|

Erdoğan'dan 'İmralı' açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'da Almanya, Fransa, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde terör örgütü PKK'ya yönelik başlayan operasyonlardan "netice görmek istediklerini" söyledi. Bu ülkeler ile Türkiye arasında bu konularda zaten imzalanmış anlaşma ve protokoller olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bunların şimdilik hiçbir anlamı yoktur; çünkü biz neticeyi görmeyi istiyoruz, neticenin özlemi içindeyiz." dedi.

Aa
00:00 - 14/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 19:38 - 14/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Erdoğan'dan 'İmralı' açıklaması
Erdoğan'dan 'İmralı' açıklaması

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanishvili ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları da cevapladı. Erdoğan'a Avrupa'daki terör operasyonları ve Fransa'nın AB ile müzakerelerde yeni bir fasıl açma önerisi soruldu.

Erdoğan, bu soruya cevaben "Öncelikle gerek Almanya, gerek Fransa'nın şu anda attıkları adımların başlangıcından öte neticesi çok ilgilendiriyor. Netice nedir? Bunu görmemiz lazım. Neticeyi almadıktan sonra atılan adımlar bugünün adımları değil, 10 yıldır atılıyor; ama neticesini göremiyoruz. Aramızda suçluların iadesi anlaşmaları var, birlikte terör örgütüne karşı ortak mücadele anlaşmaları vardır ve terör örgütünün ismini terör örgütü olarak ilanı ile birlikte kendi ülkelerinde binlerce açılmış davalar olduğunu söylemelerine rağmen bir netice yoktur. Bunların şimdilik hiçbir anlamı yoktur çünkü biz neticeyi görmeyi istiyoruz, neticenin özlemi içindeyiz. Müzakerelerle ilgili konuya gelince…AB içinde Fransa bizim beş faslı bloke etmişti. Şimdi bunların içerisinde 22. fasılla ilgili olumlu yaklaşım söz konusu. Tabi bu, bundan sonraki süreci, öyle zannediyorum ki İrlanda'nın başkanlığı döneminde olumlu etkileyebilir. Bunu da bu süreç içerisinde göreceğiz." diye konuştu.

İMRALI İÇİN BANA GELEN İSİM YOK

Erdoğan'a ayrıca İmralı'ya gidecek BDP heyetiyle ilgili yeni bir gelişmenin söz konusu olup olmadığı soruldu. Erdoğan da "Bu üç isimle ilgili olarak bakanım henüz bana isimleri bildirmiş değil, durumu henüz bilmiyorum. Ama bugün yarın isimler bana bildirildiğinde kendileriyle müzakere eder ona göre kararı veririz. Adalet Bakanı da konuyla ilgili adımını atar." dedi.

ORHAN AKSU'NUN DURUMU GÖRÜŞÜLMEDİ

Ardından bir Gürcü gazeteci kendi başbakanına Gürcistan'da 3 cezaevi inşa ettikten sonra inşa ettirdiği Tiflis'teki cezaevinde yatan Orhan Aksu'nun durumunu ve Türkiye'deki tutuklu Gürcü vatandaşların da iade edilip edilmeyeceğini sordu. Bunun üzerine Gürcistan Başbakanı İvanishvili "Maalesef eski hükümet döneminde böyle olaylar vardı, önceden adam çalıştı sonra onu aynı hapishaneye koydular. O konuyu değerlendireceğiz elimden geleni yapmaya hazırım o konuda. Diğer konuda da nakil karşılıklı olarak yapılacak. Gürcistan'dakiler Türkiye'ye, Türkiye'dekiler Gürcistan'a nakledilecek. Askeri işbirliği konusunda da gelecekte işbirliği yapmayı planlıyoruz. Savunma bakanımız burada, Türk savunma bakanı ile görüşüyor." diye konuştu.

Erdoğan ise aynı soruya cevaben "Bu konuda zaten adalet bakanlarımız da devreye girmek üzere, talimatlar başbakan tarafından verilmek üzere. Serbest bırakma da bu işe dahildir. Aynı şekilde cezalarını ülkelerinde çekmek de dahildir. Teker teker bir hükümlü üzerinde görüşmemiz olmadı." şeklinde konuştu.

GÜRCÜ GAZETECİYE: MAKİNELİ TÜFEK GİBİSİN

Ardından bir başka Gürcü gazeteci hızlı konuşarak Gürcistan siyasetine ilişkin bir soru yöneltti. Erdoğan da bu gazeteciye "Makineli tüfek gibisin maşallah" diye takıldı.

Erdoğan, görüşmeye ilişkin olmayan bu soru üzerine ayrıca "Demek ki dünyanın her yerinde gazeteciler aynıymış. Merak etmeyin bizde de bugünkü gündem sorulmaz başka şeyler sorulur" diye espiri yaptı.

11 yıl önce