|

İş Bankası'nı İstanbul'a neden taşıdınız

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına karşı çıkan Baykal'a cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, “Atatürk, İş Bankası'nı Ankara'ya kurdu. Ancak bankas sessiz-sedasız İstanbul'a taşındı” dedi.

Bilal Çetin
00:00 - 17/01/2008 Perşembe
Güncelleme: 01:08 - 17/01/2008 Perşembe
Yeni Şafak
İş Bankası'nı İstanbul'a neden taşıdınız
İş Bankası'nı İstanbul'a neden taşıdınız

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına karşı çıkan CHP Lideri Deniz Baykal'ın İş Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına neden karşı çıkmadığını sordu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını ardından Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması tartışması başladı. CHP lideri Deniz Baykal, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına karşı çıkarken, “Bu hükümet Ankara'nın kimliğine karşı. Cumhuriyetin başkenti olan Ankara'nın içini boşaltmaya çalışıyor” açıklaması yaptı.

BAYKAL ÇELİŞKİ İÇİNDE

Canikli Baykal'ın açıklamalarına tepki gösterirken, “Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına neden bu kadar karşı çıkıyor anlamıyoruz. Merkez Bankası gibi İş Bankası da Atatürk tarafından Ankara'ya kurulmuştu. Ancak İş Bankası Genel Müdürlüğü sessiz-sedasız bir şekilde İstanbul'a taşındı. İş Bankası Yönetim Kurulu'nda ise CHP'nin 4 üyesi bulunuyor. Bu üyelerde İş Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına onay verdiler. Baykal o zaman niye İş Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına karşı çıkmadı. Atatürk İş Bankası'nı Ankara'da kurduysa Ankara'da kalması gerekmez miydi? Deniz Baykal yine çelişki içindedir” diye konuştu.

Canikli, Atatürk tarafından kurulmasına rağmen İş Bankası'nın İstanbul'a taşındığını dikkat çekerek, “İş Bankası nasıl İstanbul'a taşınıyorsa Merkez Bankası da İstanbul'a taşınabilir” diye konuştu.

İŞ BANKASI'NDA CHP HİSSELERİ

Atatürk'ün İş Bankası'ndaki hisseleri CHP'ye bırakıldı. İş Bankası'nda CHP'nin 4 yönetim kurulu üyesi bulunuyor. CHP milletvekilleri Mustafa Özyürek ile Enis Tütüncü de CHP kontenjanından İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştı. İş Bankası'ndan CHP'ye düşen hisselerin Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na dağıtımı mahkemelik olmuştu.


2000 yılında İstanbul'a taşındı

1924 yılında Ankara'da küçük bir binada çalışmaya başlayan Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 76'ncı yıldönümü olan 26 Ağustos'ta 2000 yılında İstanbul'daki yeni binasına taşındı. Türkiye'nin en büyük özel sektör bankası olan İş Bankası, Atatürk tarafından 250 Lira sermaye ile kuruldu.



16 yıl önce