|

Her seçeneğe hazırlıklıyız

Başbakan Erdoğan, Suriye''ye yapılacak müdahalede Türkiye''nin rolüyle ilgili net konuştu. Türkiye''nin operasyondaki konumunu koalisyon şartlarının belirleyeceğini söyleyen Erdoğan ''Her türlü koalisyonun içerisinde yer almaya hazırız'' dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 5/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:48 - 4/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Her seçeneğe hazırlıklıyız
Her seçeneğe hazırlıklıyız

Başbakan Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne katılmak için Rusya'nın St. Petersburg kentine hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda önemli açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, zirvedeki ikili görüşmelerde Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin bilgileri paylaşıp paylaşmayacağına dair soru üzerine, 'Artık yeni delile zaten gerek kalmadı. Benim sürekli ifade ettiğim şu: Orada şehit edilmiş, katledilmiş o yavrularımızın zaten tüm kamera çekimlerini dünya gördü. Bizler de izledik. Oralarda dikkat ederseniz bir kurşun yarası veyahutta kan, bunları değil onların sadece sararmış, kimyasal bombalarla, onların şehit edildiğini ve kimyasal silahlarla öldürüldüğünü çok açık net zaten orada görüyorsunuz' diye konuştu.

PUTİN'İN YAKLAŞIMI ENTERESAN

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Eğer böyle bir şey bize getirilir, açıklanırsa bizim de duruşumuz bundan sonraki süreçte çok daha farklı olacaktır, değişecektir' açıklamasını hatırlatarak, 'Sayın Putin'in 'askeri müdahaleye karşıyız' derken burada kimyasal silah olması halinde taraftarız ya da yanında yer alırız gibi bir yaklaşımın içine girmesi çok enteresandır. Neticesi ölüm olan saldırıda ne kullanırsanız kullanın bize göre bu suçtur. Yüz bini aşkın insan öldürülüyor. Buna ses çıkarmayacaksınız. Ama bin 300 kişi öldüğü zaman veya 130 kişi öldüğü zaman 'Bu kimyasal olduğu için suçtur' diyeceksiniz. 'Eğer bu bize ispatlanırsa o zaman biz bunu BM'de destekleriz' diyeceksiniz. Doğrusu bunu anlamakta ben zorlanıyorum' diye konuştu.

HER KOALİSYONDA YER ALIRIZ

'ABD'nin kongre kararı ve olası bir operasyonda Türkiye bu operasyonun neresinde olacak' sorusuna Erdoğan, 'Bunu şartlar belirleyecek. Biz şu anda her türlü koalisyonun içerisinde yer almaya hazır olduğumuzu söyledik. Sayın Obama'nın bunu kongreye götürmesi olayı kendi iç siyasi kararı olarak değerlendirilebilir. Kendine olan güveninden de kaynaklanabilir. G20 Zirvesi, bu konuları görüşme bakımından çok çok önemli bir zirve olacak' şeklinde yanıt verdi.

SURİYE'DE YÖNETİM KRİZİ VAR

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Mikdad'ın, 'ABD'nin Suriye'ye bir operasyon düzenlemesi halinde Şam'ın sadece İsrail'i değil, bu saldırıya destek vermeleri durumunda Ürdün ve Türkiye'yi de vuracağını' açıklaması hatırlatılan Başbakan, Türkiye'nin böyle bir şeye her an hazır olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

'Suriye kendisi buna ne kadar hazırdır onu bilemem. Onu da özellikle bu konudaki askeri mercilerimiz gayet iyi biliyor ama biz de onlardan aldığımız bilgilerle az çok biliyoruz. Beşşar neye dayanarak, neye güvenerek böyle bir açıklama yapar veya yapıyor onu da bilmiyorum. Suriye'de Suriye halkı çok ciddi bir yönetim krizi içinde, büyük sıkıntılar içinde bir yaşam mücadelesi veriyor.'

Müjdeli haberle dönmek istiyoruz

Türkiye'nin 2015 yılında G20 dönem başkanlığını üstleneceğini ve liderler zirvesinin Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini hatırlatan Erdoğan, 'St. Petersbourg zirvesi büyük önem arz etmektedir. Zirvenin ana konusu büyüme ve istihdam olacak. Türkiye özellikle son yıllarda etkisini gösteren küresel ekonmomik kriz karşısında güçlü bir ekonomi olarak örnek gösterilmekte' dedi.

İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapmasının Türkiye açısından önem taşıdığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, '2020 Olimpiyatları'na İstanbul'un ev sahipliği yapmasını çok önemsiyoruz. Bu amaçla Arjantin'e gidiyoruz. En son Mersin Akdeniz Oyunları'nı başarıyla gerçekleştirdik. 2020 Olimpiyatları'na da en iyi şekilde ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. İstanbul emsalsiz bir olimpiyat düzenleme alt yapısına sahiptir. Eşsiz bir tarihi birikime sahip olan İstanbul medeniyetleri buluşturuyor. Tokyo ve Madrid gerek şehirler gerek ülkeler olarak daha olimpiyatlara ev sahipliği yaptı. İstanbul daha önce böyle bir orginazasyona ev sahipliği yapmadı. Bu açıdan rakiplerinden farklıdır. Temmenimiz müjdeli bir haberle ülkemize dönmek' dedi.

Herhalde CHP'nin tecrübesi yetmedi

Erdoğan, CHP'nin Mısır'a gitmesi ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın gönderilmesiyle ilgili, 'Büyükelçimizi müzakereler için buraya çağırdık. Biz 'büyükelçiliği kapatıyoruz' diyerek bir adım atmadık. Müzakerelerimizi gerçekleştirdik, bunun ardından da kendisini tekrar gönderiyoruz, ama Mısır'daki şartlar başka türlü olursa yine değerlendiririz. CHP, demokrasiye, darbelere bakışı açısından tecrübelidir. Bu konuda Türkiye tecrübeleri herhalde onlara yetmiyor, şimdi dışarıdaki darbe deneyimlerinden de bir şeyler kazanmanın veya kendi kazanımlarını onlara aktarmanın gayreti içerisinde olacaklardır. Böyle bir ziyaret diye telakki ediyoruz. CHP'nin ne Irak'a ne Mısır'a verebileceği hiçbir şey yoktur. Olsa olsa alabileceği bir şey vardır. Veyahut da işte Mısır'da darbe yönetimine 'işte biz de böyle darbeler yaptık' veya 'böyle darbelerin arkasında bulunduk, askeri darbe şöyledir, sivil darbe böyledir' gibi bunlar noktasında bir paylaşımı olabilir. Siyasette kim kimdir, veya hangi parti nedir nasıldır, bunun tanınması bakımından isabetli olur diye düşünüyorum' dedi.

Petersburg'da vapur gezisi

G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere, Rusya'ya gelen Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, Petersburg Pulkova Havalimanı'ndan kent merkezine geçti. Rusya temasları sırasında kalacağı otelde bir süre dinlenen Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle Neva Nehri'nde vapurla gezdi. Vapurda yemek de yiyen Erdoğan ve beraberindeki heyete, nehir güzergahında bulunan tarihi eserlerle ilgili bilgi verildi. Başbakan Erdoğan'a, eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın da arasında bulunduğu heyet eşlik etti.

Obama ve Putin'le görüşecek

Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde başta ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere ana gündemi Suriye olan ikili görüşmeler yapacak. Başbakan Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala eşlik etti.


11 yıl önce