|

Erdoğan'dan İsrail'e ve tarafsızlara gönderme

Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair, "Önce bu zulmü durduracaksınız. Durdurmadığınız sürece Türkiye, İsrail arasındaki normalleşme gerçekleşmez" dedi.

Aa
00:00 - 10/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:17 - 10/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Erdoğan'dan İsrail'e ve tarafsızlara gönderme
Erdoğan'dan İsrail'e ve tarafsızlara gönderme

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yozgat Şehir Stadı yanında düzenlenen iftar programında, vatandaşlara hitap etti.

Erdoğan, ramazan ayının ülkeye, millete ve İslam dünyasına hayırlar getirmesini niyaz ettiğini belirterek iftarı düzenleyen Bozok Bereket Kervanı Organizasyonuna ve Belediye ve Yozgat Valiliğine teşekkür etti.

İftara katılan eşi vefat etmiş kadınları, yetim çocukları ayrıca selamladığını söyleyen Erdoğan, "Kardeşlik duygusu etrafında birleştiğimiz bu güzel iftar sofrasının birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı, uhuvvetimizi güçlendirmesini temenni ediyorum. Bugün cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının, Yozgat'taki coşkulu bir mitingle sıcağa rağmen gerçekleşmiş olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Yozgat her zamanki gibi bizi büyük bir coşkuyla büyük bir ahde vefa duygusuyla bağrına basmıştır. Bu muhteşem buluşmadan dolayı da tüm Yozgatlı kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yozgat'tan tüm Türkiye'ye örnek olacak bir netice beklediğini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yozgat bizi bilir, biz Yozgat'ı biliriz. Daha dün gibi hatırlıyorum 1991 yılında Yozgat merkez ve üç ilçesinde konferans vermek üzere buraya gelmiş, üç gün kalmıştım. O zaman Yozgat'a hangi heyecanla hangi aşkla hangi sevdayla geldiysem bugün de aynı şekilde huzurlarınızdayım, aynı şekilde buradayım. Başbakan olduğum günden beri de her fırsatta özellikle Yozgat'a geldim, sizlerle muhabbet ettim, hasret giderdim, dertleştim. 30 Mart seçimleri öncesi ilk mitinglerimizden birini 22 Şubat'ta yine Yozgat'ta yapmıştık. Son olarak seçimlerin hemen ardından, o zamanlar Bekir Beye demiştim ki 'İnşallah Boğazlıyan'ı aldığımızda seçim sonrası Boğazlıyan'a gideceğim' demiştim ve seçimlerin hemen ardından Boğazlıyan'ı ziyaret ettim. Oradaki kardeşlerime AK Parti'ye gösterdikleri teveccüh için, vefa için özellikle teşekkürlerimi sundum.

Yozgat'ın benim nezdimde bir başka önemi şudur: Bu toprakların, bu coğrafyanın asli evlatlarının, gerçek sahiplerinin yüzlerce yıldır çektiği sıkıntıların, yaşadığı acıların sembolüdür Yozgat. Gerçekten de Bozok Yaylası'nın yiğit evlatları bu ülke için, bu millet için, bu devlet için varlarını, yoklarını verdiler. Gerektiğinde gözlerini kırpmadan canlarını da feda ettiler. Hep itildiler, ötekileştirildiler hep kenarda bırakıldılar. Evet, Yozgat Anadolu'nun ortasında kenarda, hatta dışarıda bırakılmış bir şehrimizdir. Geri kalmışlığa mahkum edilen inancını, kültürünü, değerlerini yaşaması engellenen Yozgatlı kardeşlerim Türkiye'nin o karanlık döneminin canlı şahitleridir."

"Yozgatlı'yı kendilerine en büyük tehlike olarak gördüler"

"Malazgirt'ten beri bizim olan bu güzel diyara yıllarca adeta örtülü bir ambargo uyguladılar" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin büyümesinin, gelişmesinin, kalkınmasının önünde hep bir duvar gibi dikilen vesayet rejimleri, Yozgat'ı, Yozgatlıyı kendilerine en büyük tehlike olarak gördüler. İşte o yüzden Yozgat türküleri hep dert yüklüdür, sitem yüklüdür, acı yüklüdür. Ne diyor o meşhur Yozgat Sürmelisi'nde 'Bu dert beni iflah etmez, del eyler benim dert çekmeye dermanım mı var' Evet, Yozgat yıllarca dert çekti, çile çekti. Biz 12 yıldır yaptığımız her işte, attığımız her adımda Yozgat'ın başındaki işte bu kara bulutu dağıtmanın çabası içinde olduk. Askeri ve sivil vesayetlere karşı verdiğimiz mücadeleyle aynı zamanda Yozgat'ın önünü açma, Yozgat'ı o zincirlerinden kurtulma mücadelesiydi. Bu mücadelede çok önemli mesafe katettik. Gerek tek parti CHP'si döneminde o kalma anlayışlar var ya, gerek önümüze çıkartılan tehditlerin üstesinden sizlerin desteğiyle duasıyla hamdolsun geldik. Gelmeye devam ediyoruz. Yozgat'ı bir sürgün şehri olmaktan çıkarıp, üniversitesiyle, hızlı treniyle bölünmüş yollarıyla hastaneleriyle havaalanıyla bir marka şehir haline getirme konusunda çabalarımızı, gayretlerimizi sizler iyi biliyorsunuz. Elbette Yozgat'ta yapılacak, yapılması gereken çok şey var. Ama şundan emin olunuz: Yozgat'ın marka şehir yürüyüşü başlamıştır, bu yolda bizim desteğimizle daima Yozgat'ın yanında olmuştur. Şunu da söyleyeyim: Meclis Başkanımız Cemil Bey aynen takip eder. Bakanım, milletvekili arkadaşlarım aynı şekilde takip ederler, takip ediyorlar ve bizim zaten özel muhabbetimiz var. İnşallah Bozok Üniversitesini daha da geliştireceğiz, büyüteceğiz."

Yozgat'ın, hızlı trenin hizmete girmesiyle birlikte ekonomiden turizme kadar yeni bir ivme kazanacağını, yeni fırsatlara kavuşacağını dile getiren Erdoğan, "Bu proje süratle devam ediyor. Mevcut hatla yetinilmiyor. Bu hattı bir yandan Erzurum'a, Kars'a diğer yandan İzmir'e diğer yandan Adana'ya uzatıyoruz. Yozgat şehir hastanesi inşallah şu anda başladı devam ediyor. Biraz gecikme oldu. Şimdi hızla devam edecek. Bu projenin de takipçisiyim. Mutlaka hayata geçirilmesini temin edeceğiz. Bölünmüş yolları yaptık, bitmeyen yapılmayan yollar konusunda şikayetleriniz olduğunu biliyorum. Bu konunun da takipçisiyiz. Çevre yolu, havalimanı ciddi yatırım gereken konularda ilgili kurumlar çalışmalarımızı inşallah sürdürüyor" şeklinde konuştu.

"Çankaya köşkünden çıkmayan cumhurbaşkanı olursam..."

"İnşallah sizlerin teveccühüyle cumhurbaşkanı seçilmem halinde, Yozgat'a verilen her sözün, başlatılan her yatırımın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bundan hiç endişeniz olmasın" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Yozgat ile birlikte Türkiye'nin 81 vilayetine karşı böyle bir sorumluluğum var. Eğer bunu yapmazsam, eğer birilerinin isteği gibi Çankaya köşkünden çıkmayan cumhurbaşkanı olursam asıl işte o zaman görevimi yapmamış, sözümü tutmamış olurum. Biz bugüne kadar milletimize verdiğimiz sözden geri dönmedik. Hiçbir ahdimize sadakatsizlik etmedik. 10 Ağustos'tan sonra yine milletle birlikte koşturmaya, mücadele vermeye devam edeceğiz. Türkiye'yi 2023 hedeflerine, 2053 hedeflerine, 2071 hedeflerine muhakkak kavuşturacağız. Çözüm sürecini başarıyla sonuçlandıracağız. Türkiye'nin önündeki en büyük tehlikelerden biri olan paralel yapının devletten tasfiyesini sağlamak için yürütülen çalışmaları adım adım takip ereceğiz."

Erdoğan, Yozgat'a muhteşem bir imam hatip lisesi yapıldığını, bu okulun da gelecek eğitim öğretim yılı olmasa da bir sonraki eğitim öğretim yılına yetişeceğini kaydetti.

"Zulüm durmadığı sürece normalleşme olmaz"

Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili olarak da

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm dünyayı zulmün durdurulmasına ve ateşin kesilmesine davet ettiklerini dile getirerek, bugün bu konuda birçok görüşmede bulunduklarını bildirdi.

"Eğer dünya barışa hasretse buradaki mazlum, mağdur insanlara karşı orantısız bir güç kullanmak suretiyle 300 bin, 400 bin bomba yağdıran bir İsrail var" diyen Erdoğan, "Nereye kadar insanlık buna sessiz kalacak?" sorusunu dile getirdi.

İsrail ile Filistin arasında yaşananlar konusunda taraf olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bir taraftan İsrail bizimle normalleşme sürecini isterken, bir diğer taraftan bu olaylar devam ettiği sürece, ki ileri sürdüğüm üç şartın bir tanesi Filistin'e olan ambargonun kalkmasıydı. İlk iki şart gerçekleşmiş gibiydi; özür ve tazminat. Ama İsrail, bu ambargo anlayışını demek ki kaldırmaya niyetli değildi. İşte şu anda bu uygulamayla ortaya çıktı. Biz o zaman, biz sizinle nasıl normalleşeceğiz, normalleşebilir miyiz? Normalleşemeyiz. Önce bu zulmü durduracaksınız. Durdurmadığınız sürece Türkiye, İsrail arasındaki normalleşmenin gerçekleşmesi de mümkün değildir. Bunu özellikle ifade etmek isterim."

Bozdağ: "Yozgat en büyük desteği veren illerin başında yer alacak"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Yozgatlıların tarihi bir günü hem yaşadıklarını hem de bir tarihe tanıklık ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Başbakanımızı son kez Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak ağırlıyoruz. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı ve 12'nci cumhurbaşkanı olarak Yozgatımızdan uğurlayacağız. Türkiyemizin dört bir yanında insanımız, Sayın Başbakanımıza büyük bir destekle sahip çıkacaktır. Başbakanımızın bugün yaptığı tarihi konuşmada Yozgat'a bir hedef koydu. Yüzde 84 hedef, bizim için zor bir hedef değildi. Zira bu hedefi daha önce yakaladım. Bu çıtayı yakalayacağız inşallah. İnşallah 10 Ağustos akşamı Yozgat en büyük desteği veren illerin başında yer alacak."

İftarda, vatandaşlara, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü tarafından hazırlanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarını ihtiva eden "Küresel Barış Vizyonu" ile Hüseyin Besli ve Ömer Özbay tarafından kaleme alınan "Bir Liderin Doğusu Recep Tayyip Erdoğan" adlı kitaplar da dağıtıldı.

Konuşmaların ardından, Yozgat Genç Girişimciler ve Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik, Başbakan Erdoğan'a Yozgat'a yapılan yatırımlara verdiği katkılardan dolayı hediye takdim etti.

10 yıl önce