|

İki devletli çözüm gündeme gelir

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs Türklerinin azınlık statüsünde yaşamayı kabul etmelerinin boş bir hayal olduğunu söyledi. Atalay, ''Rum tarafı, adanın güneyindeki kaynakları tek taraflı kullanmakta ısrar ederse iki devletli çözüm de gündeme gelebilir'' dedi

Aa
00:00 - 21/07/2013 Pazar
Güncelleme: 21:47 - 20/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
İki devletli çözüm gündeme gelir
İki devletli çözüm gündeme gelir

Lefkoşa''da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı''nın 39. yıldönümü çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı''nda tören düzenlendi. Kutlamalara Türkiye''den Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı.

Törende konuşan Atalay, Kıbrıs Türk halkının coşku ve sevincini gönülden paylaştığını vurguladı. 20 Temmuz 1974''ten bugüne adada barış ve huzur hakim olduğuna işaret eden Beşir Atalay, Kıbrıs''ta derin acıların tekrarlanmasına asla müsaade edilmeyeceğine işaret etti.

AZINLIK STATÜSÜ BOŞ HAYAL

Kıbrıs Barış Harekatı''ndan sonra özgürlüğüne kavuşan Kıbrıs Türk halkının devletini kurup ona sahip çıktığına işaret eden Atalay, ''Türkiye ve KKTC bugüne kadar adil ve kalıcı çözüm için samimiyetle çaba göstermiş ve üzerine düşeni yapmıştır. Buna karşın Kıbrıs Türklerinin azınlık statüsünde yaşamayı kabul edeceklerini sanmak boş bir hayaldir. Çözüm adadaki gerçekler zemininde olacak. Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğinden vazgeçmesini kimse beklemesin'' diye konuştu.

RUMLARIN TAVRI ENGELLİYOR

Çözüm görüşmelerinde, Rum tarafının olumsuz tutumu nedeniyle başarıya ulaşılamadığına işaret eden Atalay, yeni Rum lider Nicos Anastasides''in görüşmelerin yeniden başlaması konusunda adım atmamasının, yapıcı bir irade göstereceği beklentilerini de zayıflatmakta olduğunu kaydetti. ''Rum tarafı çözüm konusunda samimi ise masadan kaçmak yerine görüşmelere odaklanmalıdır'' diyen Atalay, ''Rum tarafı, adanın güneyindeki kaynakları tek taraflı olarak kullanmakta ısrar ederse iki devletli çözüm de gündeme gelebilir'' dedi. Kıbrıs sorununun yarım yüzyıldır uluslararası toplumun gündeminde olduğuna işaret eden Atalay, ''Kimse Kıbrıs halkının kendi yönetiminden vazgeçip azınlık olarak yaşamayı kabul etmesini beklemesin. Müzakere edilmek kaydıyla her türlü çözüm görüşülebilir'' değerlendirmesinde bulundu.

1974''TE DEMOKRASİ YOLU AÇILDI

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Kıbrıs konusunda artık bir sonuca ulaşılması gerektiğini belirterek, Rumları, gerçekleri idrak edip ivedi olarak görüşme masasına oturmaya çağırdı. 20 Temmuz''un Kıbrıs Türklerine barış ve özgürlüğü getirdiği kadar Yunanistan ve Rum halkına da demokrasi yolunu açtığını, cunta ve EOKA''nın pençesinden kurtulmalarına neden olduğunu belirten Eroğlu, ''Kıbrıs''ta bir işgal varsa onu yapan Rumlardır'' diye konuştu.

Rumlar üzerine düşeni yapmalı

Kıbrıs Barış Harekatı''nın 39. yıldönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu''na kutlama mektubu gönderen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çözüm vurgusu yaptı.

Türkiye''nin 20 Temmuz 1974''te gerçekleştirdiği Barış Harekatı''nın, Kıbrıs Türkü''nün kendini yönetme hakkının teminatı olduğunu belirten Gül, anavatan Türkiye''nin her koşulda Kıbrıs Türkü''nün yanında olacağı söyledi. Gül mektubunda, '''Kıbrıs sorununun çözüme kavuşması, sadece Ada''da değil, tüm Doğu Akdeniz''de işbirliğini, güvenliği ve refahı artırıcı etkiler yaratacaktır. Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik müstesna gayretlerinizi destekliyoruz. Rum tarafının da Kıbrıs Türk tarafı gibi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek aynı samimi ve yapıcı çabayı göstermesi halinde Kıbrıs sorununun süratle çözüme kavuşturulabileceğine olan inancımızı muhafaza ediyoruz''' dedi.

KKTC''ye desteğimiz sürecek

Başbakanı Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı''nın 39. yıldönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu''na tebrik mesajı gönderdi.

Erdoğan mesajında, anavatan ve garantör ülke olarak Türkiye''nin kalıcı bir çözümü her zaman destekleyeceğini vurguladı. Erdoğan mesajında şöyle dedi: ''Zat-ı alinizin şahsında tüm Kıbrıs Türklerine en kalbi selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. Bu anlamlı gün vesilesiyle, 39 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatı''nda canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Anavatan Türkiye, Kıbrıs Türk halkının huzur ve refahı için tarihten bugüne uzanan sorumluluğunun bilinciyle üzerine düşeni yapmaya kararlılıkla devam edecektir. KKTC''nin her alanda daha da gelişmesi ve güçlenmesi için desteğimiz sürecek, Kıbrıs Türkü, Türkiye''nin etkin ve fiili garantisi altında aydınlık yarınlara güvenle ilerleyecektir.''

11 yıl önce