|

'İdamları durdurun' mektubu

Cemaat-i İslami Hareketi'nin lideri Ghulam Azzam ve cemaatinin önde gelenlerinin idam edilmesini engellemek için devreye giren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bangladeş Cumhurbaşkanı'na mektup yazdı

Aynur Ekiz
00:00 - 18/12/2012 Salı
Güncelleme: 00:34 - 18/12/2012 Salı
Yeni Şafak
'İdamları durdurun' mektubu
'İdamları durdurun' mektubu

Bangladeş'te haklarında idam kararı verilen Cemaat-i İslami'nin 91 yaşındaki lideri Prof. Dr. Ghulam Azzam ve cemaatin önde gelenlerinden 100 kişinin infazını engellemek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de devreye girdi. Cumhurbaşkanı Gül, Bangladeş Cumhurbaşkanı'na konuyla ilgili bir mektup gönderdi.Ghulam Azzam ve beraberindeki yüz kişinin infazını engellemek için Türkiye'nin devreye girmesini talep eden SP Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu ile görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün Bangladeşli mevkidaşına bir mektup gönderdiği öğrenildi. Gül'ün bu girişimi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konuyla ilgili Türkiye'nin Bangladeş Büyükelçisi'ni görevlendirmesinin ardından infazın engellenmesi için en önemli adım olarak görülüyor. Dünyada yaşanan insan hakları ihlallerine karşı olan tutumunu, Burma'da yaşanan Müslümanların katledilmesi hadisesinde bölgeye giderek Arakanlı Müslümanlara destek vermesiyle gösteren Türkiye'nin bu konuda da önemli adımlar atması bekleniyor.

MART 2013'TE İDAM EDİLECEK

2011 Kasım ayından beri savaş suçu işledikleri gerekçesiyle Cemaat-i İslami liderleri, Bangladeş yönetimi tarafından yargılanıyor. 1971'deki bağımsızlık savaşında Pakistan'la işbirliği yapmakla suçlananan Cemaat-i İslami'nin eski Genel Başkanı Ghulam Azzam ve beraberindeki 100 kişi iki yıldır tutuklu bulunuyor. 26 Mart 2013 tarihinde Ghulam Azzam'ın infazının gerçekleştirileceği iddia ediliyor. Bu yargılanmalar nedeniyle ülke çapında gösteriler yapılıyor. Bu gösterilere geçtiğimiz günlerde polis müdahale etti. Müdahalede 1 kişi hayatını kaybetti.


11 yıl önce