|

Kurtulmuş IMF'nin Türkiye temsilcisi ile görüştü

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis'i kabul etti. AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen kabulde kısa bir açıklama yapan Numan Kurtulmuş, partiye ve şahsına yapmış olduğu ziyaretten dolayı teşekkür etti.

Cihan
00:00 - 17/04/2013 Wednesday
Güncelleme: 17:16 - 17/04/2013 Wednesday
Yeni Şafak
Kurtulmuş IMF'nin Türkiye temsilcisi ile görüştü
Kurtulmuş IMF'nin Türkiye temsilcisi ile görüştü

Görüşmede Türkiye ve dünya ekonomisinin genel meseleleri üzerine konuşma imkanı bulduklarını belirten Kurtulmuş, "Türkiye'de, tüm dünyada merakla izlenen Türkiye'nin ekonomik başarısı ve bundan sonra üzerinde çalıştığımız projeler, ekonominin makro ekonomik istikrardan mikro düzeyde başarılarla nasıl taçlandırılacağı konusundaki görüşlerimizi paylaşma imkanı oldu. Ayrıca dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, son kutuplaşma çabaları, hatta ekonomik anlamda bir soğuk savaşın başlamakta olduğu yönündeki tespitlerimizi ve bu konuda neler yapılabileceğine ilişkin görüşlerimizi kendileri ile paylaştık." dedi.

TÜRKİYE'NİN IMF BORCU

Türkiye'nin IMF ile uzun yıllardır ilişkisi olan bir ülke olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, "17. IMF Protokolü ile birlikte Türkiye ile IMF arasında sıkı bir program ilişkisi olmuştur. Bizim IMF ile olan ilişkimiz, aldığımız borçlardan daha ziyade IMF'nin Türkiye'ye vermiş olduğu programlardır. 2008'den bu yana da Türkiye IMF ile ilişkilerini bu anlamda borç alma ilişkisini programa bağlı kalan ilişkisini sonlandırmıştır. En sonda mayıs ayı içerisinde Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun son dilimi de inşallah ödenerek, Türkiye ve IMF arasındaki bu borç ilişkisi sona erdirilmiş olacaktır." diye konuştu.

Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Dünya ekonomisinin daha adil, bütün ülkeleri kapsayan bir gelişme trendi içine nasıl girebileceği konusunda, borç verme değil bir takım programlarla karşı fikirler yakınlaştırmaya çalıştığını biliyoruz. Bundan sonraki süreçlerde de Türkiye'nin IMF'ye borç yükünden kurtulacağı, IMF'ye 5 milyar dolar da borç verecek noktaya gelmiş olması Türkiye ekonomisi için sevindirici bir durumdur. Bundan sonra da IMF'nin fonksiyonunun nasıl adil bir şekilde dünya üzerinde belli güçlü ülkelerin değil aynı zamanda gelişmekte olan desteğe olan ülkelerin lehine nasıl çalışır bunlar üzerinde de yeniden görüşleri olgunlaştırmak gerekecektir." değerlendirmesinde bulundu.

IMF'nin Türkiye temsilcisi Mark Lewis ise kısa açıklamasında "Burada olmak memnuiyet verici. Türkiye'nin ekonomik kalkınması son yıllardaki ilerlemesi ve gelecekteki fırsatlar, gelecekte oluşabilecek önemli zorluklar ve avantajlar konusunda ilginç bir görüşme yaptık. Türkiye ve IMF arasındaki giderek gelişen işbirliğini görüştük." dedi.

11 years ago