|

Erdoğan: Ya Parlamento ya Kandil

Başbakan Erdoğan, "2 tercih var, Ya Parlamento ya Kandil. Kandil ise yolunuz açık olsun. Parlamento diyorsanız gelin mücadeleyi demokratik olarak verin" dedi.

Aa
00:00 - 2/11/2012 Cuma
Güncelleme: 22:13 - 2/11/2012 Cuma
Yeni Şafak
Erdoğan: Ya Parlamento ya Kandil
Erdoğan: Ya Parlamento ya Kandil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, korkunun olduğu yerde özgürlüğün konuşulamayacağını, inancına güvenenin inanç, düşüncesine güvenenin düşünce hürriyetinden korkmayacağını belirterek, 'Eğer demokrasiye inanıyorsanız o zaman demokratik mücadeleden de korkmayın. İki tercih var; ya Parlamento ya Kandil. Kandil'e gitmek istiyorsanız yolunuz açık olsun. Ama 'Parlamento' diyorsanız gelin Parlamento'da mücadeleyi demokratik olarak verin' dedi.

Voleybol Federasyonu Başkent Spor Salonu'ndaki törende, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 53 yurdun toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, yurtlarda 60 kişinin kaldığı koşullardan geldiklerini, bunun sıkıntılarını yaşadıklarını söyledi. Erdoğan, artık gençlerin ilkel şartlarda yaşamayacağını, 1 veya 3 kişilik, içinde banyosu, tuvaleti, buzdolabı, televizyonu olan yurtlar yapıldığını, daha da modern koşulların sağlanacağını belirtti. 

Erdoğan, 'Bunu milletimizden aldığımız, milletimizin evlatlarına iade etmenin bahtiyarlığı içinde yapıyoruz' dedi. 

Açılışı bugün yapılan yurtların 882 milyon liraya mal olduğuna değinen Erdoğan, yeni yurtların malzemesinden mimarisine kadar üzerinde hassasiyetle durduklarını, engelli öğrenciler için de düzenlemeler yapıldığını vurguladı. 

Başbakan Erdoğan, 'Bu yurtlarda kalan çocuklarımızın çoğu muhtemelen kendi evlerinde dahi sahip olamadıkları bir konforla eğitimlerini sürdürme ikanı buluyorlar' dedi. 

Türkiye genelinde ve Kıbrıs'ta toplam 308 bin yatak kapasiteli 344 yurtla öğrencilere hizmet verildiğini ifade eden Erdoğan, bunun 128 bin 500 yatak kapasitesini oluşturan 286 yurt veya blokun son 10 yılda hizmete açtıklarını bildirdi. 

Bu yurtları, 2003 yılı öncesindeki gibi ranza sistemiyle açmış olsalardı 386 bin yatak daha ilave edebileceklerini, ancak buna karşı olduklarını dile getiren Erdoğan, önceliklerinin her zaman kalite olduğunu söyledi.

Geleceğin emanet edildiği çocukların, huzur içinde, her türlü imkana sahip şekilde barınmalarını istediklerini dile getiren Erdoğan, bunun karşılığında öğrencilerden, eğitimlerini başarıyla tamamlamaları, kendilerine, ailelerine, millete hayırlı bir nesil olmalarını beklediklerini ifade etti. Erdoğan, 'Beklentimiz inşallah gelecekte bulunduğumuz makamları, mevkileri almanızdır. Bunun dışında hiç bir beklentimiz yok' dedi. 

-'Görevimiz çok ağır'-

Başbakan Erdoğan, seçilme yaşını 25'e indirmelerinin önemli bir adım olduğunu, şimdi seçilme yaşını 18'e indirilmesi yönünde yeni bir adım daha attıklarını ifade ederek, bazılarının bundan çok rahatsız olduğunu söyledi. 

Almanya'da seçme yaşının 16, seçilme yaşının 18, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin 12'sinde seçme ve seçilme yaşının 18, 10'unda seçme yaşının 18, seçilme yaşının 21 olduğu örneklerini veren Erdoğan, şöyle devam etti: 

'Bazıları da bir tarafına 18 yaşında genç, bir tarafına da 18 yaşında bir genç alıyor ve o gençlerle dalgasını geçiyor. Bu çok büyük talihsizliktir. Bu gençliğimize inanmamaktır. Biz, İstanbul'u fetheden ve bir çağı kapayıp, bir çağı açan Fatih'in yakaladığı dinamizm neyse hangi yaşta bunu yakaladıysa gençliğimizi o makamda, o mevkide görüyoruz. Kendimize inanacağız.'

Batı ülkelerinin, nüfus itibarıyla yaşlandıkları için sıkıntıda olduğunu, Türkiye'nin ise genç nüfusuyla övündüğünü ancak gidişatın iyi olmadığını vurgulayan Erdoğan, 'Yaşlanmaya doğru gidiyoruz. Eğer millet olarak nüfusumuzu genç tutamazsak ki şu anda yüzde 60 itibarıyla 30 yaş altıyız, bunu bu şekilde koruyamazsak geleceğimiz 2037 itibarıyla tehlikededir. Onun için şu salonu dolduran gençlerden özellikle bir şey istiyorum o da şudur' dedi. 

Erdoğan, bu sözleri alkışlanınca, 'Ne demek istediğimi anladınız biliyorum ve bu bilimseldir. Bilimsel olduğu için de Türk milletinin neslini kurutmak isteyenlere karşı sizler çok farklı bir cevabı vermelisiniz. Belki de içimizde 5, 6, 7 kardeş olanlar var. Onun için görevimiz çok ağır' diye konuştu.

-'Bu tabloyu, herkes çok iyi görsün, iyi anlasın'-

Başbakan Erdoğan, açılışı yapılan yurtların Türkiye genelindeki dağılımının çok anlamlı olduğunu, listede Bingöl, Bartın, Trabzon, Adana, Muğla, Kocaeli, Kilis, İzmir, Van gibi illerin bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi: 

'Bu tablo 75 milyon vatandaşımızı ayrım yapmaksızın kucakladığımızın en güzel ifadesidir. Bu tablo, bizim ayrımcılığa, ötekileştirmeye asla pirim vermeden, 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarını bir gördüğümüzün ifadesidir. Batı neyi hizmet olarak alıyorsa, doğu da aynısını alacak. Kuzey neyi alıyorsa güney de aynısını alacak. Bu tabloyu, ülkesini, milletini seven, kendi geleceğini, evlatlarının istikbalini düşünen herkesin çok iyi görmesini, çok iyi anlamasını istiyorum.'

Gençleri daha iyi bir geleceğe hazırlamak, onlara en iyi eğitim, öğretim imkanlarını sağlamak için çalıştıklarını belirten Erdoğan, buna karşın terör örgütü yandaşlarının Hakkari'de üniversite binasını yakıp, yıktıklarını, bu kentte aynı ilköğretim okulunu 3. kez yaktıklarını, Şırnak ve Batman'da da aynısını yaptıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle dedi: 

'Bu insanların demokrasiyle eğitim-öğretim özgürlüğüyle alakası olabilir mi? Nusaybin'de bir öğretmeni ve hizmetliyi kaçırıyorlar. Bunların üniversitelerdeki taşeronları önceki gün ODTÜ'de ortalığı savaş alanına çeviriyor, diğer öğrencilerimizin, vatandaşlarımızın hayatlarını tehlikeye atacak şekilde etrafı ateşe veriyorlar. Bu, bilime, eğitim-öğretime, özgürlük arayışına terstir. Demokrasiye terstir. Biz demokratik parlamenter sistem içinde, eğitim-öğretim özgürlüğünü dört dörtlük temin edebilmenin mücadelesini veriyoruz. Bu ülkede özgürlük dendiği zaman, bütün insanımız, 7'den 70'e bunun hazzına varabilmelidir. Korkunun olduğu yerde, özgürlük konuşulamaz. İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Düşüncesine güvenen düşünce hürriyetinden korkmaz. Eğer demokrasiye inanıyorsanız o zaman demokratik mücadeleden de korkmayın. İki tercih var. Ya Parlamento ya Kandil. Kandil'e gitmek istiyorsanız yolunuz açık olsun. Ama 'Parlamento' diyorsanız gelin Parlamento'da mücadeleyi demokratik olarak verin. 

Bütünleşme, birleşme günü olan bayramda yaşadıklarımız... Bunlar görmeyi arzu etmediğimiz tablolardır. Temenni ederim ki Türkiye bir olmanın, beraber olmanın, diri olmanın, iri olmanın bahtiyarlığını 2023'te dünyada ilk 10 ekonomiye girmek suretiyle yakalayacaktır.'

Ekonomide, siyasette, sosyal hayatta bütün kanalların Türkiye lehine geliştiğini, bölme gayreti içinde olanların bunu yakalayamadığını vurgulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gençlere, 'Bunlar kendi geleceklerini sağlama almak için sizlerin geleceğini çalmak isteyenlerdir ve bölgesel, küresel bir güç olma yolunda ilerleyen Türkiye'ye çelme takma gayreti içerisine girenler boşuna çabalıyorlar, artık biz bir kartopu değiliz. Artık çığ haline geldik ve şimdi bu çığ büyüyerek yoluna devam ediyor' diye seslendi.

11 yıl önce