|

Harekete geçme zamanı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Reyhanlı'yı kana bulayan saldırının faillerine ilişkin 'Banyas katliamcıları'nı işaret etti. Davutoğlu, 'O katliamı kim yapmışsa saldırının arkasında da onların ayak izleri var' dedi

Haber Merkezi
00:00 - 13/05/2013 Pazartesi
Güncelleme: 00:35 - 13/05/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Harekete geçme zamanı
Harekete geçme zamanı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'daki temasları sırasında TRT Türk'te katıldığı bir televizyon programında Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin açıklamalar yaptı. Suriye'de rejim güçlerinin geçtiğimiz günlerde Banyas bölgesinde giriştiği etnik kıyıma dikkat çeken Davutoğlu, 'Banyas katliamını kim yapmışsa Reyhanlı'daki saldırının arkasında da onların ayak izleri var. Bu izleri tespit etmeye çalışıyoruz' dedi. 'Sadece failler değil, ortada birtakım kuklalar olabilir ama o kuklaları tutan elleri tespit edene kadar da devletimiz bu işin takipçisi olur' diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

NEDEN ŞİMDİ?

'Bu eylemin Suriye muhalefetiyle veya mültecilerle hiçbir alakası yok. Tamamen Suriye rejimiyle irtibatlı ve Türkiye'de eskiden beri eylem için örgütlenmiş bazı yapılarla ilgilidir. Bu konunun Suriye muhalefetiyle ya da halkıyla değil ya da bize sığınan mültecilerle hiçbir alakası yoktur. Tamamen rejimle irtibatlı, Banyas katliamını kimler yaptıysa, o katliamın uzantısı olacak şekilde, Türkiye'nin ve Lübnan'da bu çatışmaların yayılmasına yönelik bir eylemdir. Esed, Banyas'ta 'mezhebi yapılaşmayla ayrışma yapabilir miyim' anlayışına girdi. Banyas, oradaki Sünnileri kaçırmak için etnik kıyım hareketedir. Böyle bir senaryo Türkiye'yi ve Lübnan'ı da mezhep çatışması temelinde bir şeye yöneltmeye dönük eylemlerle birlikte devreye sokulabilir. Şimdi böyle bir senaryo varsa, Türkiye'nin hep birlikte, Sünnisiyle, Nusayrisiyle, Alevisiyle, Hristiyanıyla bir safta durması lazım. Bu oyun oynanmak isteniyor. Eylemi yapanlarla Türkiye'ye sığınanları hedef gösterenler aynı odaklar.'

Türkiye yoksa plan da yok

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye ile ilgili diplomatik temaslarda kritik bir aşamadan geçilirken saldırının geldiğine dikkat çekti. 'Suriye konusunda diplomatik ivme kazandık' diyen Davutoğlu, son 3 haftadaki görüşme trafiğinin krizin çözümü adına önemli kilometre taşları olduğunu kaydetti. Washington ile Moskova arasında yapılan görüşmelerde Türkiye'nin hesaba katılmadığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de Davutoğlu, Ankara'nın onaylamadığı planın ne Suriye'de ne de Ortadoğu'da uygulanabileceğini vurgulayarak 'Bunu söylemek hayal ötesidir' diye konuştu.

Kırmızıyı yeniden çizin

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Berlin'de görüştü. İki bakan Türkiye ile Almanya arasında Stratejik Diyalog Mekanizması kurulmasına dair bildiri imzaladı. Düzenlenen basın toplantısında Davutoğlu, Suriye'deki dram ile ilgili olarak, 'Açık söylemek gerekirse bizim için kırmızı çizgi Suriye halkına yönelik bu kolektif cezalandırmanın devam etmesidir. Kırmızı çizgiyi sadece kimyasal silahlarla çizdiğiniz zaman katliamları sanki olabilirmiş gibi göstermek de doğru değil' diye konuştu.


11 yıl önce