|

Görme engellilerden YSK'ya tepki

Aa
00:00 - 8/07/2007 Pazar
Güncelleme: 10:28 - 8/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
Görme engellilerden YSK'ya tepki
Görme engellilerden YSK'ya tepki

Görme engelli seçmenler, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde oy pusulalarının Braille Alfabesi'yle basılmamasından dolayı oylarını bir refakatçinin yardımıyla kullanacak olmaktan şikayetçi.

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Celal Polat, ülke genelinde 700 bin görme engellinin bulunduğunu, görme engellilerinin genel ve yerel seçimlerde oy kullanırken çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Yakını olmayan engellilerin oy kullanacağı sandığı bulmakta oldukça zorlandığını, sandığı bulsa dahi oy pusulasının Braille Alfabesi'yle basılmamasından dolayı oyunu ancak bir yakanı ya da sandık görevlisinin yardımıyla kullanabildiklerini ifade eden Polat, önceki seçimlerde görme engelliler için özel oy pusulası hazırlanacağı yönünde vaatler bulunmasına karşın bunun hiçbir zaman yerine getirilmediğini söyledi.

Polat, şunları kaydetti:

“Pek çok seçim öncesi söz verilmesine rağmen bizim için Braille Alfabeli oy pusulası hazırlanmadı. Sonuçta bizi yine unuttular. Ya refakatçi ile ya da sandık görevlisiyle oy kullanmak zorunda kaldığımız için gizlilik ilkesi ihlal ediliyor. Refakatçisi olmayanlar, oy vereceği partinin adını söyledikten sonra o partinin sandık görevlisiyle birlikte oy kullanmak zorunda kalıyor. Bazı üyelerimiz bazen refakatçisine bile güvenmiyor. Bununla ilgili bir yönetmelik bile yazılmamış. Önümüzdeki yerel seçimlerde bizim için özel oy pusulasının hazırlanmasını bekliyoruz.”

ALTERNATİF YÖNTEMLER

Kendileri için hazırlanacak oy pusulasının çok önemli bir çalışma gerektirmediğini, maliyetinin de çok fazla olmayacağını vurgulayan Polat, alternatif pusulaları şöyle açıkladı:

“En uygun olanı tabii ki bizim alfabemize göre hazırlanmasıdır. Bunun yanı sıra parti amblemleri kabartma şeklinde de yapılabilir. Bu da uygundur. Bizim kongrelerimizde yaptığımız gibi her aday için oy pusulası çeşitli şekillerde katlanarak pusula sandığa atılabilir. Mesela, 3 adaylı seçimde bir adayın pusulası üçgen, diğeri kare, diğeri dikdörtgen olur. Bu siyasi partiler için de yapılabilir. Diğer bir yöntem ise görme engelliler için elektronik bir sistem yapılabilir. Her parti için bir numara verilip, o numara tuşlanabilir. Bunun gibi daha değişik yöntemler bulunabilir.”

Milletvekili adaylarının ve siyasi partilerin propaganda broşürlerini de okuyamadıklarını vurgulayan Polat, sadece televizyonlardan duyabildikleri için yeterince bilgilenemediklerini kaydetti.

17 yıl önce