|

Kılıçdaroğlu: Darbecilerinin yaptığı siyasi partiler yasası değiştirilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye''nin 12 Eylül darbecilerinin yaptığı siyasi partiler yasasından kurtulması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Milli iradeye duyduğum saygı gereği değiştirmemiz lazım. Değiştirmezsek demokrasiyi kökleştiremeyiz.'' dedi.

Cihan
00:00 - 24/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 01:38 - 25/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kılıçdaroğlu: Darbecilerinin yaptığı siyasi partil
Kılıçdaroğlu: Darbecilerinin yaptığı siyasi partil

Partisi tarafından Çorlu Silverside Otel''de düzenlenen ''CHP İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi İş Dünyası ve Meslek Örgütlerinin Sorunları ve Çözüm Yolları'' konulu toplantıda işadamlarına hitap eden Kılıçdaroğlu, sözü siyasi partiler yasasına getirdi.

23 Nisan Bayramı''nı yeni kutladıklarını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, ''Meclisin duvarında ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' yazar. Bizim Meclisimiz Gazi Meclistir. Kurtuluş Savaşı''nı yönetmiştir. Bizim meclisimiz kurucu meclistir. Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmuştur. Bizim meclisimizin ünvanı çoktur. Her milletvekili bu meclisin hakkını teslim etmek zorundadır. Milletin oyuna, her milletvekilinin saygı göstermesi lazım. Siz milletvekili seçtiğinizi sanıyorsunuz. Hayır efendim. Biz şöyle yapıyoruz. Oturuyoruz milletvekili listelerini hazırlıyoruz. Sizin önünüze koyuyoruz bunlara oy vereceksiniz diyoruz. Oy vermezseniz ayrıca size ceza yazarız diyoruz. Bu demokrasi değildir. Milletin vekilini milletin kendisinin seçmesi lazım. Bunun için siyasi partiler yasasının değişmesi lazım. Ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak açık çek veriyorum. Gelin siyasi partiler yasasını değiştirelim. 12 Eylül darbecilerinin yaptığı siyasi partiler yasası Türkiye''yi bu koşullarla karşı karşıya bırakıyor. Demokrasi adına değiştirmemiz lazım. Milli iradeye duyduğum saygı gereği değiştirmemiz lazım. Değiştirmezsek demokrasiyi kökleştiremeyiz.'' dedi.

Türkiye''nin 1920 yılında dualarla açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kültürünün arasında durmak zorunda olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ''O kültürün arkasında durmazsak başarılı olamayız. İşin özü budur. İşin özü üretmekten geçer. O insanlar plan nedir onu bile bilmiyorlardı. Ali İktisat Meclisi''ni kurdular. Ekonomiyi nasıl idare ederiz diye. Onlar el yordamıyla doğruları bulmaya çalıştılar. Ama tek kuralları vardı. O da kul hakkı yenmeyecekti. Kendi dönemlerinde yani tek parti döneminde 4 bakanını yüce divana gönderdiler. Yolsuzluktan dolayı ve mahkum ettirdiler. Yolsuzluk yapanı asla ve asla affetmediler. Şimdi 2013 yılına gelelim. Bana yolsuzluk eden bir bakanın istifa ettiğini söyleyin. İstifa eder mi? etmez. Tam tersine yolsuzluk yapmışsa koltuğu sağlamlaşır. Bu kültürü bırakmak zorundayız. İşin özü budur.'' diye konuştu.

11 yıl önce
default-profile-img