|

K.Irak'a ambargo

Gül'ün ilk kez başkanlık ettiği 6 saatlik MGK'dan Kuzey Irak'a ekonomik ambargo kararı çıktı

Ersin Yılancı
00:00 - 25/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 02:01 - 25/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
K.Irak'a ambargo
K.Irak'a ambargo

Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK), PKK varlığına karşı somut adım atmayan Kuzey Irak'a ekonomik yaptırım kararı çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanan ve yaklaşık 5 saat 45 dakika süren MGK'nın ana gündem maddesini terörle mücadele ve teröre destek veren çevrelere karşı alınacak tebdirler oluşturdu.

MGK sonrası yapılan açıklamada 4 ana başlık öne çıktı. Terör olaylarına karşı oluşan toplumsal tepkiye dikkat çekilen MGK bildirisinde sağduyu çağrısı yapıldı. Bildiride “TBMM'nin 17 Ekim'de kabul ettiği Hükümet tezkeresi çerçevesinde alınması gerekebilecek siyasi ve askeri tedbirler görüşülmüştür" denildi.

ABD'YE ERMENİ UYARISI

Bu çerçevede MGK'da öncelikli olarak Dışişleri ve Başbakanlık yetkililerince hazırlanan ekonomik yaptırım paketinin ele alındığı vurgulandı. Bu konuda MGK'dan çıkan karar şöyle: “Bölgede bölücü terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar üzerinde alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu'na tavsiyede bulunulması kararı alınmıştır"

Son yılların en kritik MGK'sında terörle mücadele dışında ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımı yasası da ele alındı. Washington'a bu konuyla ilgili son uyarının yapıldığı MGK açıklamasında bu tasarının hiçbir şekilde kabul edilmeyeceği vurgulandı.

HAREKAT PLANI MASADA

MGK'da Kuzey Irak'a düzenlenmesi muhtemel sınır ötesi operasyonun bütün harekat planları masaya yatırıldı. Askerler sınırötesi harekat konusunda yapılan hazırlıklarla ilgili Hükümet üyelerine ayrıntılı bilgi verdi. MGK'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; ABD Başkanı George Bush, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown'la görüşmesi ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'da Irak'a yaptığı günübirlik ziyareti ve bu temaslarda elde edilen izlenimleri kurul üyelerine anlattı.




Habur kapatılacak elektrik kesilecek

MGK'da gündeme gelen Kuzey Irak'a uygulanacak ekonomik yaptırımlar 6 maddelik bir önlem paketini barındırıyor. İşte 6 maddelik ekonomik onlem paketi:

  • Kuzey Irak'a verilen ucuz elektrik kesilecek.
  • 2 bin 500 aracın geçtiği Habur Sınır Kapısı kapatılacak.
  • Kuzey Irak'ta iş yapan müteahhitler geri çekilecek.
  • Gıda ürünlerinin satışına kısıtlama getirilecek.
  • Türk şirketlerinin bu bölgeye yönelik çimento ihracatı durdurulacak.
  • Kuzey Irak kaynaklı akaryakıt ve sigara kaçakçılığıyla etkin mücadele edilecek.

    Bu çerçevede PKK'ya destek vermekle suçlanan Barzani ailesinin Türkiye'deki ticari faaliyetlerine son verilmesi ve para trafiğinin kurutulması da pakete dahil edildi. İstihbarat birimlerinin yaptığı çalışmada, Mersin Serbest Bölgesi'nde 80'i Iraklıların kurduğu, kalanı Türk vatandaşı ortaklı olmak üzere, Kuzey Irak'a yönelik Türkiye üzerinden ticaret yapan şirket sayısının 149 civarında olduğu tespit edildi.

    KAÇAKÇILIK KURUTULACAK

    Sigara ve içki kaçakçılığından para kazanan Barzani'nin ekonomik anlamda kazanç sağladığı bu alanlarda etkin tedbirler alınarak para trafiği kurutulacak. Günde 2 bin 500 aracın geçtiği Habur'dan Kuzey Irak'a transit geçen her kamyon ve tır harç ve vergi adı altında Barzani'ye 400 dolar ödüyor. Barzani'nin yolla bir yıllık gelirinin 300 milyon doları aştığı iddia ediliyor.



    7 isim ilk kez katıldı

    MGK toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner hazır bulundu. MGK'ya hükümet ve askeri kanattan bazı isimler ise ilk kez katıldı. Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ilk kez MGK'ya katılan isimler oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da Silahlı kuvvetler'den kurula katılan yeni komutanlar. Yeni MGK Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu da toplantıya ilk kez katıldı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise yurt dışında bulunması dolayısıyla toplantıda bulunmadı.



  • 16 yıl önce