|

İstenmeyen adam ilan edilsin!

ABD''nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone''nin, Halkbank merkezli operasyon için ''Bir imparatorluğun çöküşünü izliyorsunuz'' sözlerine Başbakan Erdoğan sert tepki gösterirken diplomasi çevrelerinde ''istenmeyen adam ilan edilsin'' görüşü hakim.

İlhan Toprak
00:00 - 22/12/2013 Pazar
Güncelleme: 23:34 - 21/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
İstenmeyen  adam ilan  edilsin!
İstenmeyen adam ilan edilsin!

Türkiye ile ilgili her kritik süreçte yaptığı açıklamalarla dikkat çeken ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, hükümeti hedef alan Halk Bankası merkezli operasyon sonrası sarf ettiği ''İran''la ilişkiyi kesmelerini söyledik. Dinlemediler. Bir imparatorluğun çöküşünü izliyorsunuz'' şeklindeki sözlerinden çark etti. Geçtiğimiz günlerde elçiliğe çağırdığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi de dikkat çekici bulunan Ricciardone, 17 Aralık''ta Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin elçileriyle biraraya geldiği haberlerini de yalanlamayı tercih etti. Yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye-ABD ilişkilerinin önemli olduğunu belirten Ricciardone, operasyonların ülkesiyle hiçbir ilgisi bulunmadığını savundu. Ricciardone, açıklamasında ''ABD''nin, devam eden yolsuzluk operasyonuyla hiçbir şekilde ilgisi yoktur. ABD ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliği iki ülke için de hayati öneme sahiptir.

Hiç kimse ABD-Türkiye ilişkilerini asılsız iddialarla tehlikeye atmamalıdır. Böyle bir toplantı yapılmadığı gibi, haberlerde ortaya atılan iddiaların tümü tamamen yalan ve iftiradır'' ifadelerine yer verdi.

SINIRI HEP AŞTI

Riccardone neredeyse bulunduğu her platformda hükümeti ve alınan önemli kararları eleştirmesiyle dikkat çekti. ABD Büyükelçiisi daha önce de, Çin''le ortak üretimi planlanan füze savunma sistemi üzerinden başlayan Türkiye karşıtı kampanyada da yer almıştı. Riccardone, Ergenekon davasında da ''Yargıya intikal etmiş bir olaya taraf olmam düşünülemez'' diyerek bu operasyonda avukatlığa soyunmuştu. ABD Büyükelçisi her seferinde, açıklamalarıyla bir diplomatın bulunması gereken sınırların dışına çıktı. 2011 yılında Türkiye''ye atanan Ricciardone, göreve geldiği günden itibaren Türkçe konuşarak sempatik görünmeye çalışmasıyla dikkat çekiyor. Riccardone, göreve başlarken ''Dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur'' atasözünü sarf etmişti.

Ülkemizde tutmaya mecbur değiliz

ABD''li Büyükelçi Ricciardone, Başbakan Erdoğan''ın da tepkisi çekti. Ordu''daki mitinginde Başbakan, ''Büyükelçiler bazı provokatif eylemlerin içine giriyorlar. Onlara sesleniyorum: İşinizi yapın. Biz sizleri ülkemizde tutmaya da mecbur değiliz. Eğer sizin büyükelçilerimiz de bu tür oyunların içine giriyorlarsa bize haber verin. Siz göndermeyin biz alırız'' dedi. ABD elçisinin daha önce de Türkiye''deki yargı sistemini eleştirmesine yönelik olarak Başbakan Erdoğan, ''Türkiye''yi tanımaz, bilmez, ne nedir, hangi yasa var hiç haberi olmaz. Çıkar orada hemen bir tuzağa gelir kalkar açıklama yapar. Dur ya önce bir açıklama yap. Sor nedir. Yargı hangi neticeye varacak, bunu bir öğren. İşte buna ''acemi elçilik'' denir. Bunlar acemi'' demişti.


10 yıl önce