|

Güçlü devlet eski sistemle olmaz

Hükümetin şehir hastaneleri projesinin 6 yıldır engellendiğini belirterek yetkisini aşan yargıyı eleştiren Başbakan Erdoğan 'Sistem düzgün kurulmadığı için umulmadık yerde bürokrasi karşınıza dikiliyor, umulmadık yerde yargıyla karşı karşıya kalıyorsunuz' dedi.

Fazlı Şahan
00:00 - 18/12/2012 Salı
Güncelleme: 00:36 - 18/12/2012 Salı
Yeni Şafak
Güçlü devlet eski sistemle olmaz
Güçlü devlet eski sistemle olmaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin hayata geçirmeyi planladığı bazı projelerin engellendiğini belirterek "Umulmadık yerde, umulmadık şekilde bakıyorsunuz bürokratik oligarşi karşınıza dikiliyor, umulmadık yerde yargıyla karşı karşıya kalıyorsunuz" dedi. Konya'da katıldığı bir törende konuşan Başbakan Erdoğan, kente yapılan yatırımları anlatarak bürokratik oligarşi ve zaman zaman yetkisi dışına çıkan yargıyı eleştirdi. Kendi iktidarlarında bile bazı sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Erdoğan özetle şunları kaydetti:

HALKA HESAP VEREMEZSİNİZ

Sistem düzgün kurulmamış sıkıntılar var. Düzgün kurulmadığı içindir ki umulmadık yerde, umulmadık şekilde bakıyorsunuz bürokrasi karşınıza dikiliyor, bürokratik oligarşi karşınıza dikiliyor, umulmadık yerde yargıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Yasama, yürütme, yargının bu ülkede öncelikle bu milletin menfaatini düşünmesi lazım ve ardından da bu devletin menfaatini düşünmesi lazım. Eğer biz güçlü hale geleceksek böyle güçlü hale gelebiliriz, ama benim yapacağım yatırımı bir kelimeden dolayı kalkar da 3 ay, 6 ay erteletirsen, o zaman bu ülkenin, halkının bedelini asla ne tarihe hesabını verebilirsiniz, ne de bu toprağın altında yatanlara hesabını verebilirsiniz.

PROJELER TAKILIP KALIYOR

Şehir hastaneleri projemiz de yargı ve bürokratik oligarşi nedeniyle 6 yıldır hayata geçirilemedi. Biz, bu şehir hastaneleri projemizi ne yazık ki bürokratik oligarşi ve yargı sebebiyle hala hayata geçiremedik. Artık hastane kampuslarında sedye üzerinde hastaların taşınmasını görmek istemiyoruz. En başarılı olduğumuz alanlardan biri olmasına rağmen halen hala sağlıkta bunu aşamadık. Niye? Bürokratik oligarşi ve yargı bunlara takılıp kalıyor. Ama dışarıdan bakanlar da zannediyor ki 'işte 326 tane milletvekiliniz var gene mi bahane' diyorlar, ama işte bu kuvvetler ayrığı denilen olay var ya o geliyor sizin önünüze bir engel olarak dikiliyor. Diyor ki 'senin de bir oylama sahan var'.

MUHALEFET DE ENGELLİYOR

Şimdi ana muhalefet partisinin genel başkanının tek sığındığı şey bu zaten, hep ikide bir bunu konuşuyor. 'Yapın diyor, yaptınız da biz mi engel olduk' diyor. Zaten yasama noktasında engel olabileceğin kadar oluyorsun. Bağırıyorlar, çağırıyorlar işte 3 saatte bitecekse 6 saate bitiyor, 1 günde bitecekse 2 günde bitiyor, ama er veya geç bitiyor. Oradaki zaman kaybının hesabını onun vermek gibi bir durumu yok. Çünkü sırtlarında onların küfe yok. Biz ise dertliyiz ve bu millete aşığız. Bizim böyle bir farkımız var.

Protokolsüz Şeb-i Arus

Hazreti Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 739. yıl dönümünde, Şeb-i Arus töreniyle anıldı. Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bazı bakanlar ile yerli ve yabancı çok sayıda konuk katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in telgrafları okundu. Başbakan'ın ardından salona giren Kılıçdaroğlu, Başbakan'la tokalaşmak yerine başıyla selamladı.

CHP: KILIÇDAROĞLU'NU KONUŞTURMADILAR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in selamlama konuşmasıyla başlayan 'Şeb-i Arus' töreni, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde sanatçı Ahmet Özhan'ın verdiği tasavvuf musikisi konseriyle devam etti. Özhan'ın konser öncesi verdiği selama Başbakan Erdoğan ayağa kalkarak karşılık verdi. Törende bu yıl protokol konuşmaları kaldırıldığı için Erdoğan ve Kılıçdaroğlu konuşma yapmadı. Kılıçdaroğlu salonda bulunduğu sırada CHP Genel Merkezi tarafından cep telefonlarına gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Sonunda bu da oldu. Hz. Mevlana'yı Anma Törenleri'nde protokol konuşmaları yasaklandı. AKP İktidarı'nda Mevlana'yı anma konuşmaları yasaklandığı için Kılıçdaroğlu da konuşmasını yapamadı."

Eleştiri yargının yetkisini aşmasına

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Erdoğan'ın kuvvetler ayrılığına yönelik sözlerinin erklerin işleyişine dönük bir eleştiri olduğunu söyledi. Ankara'da gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ergin, Başbakan'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: 'Geçmişten beri söylenen bir konu bu. Nedir o; anayasamızda da belirtildiği şekilde idari yargının denetim sınırları hukukilik denetimidir ama zaman zaman yerindelik denetimi yapıldığına dair şikayetler yapılmıştır. Sayın Başbakanımızın da beyanları bu kapsamdadır diye düşünüyorum. Mahkemelerin hukukilik denetimine bir şey söyleme durumumuz yok. Ama öyle anlar geliyor ki yerindelik anlamına gelen kararlar verilebiliyor. İtiraz ettiğimiz husus budur. Yerindelik yetkisi yürütme organına ait bir yetkidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi tam anlamıyla uygulandığı takdirde bir problem olmaz diye düşünüyorum.' Ergin bir gazetecinin 'Yani kuvvetler ayrılığı ilkesi iyi işlerse sorun yok anlamında mı söylemiştir diye düşünüyorsunuz' şeklindeki ifadesi üzerine "Eleştiriler işleyişe dönük eleştirilerdir" karşılığını verdi.


11 yıl önce