|

Fişleme anayasal suç

Sivil anayasa paketinde fişleme anayasal yasak haline getiriliyor. Anayasaya eklenecek yeni madde ile kişisel bilgiler ancak yetkili kişiler tarafından alınabilecek ve kesinlikle kamuoyuna açıklanmayacak

Bilal Çetin
00:00 - 28/08/2007 الثلاثاء
Güncelleme: 01:50 - 28/08/2007 الثلاثاء
Yeni Şafak
Fişleme anayasal suç
Fişleme anayasal suç

AK Parti'nin hazırlattığı sivil Anayasa paketi ile temel hak ve hürriyetler güvence altına alınıyor, 'fişleme' yasağı getiriliyor. Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki heyet tarafından hazırlanan pakette birçok yeni temel hak ve hürriyet Anayasa'ya giriyor. Anayasa'ya eklenen yeni madde ile kişisel veri ve bilgilerin sadece yetkili kurum veya kişiler tarafından alınabileceği ve bu bilgilerin kesinlikle deşifre edilmeyeceği güvence altına alınıyor. Anayasa'ya eklenen bu düzenleme ile kurum veya kişilerin kanunsuz olarak fişleme yapmaları yasaklanırken, özel bilgilerin kamuoyuna açıklanması da yasaklanıyor.

'ŞEFFAF DEVLET'

AB'ye uyum kapsamında "Bilgi Edinme Kanunu" çıkartılmasına rağmen bilgi edinmenin Anayasal güvencesi bulunmuyordu. 'Bilgi Edinme Hakkı' Anayasal hak olarak Anayasa'ya giriyor. Kamu kurum ve kuruluşları istenilen bütün bilgileri vatandaşlara vermek zorunda olacak. 'Bilgi Edinme Kanunu' kapsamındaki bilgilerin vatandaşlara verilmemesi Anayasal suç haline getirilecek. Anayasa'da yapılan bu değişikliğin ardından vatandaşlar devletten her türlü konuda hesap sorabilecek.

ÇOCUK HAKLARI ANAYASADA

Temel hak ve hürriyetler arasında olmasına rağmen çocuk hakları Anayasa'da yer almıyor. Yeni Anayasa'da çocuk hakları da ayrı bir madde olarak düzenleniyor. Çocukların ruhsal ve fiziksel gelişiminin sağlanması konusunda devlet her türlü tedbiri alacak. Çocuklara yönelik şidddetin önlenmesi de Anayasa kuralı haline getiriliyor.

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Anayasa'nın 'eşitlik' maddesi değiştiriliyor. Anayasa'ya, kadınlar ve korunmaya muhtaç kişiler lehine yapılan düzenlemelerin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olmayacağı yazılıyor. Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılması Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilemeyecek.


Birey devlete karşı korunuyor

Anayasanın genel gerekçesinde ise bireyin temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alındığına vurgu yapılırken, "1982 Anayasa'sı bireye karşı devlete korumaktadır. Hazırlanan yeni Anayasa ise devlete karşı bireyi korumaktadır" ifadelerine yer verildi.


Sivil anayasanın mimarları

Sivil Anayasa'yı Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığında 6 kişilik komisyon hazırladı. Komisyon Prof. Dr. Levent Köker, Prof. Dr. Yavuz Atar, Doç.Dr. Serap Yazıcı ve Doç. Dr. Zühtü Aslan ve Emin Kuz'dan oluşuyor. Anayasa Hukuku alanında otorite isimlerden birisi olan Özbudun, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görev yapıyor. Liberal düşünceleri ile bilinen Özbudun, Turgut Özal'a cumhurbaşkanlığı döneminde başdanışmanlık yaptı.

Özbudun bir dönem ANAP'tan milletvekilliğine de aday oldu ama seçilemedi. Doç. Dr. Serap Yazıcı Ergun Özbudun'un asistanlarından ve görme engelli olmasına rağmen Anayasa Hukuku doçenti olmayı başaran bir isim. Özbudun başta olmak üzere sivil Anayasa'nın mimarları Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi tandanslı. 1961 ve 1982 Anayasa'sının mimarları ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi kaynaklıydı.




٪d سنوات قبل