|

Fransa tarafsızlığını kaybetmiştir

00:00 - 24/01/2012 Salı
Güncelleme: 19:38 - 24/01/2012 Salı
Yeni Şafak
Fransa tarafsızlığını kaybetmiştir
Fransa tarafsızlığını kaybetmiştir

Almanya'nın Frankfurt şehrine gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fransa'nın tarafsızlığını kaybettiğini söyledi.

Frankfurt Başkonsolosluğu Rezidans'ında Türk medya temsilcileri ve Türk Dernek temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarına "inkar yasası" sebebiyle göstermiş oldukları birlik ve beraberlik için teşekkür etti. Arınç, Fransa Senatosu'nun kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan inkar yasasının kabul edilemez olduğunu söyledi.


Bülent Arınç, Frankfurt Başkonsolosluğu'nda düzenlediği basın toplantısında da Fransa Senatosu'nda kabul edilen Ermeni iddialarına ilişkin yasa teklifi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Arınç, "Böyle bir kanun, Fransa'nın saygınlığını kaldıracağı gibi iki ülke ilişkilerine de zarar verecektir" dedi. Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği basın toplantısında Arınç, Fransa Senatosu'nun kabul ettiği yasa tasarısının özünün soykırım inkarına hapis ve para cezası getirilmesi olduğunu belirterek,

"Soykırım, insanlık suçudur. Hiçbirimiz onu savunmuyoruz. Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği tanımlamaya ve mahkemelerin bu konuda aldıkları kararlara bir sözümüz olamaz" diye konuştu.


1915 yılında Ermeni halkına yönelik bir soykırımın kesinlikle olmadığını vurgulayan Arınç, bu konuda uluslararası yargı kararının olmadığını kaydetti. Başbakan Yardımcısı Arınç, "Şu bir gerçek ki Fransa kendi üzerine düşmeyen bir vazifeyi yapıyor. Türkiye-Ermenistan arasında bir konu varsa bu iki ülke arasında yapılır. Türkiye bu konuda oldukça samimi. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin Ermenistan Cumhurbaşkanına bir mektup yazarak iki tarafın bir araya geldiği bir komisyon kurulmasını, tarafların eşit temsil edilmesini istedik. Ermenistan buna yanaşmadı. Onlar istismarlarına devam ederek bir hedefe varacaklarını düşünüyorlar, fakat yanılıyorlar" dedi.


Bu kararla birlikte Fransa'nın tarafsızlığını kaybettiğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Fransa'nın Minsk Grubu'ndan ayrılması için girişimler başlattık. Fransa, Ermenistan'ın Karabağ'ı işgali üzerine bu ülkeyle Azerbaycan arasındaki ihtilafı çözmek üzere kurulan Minsk Grubu'na eş başkanlık yapıyor. İnkar yasası sonrasında Fransa artık tarafsız değildir" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da giderek artan ırkçı eylemlerin sorumlusunun hükümetler ve siyasiler olduğunu savunan Arınç, "Bu yüzden Avrupa'nın değerleri giderek yozlaşıyor, nefret söylemleri artıyor. Siyasiler ve işbaşında olan insanlar gayret göstermelidir ki, cinayete varan olaylara engel olabilsinler. Avrupa'da yaşanan bu olaylar ırkçılara zemin hazırlıyor. Bunlar Avrupa'nın değeri değil, onlar da biliyor" dedi.



12 yıl önce