|

Kriz bekleyen ters köşe olur

Köşk adaylığı konusunda Cumhurbaşkanı Gül ile aralarında anlaşmazlık olmayacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Biz aramızda halledebiliriz. Kaosa neden olabilecek adım atmayız. Bizim sağımız solumuz belli olmaz, yine ters köşe olabilirsiniz'' dedi. Gül ve Erdoğan Meclis''e de birlikte geldi

Kezban Bülbül
00:00 - 24/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:45 - 24/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kriz bekleyen ters köşe olur
Kriz bekleyen ters köşe olur

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için açıklamalarda bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, ''Ülkemizde kaosa, sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı atmayız'' dedi. Erdoğan''ın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Meclis''teki özel oturuma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gelmesi kriz beklentisi içinde olanlara da en güzel mesaj oldu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki soruya Erdoğan, Gül ile rutin görüşmeleri olduğunu, teşkilatla da görüştükten sonra nihai kararı mayıs ayındaki kampın ardından verebileceklerini bildirerek, ''Bundan önce de medya birşeyler söylüyordu. Cumhurbaşkanımız o zaman başbakandı. Hep benimle ilgili de. Sonra ters köşe oldunuz yine ters köşe olabilirsiniz. Bizim sağımız solumuz belli olmaz'' diye konuştu.

ANLAŞMAZLIK OLMAZ

Erdoğan, ''Cumhurbaşkanı ile aramızda anlaşmazlık olmaz'' diyen Erdoğan, ''Ülkemizde kaosa, sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı biz aramızda atmayız. Bu makamların hepsi gelip geçici. Onun için de nerede daha faydalı nasıl olacaksak onun adımını atarız ama nihai kararı verecek olan millettir'' dedi.

NİHAİ GÖRÜŞME İSTİŞARE SONRASI

Başbakan, Cumhurbaşkanı Gül ile cumhurbaşkanılığı seçimine ilişkin görüşmeyi ne zaman yapacağı sorusu üzerine, ''Biz görüşmelerimize devam ediyoruz, yarın (bugün) akşam bir görüşmemiz var, kısmen bu görüşmeyi de belki görüşeceğiz ama nihai görüşmemiz değil bu konuyla ilgili. Nihai görüşmelerimiz benim istişare çalışmalarımın bitmesinden sonra olacak'' dedi. Bir gazetecinin ''Mayıs ayının sonunda diyebilir miyiz?'' sorusu üzerine de Erdoğan, ''Bulabilir. Açıklarız o zaman acele etmeyin. Tamamen istişarelerimiz bitirelim'' yanıtını verdi.

HALKIN TAKDİRİ

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak ''ters köşe'' açıklamasının hatırlatılarak, ''Türkiye''nin 12. Cumhurbaşkanı kadın olabilir mi?'' sorusuna da ''Halkın takdirine bağlı'' dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

''Hayalinizdekinin başkan olarak o koltuğa oturmak olduğu konuşuluyor'' denilmesi üzerine Erdoğan, bunların dışarıdan yapılan yorumlar olduğuna işaret etti. ''Bu konudaki düşüncem geçmişten bu yana ülkemle alakalı olarak, bir başkanlık sisteminin ülkemde olmasıdır'' ifadesini kullanan Erdoğan, ''Başkanlık sisteminin olmadığı ülkede nelerin olduğunu görüyoruz. Çünkü çok başlılık, ne yazık ki netice vermiyor'' diye konuştu. Aldığı kararlar nedeniyle eleştirdiği Anayasa Mahkemesi''nin kuruluş yıldönümüne katılacağını da belirten Başbakan, seçim sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü, nihai kararı çalışmaların ardından vereceklerini söyledi.

İSTİSMARA KARŞI

1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajın sorulması üzerine Erdoğan, daha öncede konuya ilişkin açıklamaları olduğunu anımsattı. Mesajda sadece o dönemde hayatını kaybeden Ermenilerin torunlarına taziyelerini iletmediğini, o dönemde hayatını kaybeden Osmanlıların torunlarına da ilettiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: ''Osmanlı vatandaşlarının içerisinde Ermeniler, tabii o zaman ölmedi, aynı zamanda farklı vatandaşlar da öldü, Türkler öldü, Boşnaklar, Arnavutlar, Lazlar öldü, aynı dönem içinde. Hepsine rahmet diliyoruz ve kendileriyle ilgili yaptıkları anma törenleri, bunların makul olmasından daha normal ne olabilir. Bunu dünyada istismar aracı olarak kullanmaları yanlış, buna karşı çıktık ve bunu ifade ettik.

TBMM''ye bir kez daha kastettiler

Başbakan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM''nin açılışının 94. yılı dolayısıyla özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulu''nda yaptığı konuşmada, ''Ne acıdır ki siyasi partilerin Türkiye dışından odaklarla işbirliği ve ittifak yaptıklarına, TBMM''ye tarihleri boyunca defalarca yaptıkları gibi bir kez daha kastettiklerine şahit olduk. 23 Nisan 1920''nin öncesinde ve sonrasında yaşanmayanlar, işte şu son bir kaç ay içinde yaşandı. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Genelkurmay Başkanı, bakanları hedef alındı'' dedi. 94 yıl boyunca, zaman zaman olduğu gibi bugün de yargı ve bürokrasi eliyle ya da sokakta şiddet üretmek suretiyle Meclis''in sesinin kısılmak ve baskı altına alınmak istendiğini de gördüklerini kaydeden Erdoğan, ''İllegal yoldan elde edilmiş ses kayıtlarının, ses montajlarının, insanların mahremine girmek ve gözetlemek suretiyle oluşturulmuş şantaj görüntülerinin TBMM''yi nasıl hedef aldığını gördük. TBMM''yi tahkir etmek, zayıflatmak Cumhuriyeti yok saymaktır, cumhuru dışlamaktır. Gazi Mustafa Kemal hayatının her safhasında, TBMM''nin en üst merci olduğunu defalarca vurgulamış, her meselenin çözüm yeri olarak da daima Meclis''i işaret etmişti'' diye konuştu.

Sandığı yok sayamazsınız

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu''nun, özel oturumda yaptığı konuşmada ''sandıktan çıkmak her şeyi istediğim gibi yaparım anlamına gelmez'' ifadelerinin sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, ''Sandık niye var? Önce bu sorunun cevabını vermesi, bunu öğrenmesi lazım. Sandık yetki almak içindir, sandık size bir yetki veriyor ve sizin boyunuzun ölçüsünü veriyor. Senin boyunun ölçüsü bu, bu kadar iş yaparsın diyor. Demokrasi, sandık budur. Eğer sen sandığı yok farzedersin işte o zaman diktatörlük, dayatmacı rejim olur, o zaman totaliter mantık olur. Bu kadar destekler aldılar, sınır ötelerinden, şuradan, buradan ne oldu? Ondan sonra zan altında bırakıyor. Rahatsız olduğuna göre yarası olan gocunur'' dedi.

Özel oturuma ilgi yoğun oldu

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, TBMM''ye birlikte girerek Genel Kurul Salonu''na yürüdü. Gül ve Erdoğan''ı Meclis Başkanı Cemil Çiçek Genel Kurul Salonu''na giden merdivenlerin başında karşıladı. Cumhurbaşkanlığı locasından Genel Kurul''u izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''e, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eşlik etti. Gül, yerine geçmeden önce kuvvet komutanları ile tokalaştı.

TBMM''deki 23 Nisan özel oturumuna yüksek yargı organlarının başkanları katılırken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç''ın katılmaması dikkat çekti. Oturuma, büyükelçiler ve yabancı misyon şefleri de ilgi gösterdi.

10 yıl önce
default-profile-img