|

Kemal Bey'in 'ortak yanlı' dostları

Türkiye'nin karşısında pozisyon alan ülkelere dostça yaklaşan CHP, geleneği bozmadı. İsrail ve Suriye'nin insanlık dışı uygulamaları yerine hükümetin politikalarını eleştirmeyi tercih eden Kılıçdaroğlu şimdi de sorun çıkarmak için çaba harcayan Bağdat ile ilişkilerini geliştiriyor. Anamuhalefet lideri, Maliki'nin daveti üzerine Irak'a gitmeye karar verdi

Aynur Ekiz
00:00 - 7/12/2012 Cuma
Güncelleme: 21:20 - 6/12/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Kemal Bey'in 'ortak yanlı' dostları
Kemal Bey'in 'ortak yanlı' dostları

Türkiye ile anlaşmazlığa düşen ülke-lerle yakın ilişkiler kuran CHP'nin son dostu Bağdat yönetimi oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisini ülkesine davet eden Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'ye olumlu yanıt verdi. 9 kişinin hayatını kaybettiği İsrail'in kanlı Mavi Marmara baskınında dahi hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, Gazze saldırısı sırasında kızını kaybetmiş bir babaya teselli veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu da eleştirdi. Kılıçdaroğlu'nun, İsrail'in son düzenlediği saldırılar sırasında kızını kaybeden bir babanın acısını ağlayarak paylaşan Davutoğlu'na dahi "Ağlayacaksan bu ülkede binlerce şehit anası var, birine sarılıp ağlasaydın bari" sözleri büyük tepki gördü. Neredeyse tüm dünya tarafından kınanan İsrail'in son düzenlediği Gazze saldırısında Kılıçdaroğlu'nun sadece hükümeti eleştirmek adına bu şekilde bir tavır ortaya koyması, "Kim Türkiye'nin aleyhindeyse Kemal Kılıçdaroğlu orada" yorumlarına neden oldu.

ESED İLE AYNI DİLİ KULLANDI

İsrail'de kanlı saldırılarını sadece hükümeti eleştirmek adına görmezden gelen Kılıçdaroğlu, Suriye'de de kendi halkını çoluk çocuk demeden öldüren Beşşar Esed'in de yanında durmaktan çekinmedi. Hükümetin Suriye politikasını yoğun bir şekilde eleştiren Kılıçdaroğlu'nun muhalif gruplar için 'terörist' ifadesini kullanan Esed ile aynı dili kullanması da dikkatlerden kaçmadı.

Suriye'de yaşanan krizin çözülmesi adına büyük çaba sarfeden ve Esed ile sürekli temas halinde olan Türk Hükümeti'nin bu çabalarına cevap vermeyen Şam yönetimi, muhaliflerin isteklerini dinlemek yerine Arap Baharı ile devrilen birçok diktatör gibi savaşmayı tercih etti.

CHP lideri de bu süre zarfında barışa bütün kapılarını kapatan Esed yönetiminin yanında yer alarak, Şam'a iki ayrı heyet gönderdi. İki heyet de dünyanın yakından takip ettiği Suriye'deki olayların abartıldığını ve ülkede yaşanılanın iç savaş olmadığını, bunların terörist faaliyetler olduğunu savundu.

CHP YİNE ÇARK ETTİ

Kasım ayında CHP içerisinde yükselen aykırı sesler nedeniyle CHP de söylem değişikiliğine gitti. Suriye konusunda o güne kadar Esed yanlısı bir tavır sergileyen CHP yönetimi, partinin eski Genel Başkan Yardımcısı İnal Batu'nun, "Baas rejimine yakınlık duymak, CHP'ye yakışmaz" sözleri ve bu sözlere parti içinden gelen destek üze-rine Suriye politikasını değiştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye'nin yanlış yolda olduğunu belirtti ve "Esed'in iktidardan ayrılması gerektiğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

YILDIZ'A RET KILIÇDAROĞLU'NA EVET

Aynı CHP şimdi de Ankara ile sorun çıkarmak için çaba harcayan Bağdat yönetimi ile ilişkilerini geliştirmek istiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın uçağının Erbil'e inmesine engel olan Bağdat yönetimi, CHP'yi Irak'a davet etti. CHP de bu daveti kabul ederek, 25 Aralık'ta Bağdat'a bir heyet gönderiyor. Ocak ayı içinde de Kılıçdaroğlu'nun Bağdat'a gideceği belirtildi. Maliki'nin davetinin, Erbil'deki enerji konferansına katılacak Bakan Yıldız'ın engellenmesinin hemen ertesinde yapılması ise dikkatlerden kaçmadı.

11 yıl önce