|

İsrail'i güçlü şekilde kınıyoruz

BM İnsan Hakları Konseyi'ne hitap eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Filistin topraklarında yerleşim yerleri inşasıyla ilgili konuştu.

Aa
00:00 - 25/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 17:03 - 25/02/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
İsrail'i güçlü şekilde kınıyoruz
İsrail'i güçlü şekilde kınıyoruz

Ahmet Davutoğlu "Barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devlet vizyonunu yok etmeyi amaçlayan ve yavaş yavaş ilerleyen bu ilhakı güçlü bir şekilde kınıyoruz" dedi.

Bakan Davutoğlu, Medeniyetler İttifakı Salonu'nda yaptığı hitabında, bugünkü oturumda insanlık onurunu desteklemek için seslerini birleştirenlerin İsrail işgali altındaki Filistinlilerin acılarına da bir kez daha odaklanması gerektiğini söyledi.

İşgalci güç olan İsrail'in kendisini bütün uluslararası insan hakları kuralları ve hukukun üstünde gördüğünü belirten Davutoğlu, İsrail'in yasa dışı yerleşimlerle Filistinlileri topraklarından yoksun bıraktığını ve Filistinlilerin topraklarını sistematik olarak ellerinden aldığını kaydetti.

Geçen yıl bu konuda kurulan araştırma heyetinin yarım milyondan fazla yasa dışı yerleşim olduğunu tahmin ettiğini anımsatan Davutoğlu, "Barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devlet vizyonunu yok etmeyi amaçlayan ve yavaş yavaş ilerleyen bu ilhakı güçlü bir şekilde kınıyoruz" dedi.

İsrail'in çatışmayı çözmek yerine dönüştürmeye çalıştırdığını belirten Davutoğlu, İsrail'in kendi güvenliğinin kapsamlı, adil ve kalıcı barış olmadan sağlanamayacağını asla anlamayacağını söyledi.

-"Binlerce Filistinli İsrail hapishanelerinde"-

İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere kötü muamelede bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, rastgele ateş etme, keyfi tutuklamalar ve ayrımcılığın artık günlük olaylar olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, "Biz burada konuşurken, binlerce Filistinli tutuklu, aylardır ve yıllardır normal kanun yolundan mahrum şekilde İsrail hapishanelerinde tutulmaktadır" dedi.

İnsanlık onurunun Doğu Kudüs'ün de dahil olduğu işgal edilmiş topraklarda her gün test edildiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle Gazze'deki abluka olmak üzere bu insanlık dışı, yasa dışı muameleyi güçlü bir şekilde tekrar kınıyoruz. Uluslararası toplumu, işgal edilmiş topraklarda Filistinlilerin acılarını sona erdirerek insanlık onuruna saygı göstermesi konusunda İsrail'e baskı yapmaya çağırıyoruz."

Filistin'in BM'ye tam üye olması gerektiği görüşünü yineleyen Davutoğlu, "Filistin Devleti güneşin altında hak ettiği yeri almalıdır" dedi.

-İnsan hakları ve özgürlükler önündeki engeller-

Günümüzde ırkçılık, ırk ayrımcılığı, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi'deki artışın temel insan hakları ve özgürlükler önündeki en önemli engeller olmaya devam ettiğini vurgulayan Davutoğlu, "Irkçılık ve yabancı düşmanlığı ile savaş her zamankinden daha önemli hale gelmiştir" ifadesini kullandı.

Ayrımcılığın kendi kendine son bulamayacağını, bununla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye, hoşgörüsüzlükle mücadele konusundaki aktif ve yapıcı çabaların bir parçası olmaktan gurur duymaktadır" diye konuştu.

Türkiye ve İspanya'nın inisiyatifiyle başlatılan Medeniyetler İttifakı'na da değinen Davutoğlu, bu projenin kutuplaşma ve aşırılığın önüne geçilmesi için önemli bir güç olduğunu s

11 yıl önce