kadar gitti Türkiye'nin meseleleri için. O konuda duyarlıyız." şeklinde konuştu.

Zamla ilgili ticari bir taksiyle dün Ankara'da dolaştığını dile getiren Tekin, vatandaşların zamlar altında inim inim inlediğini vurguladı. Doğalgaz ve elektrik zamlarının çok yüksek oranda olduğunu belirten Tekin, son bir yılda yüzde 50 oranında zam yapıldığına dikkat çekti. Tekin, "Bu zamları da devlet yapıyor. Oslo görüşmesini nasıl devlet yaptıysa, bu zamları da devlet yaptı. AK Parti zamla hiç uğraşmaz." diye konuştu.

11 лет назад