|

Hepimizin yolu AB şemsiyesinin altıdır

00:00 - 24/06/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:58 - 24/06/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Hepimizin yolu AB şemsiyesinin altıdır
Hepimizin yolu AB şemsiyesinin altıdır

Balkan ülkelerinin devlet başkanlarıyla İstanbul'da buluşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uluslararası camiaya, “Bizler, paylaşılan değerler temelinde geliştirmekte kararlı olduğumuz bu ortaklığı AB üyeliğiyle taçlandırmak hususunda azimliyiz. AB'yi bir değerler manzumesi ve bir medeniyet projesi olarak görüyoruz. Hepimizin yolu AB şemsiyesi altında kesişecektir” dedi. Bölge ülkelerinin AB üyeliği konusunda kararlılığını vurgulayan Gül, AB'den de tam üyelik yolunda olan ülkelere destek olmasını ve süreci geciktirici adımlardan kaçınmasını beklediklerini söyledi. Bölge ülkelerinin Balkanlar'ın tarih boyunca bölünme, parçalanma ve çatışma kavramlarıyla özdeşleşen kötü talihini değiştirmesi gerektiğine dikkat çeken Gül, “Kimilerince yorgunlukla anılmaya başlayan Avrupa'nın genç, dinamik ve enerjik yüzünün biz olduğumuzu somut olarak ortaya koyabilmeliyiz. Bir anlamda, aslında Avrupa'nın çevresi değil, kalbi olduğumuzu ispat edebilmeliyiz” dedi.


Komşular Boğaz'da buluştu

Balkanlar'ın Türkiye için önemine işaret eden Gül, “Birçok Balkan dilinde de aynı olan 'komşu' kelimesi bu coğrafyada çok şey ifade etmektedir. Türkiye olarak, insan hakları alanında en yüksek standartlara ulaşmış, dünya refahından hak ettiği payı alan, küreselleşme olgusundan yeterince yararlanan, barış içinde birlikte yaşamanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir Balkanlar görmek istiyoruz” diye konuştu.


Sorunları birlikte çözelim

- Zirveye katılan liderler, toplantının ardından aile fotoğrafı için poz verdi. Cumhurbaşkanı Gül, fotoğrafın çekildiği platforma Romanya Cumhurbaşkanı Basescu ile sohbet ederek geldi. Liderler daha sonra Çırağan Sarayı'nın avlusunda Boğaz manzarası önünde fotoğraf çektirdi.

- Zirveye Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sılajdziç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Moldova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Iurie Leanca katıldı.

- Dönem başkanlığının Türkiye'den Karadağ'a geçtiği zirvede, ayrıca Slovenya üyeliğe kabul edildi.

- Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç, “Bildiğiniz gibi tek bir hedef var, o da ülkelerle sıfır sorun politikası. Ülkelerle sorunlarımız varsa hep beraber çözelim” dedi.




14 yıl önce