|

İnşaat alanını kutlama alanı olarak gösterdi

CHP Lideri, "İşçiler Taksim'de yapmak istiyorlarsa bu bir bayram. Gitsinler Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlasınlar" dedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu daha önce yaptığı açıklamada Taksim Meydanı'nın büyük bir bölümünün inşaat alanı olduğunu söylemişti.

İha
00:00 - 28/04/2013 Pazar
Güncelleme: 15:54 - 28/04/2013 Pazar
Yeni Şafak
İnşaat alanını kutlama alanı olarak gösterdi
İnşaat alanını kutlama alanı olarak gösterdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs kutlamaları konusunda hükümetin toleranslı davranması gerektiğini savunarak, "İşçiler Taksim'de yapmak istiyorlarsa bu bir bayram. Gitsinler Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlasınlar" dedi.

Partisinin düzenlediği Roman Buluşması etkinliğine katılan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Romanların sorunlarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Roman kardeşlerimizin çok sorunu var. Eğitim sorunları var çocuklarının. Sağlık sorunları var özellikle kadınların. Konut sorunları var. Romanlar ilk kez geniş bir katılımla toplanıyorlar. Çok sayıda dernek var burada. Sorunlarını dile getirdiler. Onlar da bu ülkede barış içinde yaşamak istiyorlar. Aş istiyorlar, iş istiyorlar. Seçimlerde sadece seçmen olarak değil seçilen kişi olarak da katılmak istiyorlar. Biz bunları değerlendireceğiz" dedi. Kılıçdaroğlu çözüm sürecine ilişkin olarak yöneltilen bir soruya şöyle yanıt verdi: "Ülkemizde huzurun olmasını, barışın olmasını isteriz. Hiç kimsenin saçının teline zarar gelmemesini isteriz. Ülkemiz güzel bir ülke insanlarımız barışa susamış ama bilmediğimiz bazı gelişmeler var. Vatandaşın kafasında kaygılar var. Bu kaygıları giderecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Çıkacak millete görüşmelerin ne olduğunu, pazarlıkların ne olduğunu, hangi aşamaya gelindiğini açıklayacak. Biz bunları bekliyoruz. Sayın Başbakanın konuşması gerekiyor. Konuşmadığı takdirde olay tek boyutlu ve tek bir kanalda halk bilgileniyor. Ya Kandil'den ya da Abdullah Öcalan'ın mektubundan halk bilgileniyor. Bu doğru değil. Doğru olanı bu ülkeyi yönetenleri bu süreci nasıl götürdüklerini halka anlatmalarıdır. Siyasi partilerin sivil toplum kuruluşlarının halkın sokaktaki sade yurttaşın süreçle ilgili kaygıları var ve bu kaygıların giderilmesi gerekiyor."

Yaşanan çözüm sürecinde Roman Buluşması gibi çeşitli buluşmaların tertip edilmesinin yararlı olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin sadece roman vatandaşları değil, esnafları, sanayicileri, emeklileri, sendikacıları da biraraya gelmeli. Örgütlü toplum olmaktan korkmamalıyız. Kişiler sorunlarını dile getirmeli ve bizler de siyasetçiler olarak bunları dinlemeliyiz" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "1 Mayıs'ın kavgasız geçmesini istiyorum. Özellikle siyasal iktidarın bu konuda biraz toleranslı olması, herhangi bir çatışmanın çıkmaması açısından çok önemlidir. Hükümet daha toleranslı davranırsa daha sağlıklı bir sonuç ortaya çıkar. İşçiler Taksim'de yapmak istiyorlarsa bu bir bayram. Gitsinler Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlasınlar. Yani bundan ötürü yasak getirmenin bir anlamı yok. Yasağın arkasında çatışma var. Bir bayram havası içinde işçiler 1 mayısı kutlamak istiyorlarsa Taksim'de mi bırakın Taksim'de kutlasınlar. Kadıköy'de mi bırakın Kadıköy'de kutlasınlar. Yasaklarla bir olayı engellemek mümkün değil. Yasak çatışma, huzursuzluk getiriyor. 21. Yüzyıl Türkiye'sinde bir ülke yasaklarla yönetilmemeli."



11 yıl önce