|

Kılıç: Yasaklayıcı değil düzenleyici bir işlem

Bakan Kılıç, alkollü içki satışına yapılan yasal düzenlemeye ilişkin, "Bu, bir yasakçılık değildir. İşlem, yasaklayıcı değil, düzenleyici ve anayasanın gereklerine göre dizayn edilmiş bir işlemdir" dedi.

Aa
00:00 - 25/05/2013 Cumartesi
Güncelleme: 18:07 - 25/05/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Kılıç: Yasaklayıcı değil düzenleyici bir işlem
Kılıç: Yasaklayıcı değil düzenleyici bir işlem

Temel atma ve açılış törenlerine katılmak üzere Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Sivas'a gelen Kılıç, Vali Zübeyir Kemelek'i ziyaretinde, kente yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Sivas'ta temeli bugün atılacak yeni stadyumun 25 bin seyirci kapasiteli olduğunu belirten Kılıç, stadyumun 100 milyon Türk lirasına mal olacağını kaydetti.

Sivas'ta spor yatırımlarının toplam maliyetinin 200 milyon Türk lirasına ulaştığını aktaran Kılıç, "Yurt projelerinin yatırım maliyetleriyle değerlendirdiğimizde Sivas ilindeki yatırım büyüklüğü, 300 milyon lirayı aşmış bulunmaktadır. Bütün bu yatırımlar, Sivas'ın, Sivaslıların hak ettiği yatırımlardır. Sivas, demokrasi yolculuğumuzda sapasağlam arkamızda duran, Türkiye'nin özgürlük ve çağdaşlaşma mücadelesine şartsız destek sağlayan bir kentimizdir, bütün bu gençlik yatırımlarından yararlanmayı, diğer şehirlerimizle hak etmektedir. Sivas'a olan bu yatırım paketimizin arka planındaki asıl ve en büyük motivasyon kaynağımız da hiç tereddütünüz olmasın ki AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır" diye konuştu.

"Çok doğru bir norm, çağdaş bir kanun"

Kılıç, bir gazetecinin, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında alkol satışını yasaklayan yeni düzenlemeye ilişkin sorusu üzerine "Çok doğru bir norm, çağdaş bir kanun. Batı Avrupa demokrasilerinin neredeyse tamamında bu ve buna benzer düzenlemeler var. Hatta rahatlıkla diyebilirim ki Batı Avrupa'da daha üst düzeyli kontrol sağlayan daha sıkı düzenlemeler var. Seneler önce bu düzenlemelere geçtiler. Ayrıca batı Avrupa'da spor hukuku alanında yaşanan problemlerin çözümü adına da alkol satılan ve tüketilen yerlerle ilgili çok eski yıllarda yapılan kısıtlayıcı düzenlemeler var" ifadesini kullandı.

İngiltere, Hollanda, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde holiganizmin, stadyumlarda ve spor salonlarında şiddet ve terör olaylarının önüne geçebilmek için alkol konusunda çok sıkı ve kısıtlayıcı kararların çok eski yıllarda alındığını belirten Kılıç, "Arka arkaya kanunlar çıkardılar. Alkol satılan mekanlar ve satılabilecek saatler, reklam ve sponsorluk bağlamında yapılan kısıtlamalardan hiç kimse farklı anlamlar çıkarmamalıdır. Bu, bir geriye gidiş değildir. Bu, bir yasakçılık değildir. İşlem, yasaklayıcı değil, düzenleyici bir işlemdir ve anayasanın gereklerine göre dizayn edilmiş bir işlemdir" diye konuştu.

Bu düzenlemenin, gençlerin alkol ve madde bağımlılığına karşı korunması açısından önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, "Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini emanet edeceğimiz nesillerin akıllı, bilgili, uyanık, zinde ve her an göreve hazır nesiler olması hedefiyle çalışan bir hükümet anlayışını temsil ediyoruz. Dolayısıyla atılan bu adımlardan herhangi bir rahatsızlık duymamız mümkün değildir. Bugün itibariyle Türkiye'de, stadyumlarda ve spor alanlarında, sportif müsabakaların öncesinde ve sonrasında yaşanan olayların pek çoğunun da nedeni, yine aşırı alkol tüketimidir. Dolayısıyla kamu düzeninin sağlayıcısı olan devlet kurumlarının yasalara dayanarak bu yönde düzenlemeler yapması, en doğal hakkıdır" değerlendirmesinde bulundu.

11 yıl önce