|

Kandil'de ikna konferansları

İmralı'nın Kandil'e yolladığı 3. mektup dün üç MİT yetkilisi tarafından BDP'ye teslim edildi. Kandil mektubu aldıktan sonra geri çekilmenin startını verecek.

Çetiner Çetin
00:00 - 17/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:07 - 16/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Kandil'de ikna konferansları
Kandil'de ikna konferansları

Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan Kandil'e yolladığı üçüncü mektup, dün 3 MİT yetkilisi tarafından BDP Genel Merkezi'ne teslim edildi. BDP'liler İmralı'dan kapalı zarfla gelen mektubu bugün ya da yarın Kandil yönetimine iletecek. PKK üyelerinin Türkiye'den çıkarılması için hazırlıklarını tamamlayan Kandil yönetimi ise mektubu kamuoyuna açıkladıktan sonra çekilme için start verecek. Türkiye sınırları içinde 7'şerli gruplar halinde kuzeyden güneye doğru çekilecek PKK'lılar için 'Karşılama', 'Erzak' ve 'Öncü' adlı gruplar oluşturuldu. Sınırdışına çıkacak PKK'lılar, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk ve Haftanin kamplarında toplandıktan sonra buralardan 4'erli gruplar halinde Kandil'e geçecek. Sınırdışına çıkışların 5 Eylül'de tamamlanması planlanıyor.

ÇEKİLME 7'ŞERLİ GRUPLARLA

Toplamda 2194 PKK'lının Türkiye'yi terk etmesi beklenirken, sınırdışına çıkışın Ergenekon benzeri derin yapılar tarafından sabote edilebileceği endişesiyle, örgütün 8 farklı güzergahtan geçişleri oldukça 'sessiz' gerçekleşecek. Geçişler sırasında gruplar arasında iletişim farklı telsiz kodlarıyla sağlanacak. Öcalan'ın mektubunun Kandil'e ulaşması sonrası PKK'lıların, 18 Nisan akşamında, 8 ayrı telsiz kodu ve farklı frekanslar kullanarak Türkiye'yi terk etmeye başlayacağı bilgisi alındı. Yurtdışına çıkış sürecinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için dağdaki 2194 örgüt üyesi, Türkiye'den Kuzey Irak sınırındaki Hakurk ve Haftanin bölgelerine iki güvenli koridor üzerinden geçecek. Türkiye'den çekilmeler 7'şer kişilik gruplar halinde gerçekleşecek. Kuzey Irak'taki kamplarda biraraya gelecek olan gruplar daha sonra 4'erli gruplar şeklinde Kandil'e nakledilecek.

5 AYRI RAPOR SUNACAKLAR

Sınırdışına değişik koridorlardan çıkılırken PKK'nın, örgüt üyelerine yol gösterecek gruplar da oluşturduğu öğrenildi. Çıkış koridorlarında bu kapsamda 18 'Karşılama grubu', 24 'Erzak grubu', 6 'Lojistik grubu' ve örgüt üyelerinin farklı alanlara geçişlerini sağlayacak 18 adet de 'Öncü gruplar' oluşturuldu. PKK'lıların Türkiye sınırından çekilmeleri en geç 5 Eylül tarihine kadar tamamlamaları bekleniyor. Süreç boyunca örgüt 21 Mayıs, 21 Haziran, 21 Temmuz, 21 Ağustos ve 10 Eylül'de BDP, Irak Kürt Yönetimi ve Öcalan'a raporlar sunacak. Bu arada Milli İstihbarat Teşkilatı da geçtiğimiz günlerde Irak'ın Erbil kentinde açtığı koordinasyon bürosunda gelişmeleri takip edecek.

PKK'lılara Kandil'de ikna konferansları

Türkiye sınırlarından çıkacak PKK üyeleri, örgütün Kandil'deki merkezine çekilecek. Suriye'deki siyasi belirsizlikler ve bazı grupların kontrol dışına çıkabileceği endişesiyle örgüt yönetiminin, dağdaki kadroyu gruplar halinde Kandil'e toplama kararı aldığı belirtildi. Türkiye'den gelecek gruplar tamamlandığında Kandil yönetiminin, örgüt üyelerine 300'er kişilik gruplar halinde 'Önderliğin barış çağrısı ve yeni Ortadoğu sürecine yoğunlaşma' adı altında 9 konferans düzenleyeceği ileri sürüldü. Kandil, bu konferanslarla çözüm karşıtı grupları yumuşatmayı hedefliyor. Konferanslarda PKK'lıra İRA ve ETA gibi örgütlerin barış sürecine katılım safhaları da anlatılacak. Bunun için çatışmaların çözümü üzerine araştırmalar yapan Berghof Center tarafından yayınlanan raporların getirtildiği öğrenildi. PKK'lıların 5 Eylül'e kadar Türkiye'yi terk etmelerinin ardından örgütün sürece dair bir kongre yapması planlanıyor.


11 yıl önce