|

Hükümet'ten Emniyet Müdürüne destek

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in olay yaratan açıklamalarıyla ilgili 'Emniyet Müdürünün sözlerini çok değerli buluyorum' ifadesini kullandı.

Cihan
00:00 - 8/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 18:40 - 8/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Hükümet'ten Emniyet Müdürüne destek
Hükümet'ten Emniyet Müdürüne destek

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in açıklamalarını takdirle değerlendirdiğini söyledi. Konunun Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadığını ve şahsi düşüncelerini açıkladığını söyleyen Arınç, ?Konuşmanın içeriğine bakınca takdirle karşılıyorum.? dedi.

Bakanlar Kurulu sonrasında basın toplantısı düzenleyen Bülent Arınç'a, Diyarbakır Emniyet Müdürü'nün açıklamaları soruldu. Arınç, Recep Güven'i yakından tanıdığını ve geçmişte başarılı işler yaptığını belirterek, ?Konuşmanın içeriğine baktığımız zaman bunu takdirle karşılıyorum. Şahsi düşüncemi ifade ediyorum. Hem kişiliğine hem görev anlayışına hem 91-95 yılları arasında Diyarbakır'da görev yapmış bir insan. Yaşadığı acı olayların analizini yaparak bugüne ışık tutmasını takdirle karşılıyorum. Teröre yol açan 10 sebep sayabilirsiniz. Bunlardan birisi de o dönem yaşanan faili meçhul cinayetlerin, köy boşaltmaların, oradan oraya göçe zorlamanın çok büyük etkisi olduğudur. Herkes akşam saat 16.00'dan sonra sokağa çıkamıyordu, ölüm korkusu içindeydi. Bunlar bugün bilinen hususlar.? diye konuştu.

Türkiye demokratikleştikçe, hükümetin verdiği imkanlarla yargının da görevini yaptığını ve o dönemlerin cinayetlerine ışık tutulduğunu belirten Bülent Arınç, ?Emniyet müdürünün bu düşüncelerini ve önümüzdeki çalışma dönemine ait yeni neler yapabileceğini söyleyen, bizim de paylaştığımız, gazetecilerle yaptığı toplantıdaki ifadelerini çok değerli buluyorum. Bunun ışığında, bölge halkıyla da kucaklaşarak, birlikte hareket ederek, teröre karşı yek vücut millet olarak da emniyet güçleri olarak da birlikte çalışacağımızı göstermiş olur. O bölgedeki emniyet mensuplarının da bu düşünceler içinde olmasını diliyorum.? diye ifade etti.

Diğer yandan, terörle mücadelenin bir taraftan mutlaka devam edeceğini kaydeden Bülent Arınç, son bir hafta içinde ele geçirilen bombalara işaret ederek, ?Emniyet, büyük dikkatle çözmüştür. Uzun namlulu silahlar el bombaları ele geçirildi. Emniyet müdürünün söylediği 'halk bize yardım etti, halktan aldığımız bilgilerle ortaya çıkarıyoruz' sözü boş bir temenni değildir.? şeklinde konuştu.

Öte yandan, bölgede yapılan operasyonlarda 18 ton esrar ele geçirildiğini vurgulayan Arınç, ?Bu, büyük bir operasyondur. Esrarın her aşamasından haraç alan terör şebekesinin kaynakları kurutuluyor. Artık esrar yapabilecek, bunları satışa sunabilecek, prim alabilecek noktalardan uzaklaşılıyor. Bu, güvenlik güçlerimizin büyük başarısıdır ve bölgede bunlar ciddiyetle takip edilmektedir.? ifadelerini kullandı.

Arınç, Recep Güven'in bahsettiği bu empatinin yasamaya da yansıması yönündeki bir soru üzerine ise şu cevabı verdi: ?O emniyet müdürü, burası da yasama meclisi. Burada milletvekilleri, iktidar ve muhalefet partileri var. Empati yapması gerekenler şu kişiler, bu kişiler değil, hepimiz günlük olaylarda karşımızdakileri daha iyi anlamak için karar alma sürecinde daha iyi olmak için empati yapmak zorundayız. Şüphesiz emniyet müdürü, Türkiye'de son yıllarda yaşanan olayların acısını hala üzerinde hisseden bir insan. Milletvekillerinden de bu kapsamda olanlar var. Hem bugün parlamentoya girmiş ama 90'lı yıllara girmemiş insanlar olabilir. Bu Meclis'in 91-95 yılları arasında yaptığı bir komisyon araştırması var; her milletvekili ona ulaşabilir. İktidarı muhalefetiyle bugün ülkeyi yönetenler, sorumluluğu üzerinde taşıyanlar empati yapmalı ama ben o bölge halkının oylarıyla parlamentoya geldim, o zaman şöyle yapmalıyım diyenlerin de empati yapmaları gerekir. O zaman sağlıklı sonuçlara ulaşabiliriz.?


12 yıl önce