|

Levent Ersöz'e suikast davası

Turgut Özal'a suikast suçlamasıyla Ergenekon sanığı Levent Ersöz hakkında hazırlanan iddianame, davanın zaman aşımına uğramasına 1 gün kala kabul edildi. İddianamede Özal'ı zehirleyerek öldürdüğü ileri sürülen Ersöz için ağırlaştırılmış müebbet istendi

Tahir Alperen
00:00 - 17/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 17/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Levent Ersöz'e suikast davası
Levent Ersöz'e suikast davası

8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin 'Ergenekon' sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında hazırlanan iddianame, soruşturmanın zaman aşımına uğramasına 1 gün kala Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından hazırlanan İddianamede Ersöz, için 'Cumhurbaşkanına suikast'ten müebbet ağır hapis istendi.

ZEHİR SEVİYESİ YÜKSEK

İddianamede, Özal'ın ölümünün bazı faili meçhul cinayetlerle bağlantılı olduğu ileri sürülerek, Özal'ın naaşında tespit edilen Sodyum Bikarbonat ile Fosfor miktarlarının öldürücü düzeyde olduğu belirtildi. İddianamede 'Levent Ersöz'ün açık kimliği tespit edilemeyen, Yarbay Savaş Korkmaz ile birlikte Özal'ı önceden planlayarak zehirlemek suretiyle öldürttüğü bu yolla atılı suçu işlediği sonuç ve kanaatine varıldığı' ifade edildi.

YANLIŞ MÜDAHALE EDİLDİ

İddianamede fenalaşmasının ardından kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde Özal'a yapılan müdahaleye de dikkat çekildi. Müdahalelerde Özal'ı hayata döndürmek için verilen Sodyum Bikarbonat'ın sağlıklı bir insanı dahi hayati tehlikeye sokacak seviyede olduğu ileri sürülerek şunlar kaydedildi: 'Özal'ın hastanedeki tetkiklerde normali 2,3- 7 mg/dl olması gereken kanındaki fosfor seviyesinin 12.8mg/dl olarak ölçülmüştür. Verilen sodyum Bikarbonat kandaki fosfor miktarını artırabilir ancak bu artışın 3 kat olması mümkün değil' denildi. Özal'ın ölümüne ilişkin raporlarda farklı tanıların konulduğuna dikkat çekilerek, Cumhurbaşkanı'nın ölüm nedeninin kesin olarak tespit edilmediği kanaatının oluştuğu aktarıldı.

ERSÖZ SUÇLAMAYI REDDETTİ

Daha önce ifadesi alınan Levent Ersöz'ün ifadelerinin de yer verildiği iddianameye Ersöz'ün, 'TUSHAD ve JİTEM diye bir yapılanma yoktur. Olmayan bir kuruluşların Turgut Özal'ı öldürmesi mümkün değil' şeklindeki sözleri de eklendi. İddianamede Eşref Bitis, 33 erin şehit edilmesi, Bahtiyar Aydın ve Uğur Mumcu suikastı gibi olaylara ve Özal'a yönelik suikast girişimlerine de yer verildi.

Kalp krizi yapan madde

İddianamede, Zirve Davası'nın gizli tanıkları 'İlker Çınar› ve 'Selçuk'un ifadelerine yer verildi. İddianameye giren ifadelere göre sanık Levent Ersöz'den eğitim aldığını iddia eden Çınar, Özal›ın suikast sonucu öldüğünü, TUSHAD'a girdikten sonra yapılan konuşmalarda duyduğunu ileri sürdü. Çınar, Turgut Özal'ın, kalp krizine yol açacak polonyum 210 ve amerikyum 241 radyoaktif ilaçları verilerek öldürüldüğünü öne sürdü.

Ersöz 'zehirletiriz' dedi

Gizli tanık 'Selçuk' da ifadesinde, Levent Ersöz'ü tanıdığını belirterek, bir konuşmada Ersöz'ün, 'Biz gerektiğinde cumhurbaşkanlığı yapmış bir kişiyi de zehirletiriz, öldürtürüz' dediğini duyduğunu iddia etti. 'Selçuk', Özal'ın ölümüne ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazdığı dilekçede de jandarma istihbarata çalıştığı dönemde, yarbay rütbesindeki 'Savaş' isimli bir kişinin, 'Özal'ın ölümünün zehirlenme yoluyla düzenlenen planlı bir suikast' olduğunu söylediğini ileri sürdü.

6 yeni fotoğrafı yayınlandı

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının 20. yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesine, merhum Özal'ın yer aldığı 6 fotoğraf konuldu. Cumhurbaşkanlığı arşivinden seçilerek, sitenin 'Köşk Arşivi'nden bölümüne eklenen fotoğraflardan birinde Özal, 22 Eylül 1990'da ODTÜ'de yeni bilgisayar sisteminin açılış töreninde görülüyor.

11 yıl önce