|

Kosova ile ilişkilerimiz siyasi yaklaşımın ötesinde

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kosova'daki temasları kapsamında, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Aa
00:00 - 23/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:29 - 23/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Kosova ile ilişkilerimiz siyasi yaklaşımın ötesind
Kosova ile ilişkilerimiz siyasi yaklaşımın ötesind

23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı, Prizren şehrinde coşkuyla kutlandı.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kosova'daki temasları kapsamında, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Prizren şehrindeki Luxory Palace Hotelinde düzenlenen törende, çok sayıda Kosovalı bakan ve milletvekili, Kosova'da görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile Kosovalılar da hazır bulundu.

İki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Türk asıllı Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, 23 Nisan gününün, hem Kosovalı Türkler hem de Türkiye için çok önemli bir gün olduğunu belirtti.

Kosova'daki Türk topluluğu olarak, Türkçe ve Türklük konusundaki hassasiyetlerini her zaman sürdürdüklerini ve sürdürmeye de devam edeceklerini ifade eden Yağcılar, Kosovalı Türkleri, ana dillerine ve kültürlerine sahip çıkmak için kitaplar yazmaya, arkalarında eserler bırakmaya ve değerlerine sahip çıkmaya davet etti.

Başbakan Yardımcısı İşler, törende yaptığı konuşmada, TBMM'nin kuruluşunun 94. yıl dönümünün ve Kosovalı Türklerin milli bayramının birlikte kutlandığı bu anlamlı günde, Kosova'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

"Kosova'ya geldiğimiz andan itibaren kendimizi evimizde hissetmekteyiz" diyen İşler, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye ile Kosova arasındaki beşeri bağlar, iki ülke arasındaki ilişkilerde köprü rolü oynamakta, Kosova'nın siyasi, ekonomik ve kültürel hayatına olumlu katkılarda bulunmaktadır. Kosova'nın Türk halkının kalbinde müstesna bir yeri vardır. Kosova ile ilişkilerimiz, her türlü siyasi yaklaşımın ötesinde, gücünü ortak tarih ve kültürel geçmişimizden alan köklü kardeşlik ve dostluk bağlarına dayanmaktadır."

Kosova hükümetinin, Sırbistan hükümeti ile yürüttüğü diyalog sürecindeki çabalarını ve Kosova'nın komşularıyla iyi ve dostane ilişkiler kurma yönündeki tutumunu desteklediklerini dile getiren İşler, Türkiye olarak, Kosova'nın gelecek dönemde de daha fazla ülke tarafından tanınması hususunda her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

İşler, Kosova'daki Türklerin haklarının korunması için gösterdikleri çaba için Kosova Başbakanı Haşim Taçi, başta olmak üzere tüm Kosova makamlarına teşekkür etti.

-"23 Nisan bizim için de önemli"-

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay ise 23 Nisan gününün sadece Kosovalı Türkler için değil, tüm Kosova için önemli bir gün olduğunu belirterek "Tıpkı bu akşam olduğu gibi, tüm tarih boyunca Kosovalı Türklerle beraberdik. Kosova'daki Türk topluluğu, hem bağımsızlık sürecinde hem de sonrasında her zaman Kosova'nın destekçisi olmuştur. Kosova'daki Türk topluluğu, sadece geçmişten gelen bağlar nedeniyle değil, sahip oldukları değerler nedeniyle de bizler için çok önemlidir" diye konuştu.

Bakan Hocay, konuşmasını Türkçe sonlandırarak "Kosova'ya her zaman inandığınız için size teşekkür ederiz" dedi.

Konuşmaların ardından, konser ve resepsiyon düzenlendi.

10 yıl önce