|

Komisyonda uçan tekme

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin görüşüldüğü Meclis Adalet Komisyonu'ndaki gerilim kavgaya dönüştü. Yumruk ve tekmelerle birbirine saldıran CHP ve AK Partili vekiller biribirine su şişesi, çanta, telefon ve laptop fırlattı.

İlhan Toprak
00:00 - 12/01/2014 Pazar
Güncelleme: 21:40 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Komisyonda  uçan tekme
Komisyonda uçan tekme

TBMM Adalet Komisyonu, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifini görüşmek için dün yeniden biraraya geldi. Ancak önceki gün yaşanan gerginlik dün de sürdü. AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında kavga çıktı.

Toplantının başlangıcında Yargıçlar Sendikası ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, konuşmak için Başkanlık Divanı kürsüsüne yaklaştı. Bu sırada AK Parti milletvekilleri, 'Otur yerine' diyerek tepki gösterdi. Eminağaoğlu, kürsüye yaklaşmaya devam edince AK Parti milletvekilleri müdahale etti. Bu arada CHP milletvekilleri de ayağı kalkarak, AK Parti milletvekillerine tepki gösterdi.

LAPTOP, TELEFON, ÇANTA

Tartışma kavgaya dönüşünce milletvekilleri birbirlerine diz üstü bilgisayarlarını ve tabletlerini fırlattı. Bu sırada AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Eminağaoğlu'na masanın üzerine çıkarak tekme attı. Aslan'ın tekmesi Eminağaoğlu'nun çenesinin altına geldi. Bu andan itibaren komisyon salonu iyice gerildi ve kavga büyüdü. Milletvekilleri birbirlerine yumruk ve tekmelerle saldırdı, su şişesi, çanta, telefon, laptop fırlattı. Bazı milletvekilleri kavga sırasında masa ve sandalyelerin üzerine çıktı. AK Partili Fatma Kotan'ın, Eminağaoğlu'na tepki göstermesi üzerine CHP'li Dilek Akagün Yılmaz ile aralarında sözlü sataşma yaşandı. Yılmaz'ın, Kotan'ın üzerine yürümesini CHP'li milletvekilleri engelledi.

TOPLANTIYA ARA VERİLDİ

Gerginlik nedeniyle Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya görüşmelere ara verdi. Kavga sırasında fırlatılan tablet bilgisayar CHP İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı'nın başına isabet etti. Sarı, tablet bilgisayarı göstererek, bunun kim tarafından fırlatıldığının belirlenmesi için Başkanlık Divanı'nın işlem yapmasını istedi. Toplantıya katılmak için dilekçe verdiğini ve işleme alınması için başkanlık divanına gitmek istediğini belirten Eminağaoğlu, ''Hayatımın ilk dayağını yedim'' dedi.

CHP'DEN SUÇ DUYURUSU

Aranın ardından Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, milletvekillerine, demokratik bir müzakereye devam etme çağrısında bulundu. CHP, yaşanan olaylar nedeniyle Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'dan, görüşmelerin ertelenmesini istedi. İyimaya ise Eminağaoğlu'nun dilekçesi konusunda da toplantının yönetilmesinde de İçtüzüğe uygun davrandığını ifade etti. Toplantıda AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma devam etti. CHP'liler yaşananlar nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Bu arada, toplantının başlangıcında çıkan kavga sırasında masalardaki bazı mikrofonlar da zarar gördü.

Yaşananlar yanlış

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da Eminağaoğlu'nun engellenmesini doğru bulmadığını belirterek, 'Ömer Faruk Bey bir dilekçe verdiğini söylüyor. Fikrini beğenin beğenmeyin. Verilmiş dilekçenin akıbetini öğrenmek istiyor. Bunun fiili davranışla engellenmesi doğru değil' diye konuştu. Öte yandan, Anayasa'ya uygunluk tartışması oylama ile sonlandırılırken, tartışma üzerine ara verildi.

10 yıl önce