|

Kıbrıs'ta gündem Ergenekon

Murat Aksoy
00:00 - 13/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:47 - 13/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Kıbrıs'ta gündem Ergenekon
Kıbrıs'ta gündem Ergenekon
Kıbrıs'ta yaklaşan seçimler öncesi tek gündem Ergenekon. Başbakan Sabit Soyer, Ergenekon'nun 1990 yılından beri Ada'da faaliyet gösterdiğini ifade ederek, yakında yeni belgelerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Ulusal Birlik Partisi lideri Derviş Eroğlu, iktidara geldiklerinde karanlık ilişkileri araştıracaklarını belirtti. DP lideri Serdar Denktaş, “UBP'nin yükselişi Ergenekon'un Kıbrıs'ta hâlâ faaliyette olduğunu gösteriyor” dedi.

KKTC'de 19 Nisan Pazar günü yapılacak seçimlerin tek gündemin Ergenekon. KKTC Başbakanı Ferit sabri Soyer, geçtiğimiz hafta kendisene gelen Ergenekon'un Kıbrıs ayağı ile iligili rapor doğrultusunda savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Soyer'in açıklamalrı üzerinde Ada'da seçimin en önemli gündem maddeleri arasında Ergenekon yer almaya başladı. Savcılığa başvurarak Ergenekon'un Kıbrıs faaliyetlerinin araştırılmasını isteyen CTP lideri ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer, yakında yeni belgelerin ortaya çıkabileceğini söylerdi.

YENİ SÜRPRİZLER OLABİLİR

Konuyu Meclis' taşıyacaklarını ve Kıbrıs'ta yapılan karanlık faaliyetleri ortaya çıkaracaklarını belirten Soyer, Ergenekon'un sadece 1998 yılındaki seçimlere değil, 1990 yılında da ciddi kırılmalar yarattığını belirtti. Ergenekon'un daha sonraki yıllarda da Ada7da faaliyetlerin i sürdürdüğünü ifade eden Soyer, “Önümüzdeki süreçte yeni belgeler ortaya çıkarsa bizim için sürpriz olmayacak” diye konuştu.

ANKETLERE ŞAŞIRDI

Anketlerde UBP'nin önde görünmesine şaşırdığını belirten Soyer, kendi yaptırdıkları ankette kendilerinin yüzde 36 UBP'nin ise yüzde 34 göründüğünü anlattı. Oylarında eğer bir düşme varsa bunu da sürdürdükleri ekonomik reforma bağlayan Soyer, “Değişim maliyeti olan bir şey, biz belki de bunun diyetini ödüyoruz” dedi.

TEK ŞARTIMIZ REFORM

Secim sonucunda koalisyon yapmak zorunda kalmaları halinde üç koşulu öne süreceklerini kaydeden Sabit Soyer, “Bunların birincisi Cumhurbaşkanı Talat'ın görüşmeci olarak sürdürdüğü müzakerelerin sürmesi, ikincisi AB uyum surecinin devam etmesi ve üçüncüsü ekonomik reformun devamı” diye konuştu.



Ortaya çıkan belgelerle yaşadıklarımız örtüşüyor

Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş, Yeni Düzen gazetesine verdiği demeçte “UBP'nin yükselişi Ergenekon'un Ada'da hâlâ faaliyette olduğunu gösteriyor “ dedi Ortaya çıkan belgelerle yaşadıklarının örtüştüğünü vurgulayan Denktaş, “O dönemde takip edildiğimi biliyordum. Belgelerin üzerine gideceğiz” diye konuştu. “Ortada olmayan, siyasi faaliyette bulunmayan bir parti son bir ayda nasıl ortaya çıkıp hükümet adayı olan bir parti haline geliyor” diye sorun Denktaş, “UBP'nin seçim surecinde harcadığı bakınca ciddi bir maddi kaynağa sahip oldukları görünüyor. Bir kaç ay onca maddi sıkıntısı olduğu için maliyeye başvuran ve reddedilen bir bir parti bu kaynağı nereden buldu açığa çıkarılmalı” dedi.


Karanlık ilişkileri ortaya çıkaracağız

Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri Derviş Eroğlu, gazetecilerle yaptığı kahvaltılı toplantıda ortaya çıkan Ergenekon belgeleri konusunda kendisinin mağdur olduğunu ve mecliste bu karanlık ilişkilerin araştırılması konusunda adım atacağını ve soruşturma açacağını söyledi. Ortaya çıkan belgelerin zamanlaması konusunda üzüldüğünü ve seçimlere müdahale anlamı taşıdığını ve söyleyen Eroğlu, “Bu olay oylarımızı düşürmedi, aksine arttırdı” dedi.

BENİM DE EVİM BOMBALANDI

Ergenekon konusunda ortaya çıkan belgelerde bahsi gecen konuları bilmediğini ve konuyla ilgili soruşturma açılmasını isteyen Başbakan Sabit Soyer'den özür beklediğini kaydeden Eroğlu, Soyer hakkında dava açacağını söyledi.

Su anda Ergenekon davasında yargılanan bazı komutanların geçmişte Kıbrıs'ta görev yaptığını ve bunlarla görev gereği görüştüklerini ancak bunların bu ilişkileri konusunda bilgisi olmadığını belirten Eroğlu, bu kişileri kendisinin yargılamasının mümkün olmadığını söyledi. Geçmişte kendi evinin de bombalandığını ve mağdur olduğunu ifade eden Eroğlu, “bütün bu karanlık ilişkilerin ve faili meçhul olayların mutlaka ortaya çıkarılması için elimden geleni yapacağım. Kıbrıs'ı yasadışı ilişkilerin odağı olmaktan çıkaracağız” dedi.



15 yıl önce