|

Haymatlos'a sınırlama

Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine sınırlamalar getiren, “Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı” İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarı ile askerlik görevini yapmama vatandaşlığın kaybı (Haymatlos) nedenleri arasından çıkarılıyor.

Anka
00:00 - 1/01/2008 Salı
Güncelleme: 00:51 - 1/01/2008 Salı
Yeni Şafak
Haymatlos'a sınırlama
Haymatlos'a sınırlama

Türk vatandaşlığının kaybettirilmesinin (Haymatlos) nedenlerini yeniden belirleyerek sınırlamalar getiren yasa tasarısı, birçok yeni düzenleme getiriyor. 2 Ocak Çarşamba günü TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek olan, “Türk Vatandaşlığı Kanun Tasarısı” ile Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybına ilişkin hizmetlerin esas ve usulleri yeniden düzenleniyor.

VATANSIZ ÇOCUKLARA VATANDAŞLIK

Tasarıyla, Türkiye'de ikamet eden vatansız anne-babadan doğan çocuklar ile Türkiye'de bulunmuş çocukların, toprak esasına göre aksi ispat oluncaya kadar Türk vatandaşlığını kazanmalarına imkan tanınıyor. Tasarıyla getirilen bir başka düzenlemenin de bazı istisnai hallerde Bakanlar Kurulu'na verilen yetkiyle vatandaşlığın kazanılması kolaylaşacak. Yabancılar, güvenlik bakımından Türk vatandaşlığına alınmaya engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartı dışında herhangi bir şart aranmaksızın, istisnai olarak Bakanlar Kurulu'nca vatandaşlığa alınabilecekler.

ASKERLİK YAPMAYANLAR

Mevcut kanuna göre askerliğini yapmama veya izin almadan başka bir vatandaşlığı kazanma nedenleriyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanların herhangi bir ikamet şartı aranmaksızın vatandaşlık hakları ise devam edecek. Yükümlü askerlik görevi yapmamanın, Türk vatandaşlığının kaybı nedenleri arasından çıkarılıyor. Türk vatandaşının, yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmek üzere önceden izin alma uygulamasına da son veriliyor.




16 yıl önce