|

Kılıç: Yargı taraf olursa isyan çıkar

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, HSYK'nın Erzincan savcılarının özel yetkilerini kaldırmasıyla başlayan yargı krizi tartışmalarına sert bir giriş yaptı: Kendi ideolojisine daha iyi inisiyatif sağlayabilmek için yargı bağımsızlığının arkasına saklanmak hukuk ahlakının kabul edemeyeceği bir büyük onursuzluktur

Ankara
00:00 - 25/02/2010 Perşembe
Güncelleme: 01:50 - 25/02/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Kılıç: Yargı taraf  olursa isyan çıkar
Kılıç: Yargı taraf olursa isyan çıkar

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Bir ülkede adaletten ve yargıdan kaygı duyuluyorsa, bu sesleri dinlemek ve sorunlara projeler üretmek zorundayız.” dedi. Haşim Kılıç, Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi konferansının açılışına katıldı. Kılıç, burada yaptığı konuşmada, yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı, adil yargılanma ve ağır işleyen bir yargı sistemine ilişkin konularda toplumda duyarlılık oluştuğunu ifade etti. “Endişe ile izlenen bu sorunlara acil çözüm getirilmesinin ilgililerden beklenmiştir. Ne yazık ki tüm çağrılar sonuçsuz kalmıştır.” diyen Kılıç, “Korkmadan konuşabilmeyi, öfkelenmeden tartışabilmeyi beceremediğimiz için farklı görüşler arasında olması gereken diyalogları maalesef kuramadık. Kuvvetler arasında yaşanan sınır çatışmalarını büyüterek toplumu taraf olmaya zorladık” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜMSÜZLÜK SAVUNULAMAZ

Siyasilerin yargıda reformu ancak tartışmalı dönemlerinde hatırladığını ifade eden Kılıç, şunları söyledi: “Bu sıcak ortamda, yargının sorunlarını tartışan başka odaklar ise yargıyı ele geçirme ithamları arasında çözümsüzlüğü güvence altına aldılar. Oysa bu kadar farklılıkların yaşandığı bir ülkede birlikte yaşama ortamını sağlayacak olan tek gücün yargı olduğu bilinmeliydi. Taraf olmaya zorlanan bir yargıbu görevi yerine getirez “

Hangi kutsal düşünce adına olursa olsun, yargının taraf olması ya da bu görüntüyü vermesinin asla kabul edilemeyeceğinin üzerinde duran Kılıç, şöyle devam etti: “Tarafsızlığını koruyamayan bir yargı bu nedenle mağdur ettiği insanların ancak öfke ve isyan duygularını kabartır. Yargının kapısında hak isteyeni haklamak kimsenin hakkı olmaz.”

BÜYÜK BİR ONURSUZLUK

Toplumun yargıçtan adil yargılama yapması ve tarafsız kalmasını istediğini kaydeden Kılıç, “Kendi yandaşlarına, inancına ya da ideolojisine daha iyi inisiyatif yapabilmek için yargı bağımsızlığının arkasına saklanmak hukuk ahlakının kabul edemeyeceği bir büyük onursuzluktur. Devlet gücünü kullanan kim olursa olsun, hukuk dışına çıktığında hesap vermek zorunda olduğunu bilmelidir. Bu gücü hukuk dışına çıkılarak toplumu hizaya getirmek amacıyla kullanamaz. Yargı yetkisini kullananların adil yargılama yaptığını, tarafsız kaldığını topluma hissettirme borcu vardır.” şeklinde konuştu.



14 yıl önce
default-profile-img