|

Hızlı tren Ankara'ya geldi

Türkiye'nin ilk hızlı treni test seferleri için Ankara'ya geldi. İtalya'dan yola çıkan ve dün Ankara'ya gelen tren hangara çekildi. Önümüzdeki günlerde törenle test seferlerine başlayana kadar gizlenen treni y görüntüledi.

Hamdi Ateş
00:00 - 22/04/2007 Pazar
Güncelleme: 01:53 - 22/04/2007 Pazar
Yeni Şafak
Hızlı tren Ankara'ya geldi
Hızlı tren Ankara'ya geldi

Türkiye'nin ilk hızlı treni, test için gizlice Ankara'ya getirildi. İtalya'dan kiralanan ve basından gizlenen treni Yeni Şafak görüntüledi. İtalya'dan önce İstanbul'a getirilen burada hangara çekilen tren boyandı ve TCDD'nin kurumsal kimliğine büründürüldü. Dün gece gizlice Sirkeci Gar'ındaki hangardan vapurla Haydarpaşa Gar'ına getirilen ve buradan yola çıkarılan test treni, mevcut güzergahtan normal tren hızıyla ilerleyip sabah saatlerinde Ankara'ya getirildi. Görüntülenmemesi için tren eski bir lokomotifle gizlenmek istenen test treni, Ankara'da hemen hangara çekildi.

KUM TORBALI SEFER

Önümüzdeki günlerde düzenlenecek törenle Ankara-Eskişehir arasında deneme seferlerine başlayacak test treni tam anlamıyla bir laboratuar. Yaklaşık 5 ay boyunca yolcu yerine kum torbalarıyla Ankara-Eskişehir hattında deneme seferi yapacak olan test treni, alt ve üst yapıdaki eksiklikleri anında tespit edecek. Eksiklikler tam anlamıyla giderildiğinde ise yolcu taşıyan trenler seferlerine başlayacak. 5 ay sürmesi beklenen deneme seferlerinin ardından Türkiye 35 yıllık rüyası olan hızlı trene kavuşmuş olacak. Ankara-İstanbul Hızlı Tren hattının Ankara-Eskişehir bölümünü kapsayan 1. etabının yol yapımı ve elektrofikasyon sistemi tanarak, elektrofikasyon sistemine elektrik verildi.

TREN DE MAKİNİSTLER DE İTALYA'DAN

Her seferinde hızını biraz daha artıracak olan trenin deneme sürüşü aylarca sürecek. En az 5 ay sürmesi planlanan deneme sürüşlerinde en son olarak hız saatte 250 kilometreye çıkarılacak. Trenin hızı 250 kilometreye çıktıktan sonra en az 1 ay boyunca seferler devam edecek. Kiralanan hızlı trenin makinistleri de İtalya'dan geldi. 2009 yılında bu kesimin de trafiğe açılmasıyla Ankara-İstanbul arası 3 saate inecek.


17 yıl önce